Samme dag som Morten Bødskov gik af som justitsminister, besluttede Cavlingkomiteen, at Ekstra Bladets PET-serie ikke kom med i slutfeltet af seks nominerede. Den beslutning ærgrer Miki Mistrati, der er leder af Ekstra Bladets gravergruppe. Han foreslog Ekstra Bladets journalister Kristian Kornø og Thomas Gösta Svensson til Cavlingprisen for serien 'Den syge Tjeneste'.
»Jeg håber, det er, fordi den blev indsendt i november, og der var den sidste del af historien ikke med. Men selv den første del af serien burde være nok til en nominering,« siger Miki Mistrati med henvisning til, at afsløringerne af Pia Kjærsgaards aflyste besøg på Christiania og Bødskovs afgang ikke fremgik af indstillingen.
Han understreger, at han ikke er sur.
»Det er mere en øv-følelse. Det er ikke bare det bedste af det bedste journalistik i år, men det bedste journalistik i mange år.«
Miki Mistrati kalder feltet af seks nominerede til Cavlingprisen det stærkeste i mange år, og det tæller blandt andre Ekstra Bladets journalister Per Mathiessen, Janus Østergaard, Steen Larsen, James Kristoffer Miles og Sverre Quist for GGGI-afsløringerne. Miki Mistrati kan bare ikke forstå, at PET-historien blev sorteret fra.
»Tre topchefer er fyret, og justitsministeren blev tvunget til at gå. Du kan ikke lave journalistik, der har vildere konsekvenser. Jeg er ikke engang sikker på, at den sidste topchef er fyret, så jeg er glad på gruppens vegne,« siger han.
Deadline 6. november
Cavling-komiteens formand, Kirsten Pilgaard, siger, at komiteen kun har forholdt sig til indholdet af de indstillinger, der var indsendt ved fristens udløb 6. november.
»Hvis der sker noget senere, kommer det ikke med i bedømmelsen. Denne her sag er jo løbet langt hen over deadline,« forklarer hun.
Det er ikke første gang, at en sag udvikler sig dramatisk efter deadline for indsendelse, forklarer Kirsten Pilgaard.
»Vi er vant til, at der sker noget uden for dørene, mens vi arbejder, men det er usædvanligt, at en minister går af samme dag.«
Miki Mistrati siger, at han ikke har ikke været med til at lave en serie, der har haft så vidtrækkende konsekvenser. Han kalder det ”journalistik i verdensklasse”.
»Det er en historie, som man på forhånd ville have sagt var umulig at lave. ”At kulegrave noget i PET – det kan ikke lade sig gøre”.«
Fik en anonym henvendelse
Historien om PET begyndte med en anonym henvendelse for halvandet år siden, fortæller Miki Mistrati. Ifølge tippet fandt der et voldsomt overforbrug sted i PET. Ekstra Bladet søgte aktindsigt, behandlingen af ansøgningen trak i langdrag, og avisen fik kun en del af akterne. Men efterhånden stod det alligevel klart, at for eksempel dyre restaurantbesøg blev finansieret af ’særlige midler’ i PET, og arbejdsklimaet var i bund.
Ekstra Bladet havde en række kilder. Hver gang en kilde kom med en brik til puslespillet, måtte avisen gå til den næste for at få mere viden. En kilde sagde for eksempel, at der lå en sag om en folketingspolitiker, en anden kunne fortælle, at det drejede sig om Pia Kjærsgaard, og en tredje fortalte, at det handlede om Pia Kjærsgaards kalender, fortæller Miki Mistrati.
»Journalistisk var det bare så vildt. Jeg har aldrig oplevet noget tilsvarende før.«
I weekenden kritiserede politisk kommentator Peter Mogensen i Presselogen på TV2 News PET-serien for at være enøjet journalistisk makværk fremført af sure medarbejderkilder. Miki Mistrati afviser kritikken.
»Peter Mogensen og alle spinatfuglene fra Politiken-segmentet er drevet af politik. Jeg er drevet af journalistik. Hvis en folkevalgt som led i sit arbejde ikke kan komme på Christiania, og man finder på løgne og fiksfakserier, så har vi en stat i staten, og det er nedbrydende for demokratiet.«
Kristian Kornø og Thomas Gösta Svensson fortæller selv om arbejdet med 'Den syge Tjeneste' her.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.