Misogyni og manipulation

ANMELDELSE. ”Det er både oplysende, tankevækkende og ikke sjældent underholdende læsning,” skriver Johs Lynge, der anmelder 'Argumenter mod kvinder'
08.02.2019 · 10:06

Af: Johs Lynge

 

Bog: Argumenter mod kvinder

Forfatter: Birgitte Possing

Forlag: Strandberg Publishing (280 sider, 200 kroner)

Anmelder: Johs Lynge, freelancejournalist

Professor emerita Birgitte Possing har indhøstet megen hæder i en knap halvtredsårig historiefaglig karriere, som også har beriget den læsende offentlighed med en række biografier – blandt andet om stærke kvinder som pigeskolepioneren Natalie Zahle. Seneste bedrift er bogen ’Argumenter mod kvinder’. Her gennemgår Possing cirka 200 års misogyne/mandschauvinistiske argumenter, der hertillands er fremført imod kvinders ligestilling – og ligeværd, hvad forstand og formåen angår. Det er både oplysende, tankevækkende og ikke sjældent underholdende læsning.

Denne læser studser dog lidt over forfatterens erklærede ansporing til at kaste sig ud i projektet. Noget overraskende står den excentriske DF'er Morten Messerschmidt og tidligere 3F-formand Poul Erik Skov Christensen for skud. Messerschmidt kom for skade at kalde en frafalden partifælle, der angreb ham for misbrug af EU-midler, for ”en lidt forvirret pige fra Rebild”. Og Skov Christensen bemærkede om sin kollega Lizette Risgaard, da hun kandiderede til LO-formand, at ”hendes erfaring ikke er på omgangshøjde med vores andres. Og det er jo alvorlige ting, vi diskuterer”.

Følgende ræsonnement ramte derpå Birgitte Possing: 

”De to udtalelser havde noget til fælles, og det ekkoede inde i mit hoved. Jeg havde hørt den slags argumenter helt tilbage i 1840, da Natalie Zahle og de andre sagde, at de gerne ville have adgang til uddannelse for piger over 14 år. Jeg begyndte at læse bagud, og det var virkelig utroligt, hvad de blev kaldt.”

At den gamle 3F-formand skulle have beslægtede misogyne tilbøjeligheder, forekom denne læser en anelse ejendommeligt. Lidt selvstændig research ned i den kontekst, citatet indgik i, overbeviser ikke om, at han dokumenterbart har leveret seneste skud på stammen i den kanon over misogyne udgydelser, Possing ellers så fermt har udarbejdet. I konteksten fremgår det, at Poul Erik Skov Christensen muligvis ikke betragtede Lizette Risgaard som den stærkeste kandidat i feltet, hvad den faglige erfaring angik. Men foretager man det eksperiment at skifte Lizette ud med Lars, fremstår formuleringerne ikke indiskutabelt misogyne, som forfatteren ellers lader forstå.

Om Birgitte Possing nåede at opfange Messerschmidts efterfølgende undskyldning for førnævnte bemærkning, inden hun tog fat, er ikke godt at vide. At Messerschmidt er mand for misogyni af mere substantiel art, er imidlertid ”en udfordring” at dokumentere. At han alligevel her lægges på hjul og stejle, med maksimal fremhævelse, siger muligvis mest om forfatterens generelle politiske sym- og antipatier.  

 

Kommentar

08/02/2019 - 11:04

Susanne Sayers

Jeg undrer mig til gengæld over en anmeldelse, der bruger mindre end ét afsnit på bogen uden at tage dens temaer op og bruger resten af spaltepladsen på forfatterens begrundelse for at skrive den.

11/02/2019 - 10:50

Hans Lauring

Enig, Susanne. Det er godt nok underligt, at redaktøren af Journalisten ikke har sendt dette læserbrev om Possings "udfald" mod de to politikere retur og bedt om en anmeldelse af bogen i stedet.

11/02/2019 - 18:50

Johs Lynge

Kære begge: Der er ikke meget plads at boltre sig på sammenlignet med pladsen i fx aviserne. Valgte derfor en anden vinkel/prioritering end de mange traditionelle og begejstrede anmeldelser af bogen havde. Underlægger mig måske ikke alle anmelderkonventionerne her - men det kan man godt undlade at gøre en (sjælden) gang imellem. Jeg syntes, at situationen kaldte på en tekst, der kunne "tilføje" noget til anmeldelserne af denne bog. At det fremkalder læserreaktioner ærgrer mig ikke, da dette format godt kan anvendes lidt anderledes end til udelukkende at fyre korte traditionelle anmeldelser af - i slipstrømmen på avisernes.

CAPTCHA
Dette er en test for at sikre at du ikke er en robot der blot spammer kommentarsporet.

Seneste jobopslag

Er du DR’s nye digitale madjournalist?

DR
Ansøgningsfrist: 24.02

Kommunikationschef

Økologisk Landsforening
Ansøgningsfrist: 06.03

Kommunikationschef

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd
Ansøgningsfrist: 04.03

Adjunkt til Kommunikationsuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX)
Ansøgningsfrist: 01.03

Pressechef med blik for et af Danmarks vigtigste erhverv

Landbrugsstyrelsen
Ansøgningsfrist: 03.03

Kommunikationsmedarbejder

Diabetesforeningen
Ansøgningsfrist: 22.02

Redaktør til Roskilde Festivals mediehus

Roskilde Festival
Ansøgningsfrist: 03.03

Kommunikationsmedarbejder til Bibliotekerne

Hillerød Kommune
Ansøgningsfrist: 20.02

Webredaktør (Barselsvikar) til Kommunikation på Københavns Universitet

Københavns Universitet
Ansøgningsfrist: 04.03

Kommunikationsmedarbejder

Region Hovedstaden
Ansøgningsfrist: 20.02

DR søger to erhvervsjournalister i Aarhus

DR
Ansøgningsfrist: 18.02

Skrivende redaktør til nyt magasin

Efterskoleforeningen
Ansøgningsfrist: 24.02

Marketing- og kommunikationsmedarbejder

Naturhistorisk Museum Aarhus
Ansøgningsfrist: 22.02

Radikale Venstre søger videojournalister

Radikale Venstre
Ansøgningsfrist: 18.02

Rådgiver søges til Dansk Journalistforbund – Individuel Rådgivning

Dansk Journalistforbund
Ansøgningsfrist: 19.02