Misogyni og manipulation

ANMELDELSE. ”Det er både oplysende, tankevækkende og ikke sjældent underholdende læsning,” skriver Johs Lynge, der anmelder 'Argumenter mod kvinder'
08.02.2019 · 10:06

Af: Johs Lynge

 

Bog: Argumenter mod kvinder

Forfatter: Birgitte Possing

Forlag: Strandberg Publishing (280 sider, 200 kroner)

Anmelder: Johs Lynge, freelancejournalist

Professor emerita Birgitte Possing har indhøstet megen hæder i en knap halvtredsårig historiefaglig karriere, som også har beriget den læsende offentlighed med en række biografier – blandt andet om stærke kvinder som pigeskolepioneren Natalie Zahle. Seneste bedrift er bogen ’Argumenter mod kvinder’. Her gennemgår Possing cirka 200 års misogyne/mandschauvinistiske argumenter, der hertillands er fremført imod kvinders ligestilling – og ligeværd, hvad forstand og formåen angår. Det er både oplysende, tankevækkende og ikke sjældent underholdende læsning.

Denne læser studser dog lidt over forfatterens erklærede ansporing til at kaste sig ud i projektet. Noget overraskende står den excentriske DF'er Morten Messerschmidt og tidligere 3F-formand Poul Erik Skov Christensen for skud. Messerschmidt kom for skade at kalde en frafalden partifælle, der angreb ham for misbrug af EU-midler, for ”en lidt forvirret pige fra Rebild”. Og Skov Christensen bemærkede om sin kollega Lizette Risgaard, da hun kandiderede til LO-formand, at ”hendes erfaring ikke er på omgangshøjde med vores andres. Og det er jo alvorlige ting, vi diskuterer”.

Følgende ræsonnement ramte derpå Birgitte Possing: 

”De to udtalelser havde noget til fælles, og det ekkoede inde i mit hoved. Jeg havde hørt den slags argumenter helt tilbage i 1840, da Natalie Zahle og de andre sagde, at de gerne ville have adgang til uddannelse for piger over 14 år. Jeg begyndte at læse bagud, og det var virkelig utroligt, hvad de blev kaldt.”

At den gamle 3F-formand skulle have beslægtede misogyne tilbøjeligheder, forekom denne læser en anelse ejendommeligt. Lidt selvstændig research ned i den kontekst, citatet indgik i, overbeviser ikke om, at han dokumenterbart har leveret seneste skud på stammen i den kanon over misogyne udgydelser, Possing ellers så fermt har udarbejdet. I konteksten fremgår det, at Poul Erik Skov Christensen muligvis ikke betragtede Lizette Risgaard som den stærkeste kandidat i feltet, hvad den faglige erfaring angik. Men foretager man det eksperiment at skifte Lizette ud med Lars, fremstår formuleringerne ikke indiskutabelt misogyne, som forfatteren ellers lader forstå.

Om Birgitte Possing nåede at opfange Messerschmidts efterfølgende undskyldning for førnævnte bemærkning, inden hun tog fat, er ikke godt at vide. At Messerschmidt er mand for misogyni af mere substantiel art, er imidlertid ”en udfordring” at dokumentere. At han alligevel her lægges på hjul og stejle, med maksimal fremhævelse, siger muligvis mest om forfatterens generelle politiske sym- og antipatier.  

 

Kommentar

08/02/2019 - 11:04

Susanne Sayers

Jeg undrer mig til gengæld over en anmeldelse, der bruger mindre end ét afsnit på bogen uden at tage dens temaer op og bruger resten af spaltepladsen på forfatterens begrundelse for at skrive den.

11/02/2019 - 10:50

Hans Lauring

Enig, Susanne. Det er godt nok underligt, at redaktøren af Journalisten ikke har sendt dette læserbrev om Possings "udfald" mod de to politikere retur og bedt om en anmeldelse af bogen i stedet.

11/02/2019 - 18:50

Johs Lynge

Kære begge: Der er ikke meget plads at boltre sig på sammenlignet med pladsen i fx aviserne. Valgte derfor en anden vinkel/prioritering end de mange traditionelle og begejstrede anmeldelser af bogen havde. Underlægger mig måske ikke alle anmelderkonventionerne her - men det kan man godt undlade at gøre en (sjælden) gang imellem. Jeg syntes, at situationen kaldte på en tekst, der kunne "tilføje" noget til anmeldelserne af denne bog. At det fremkalder læserreaktioner ærgrer mig ikke, da dette format godt kan anvendes lidt anderledes end til udelukkende at fyre korte traditionelle anmeldelser af - i slipstrømmen på avisernes.

04/03/2019 - 09:15

Lene Rimestad

Læs bogen. Det er min anbefaling.

Kun ved at kende argumenterne mod kvinderne kan vi ændre de konsekvenser, som argumenterne har: manglende adgang til den ”mandlige traditions arena”.

Det er Birgitte Possings påstand i bogen ”Argumenter mod kvinder – fra demokratiets barndom til i dag”.

Her er et eksempel på et argument fra bogen fra en universitetsrektor i 2003: ”Problemet er, at med den styrke som kvinderne får, ændrer vi forestillingen om, hvad der er gyldig viden. Hvis viden kan gøres snakkesalig, mister vi forestillingen om, at der er noget, der må stå til troende.”

I dag er det blevet sværere at sige den slags højt, men det findes stadig som mentale konstruktioner og nogle gange end ikke erkendte grundlag for en masse beslutninger. Og andre gange siges det højt og med stor frejdighed: Hvis man tilhører en lille politisk fraktion eller taler i et fortroligt og enigt forum. Her kan mændene blive enige om, at unge kvinder er besværlige, fordi de bliver gravide, eller at nogle kvinder reagerer hysterisk på den mindste kritik eller snakker alt, alt for meget. At de er mindre dygtige, mindre fokuserede, mindre egnede.
I mange dele af akademia lever tilsyneladende stadig en holdning om, at kvinderne ikke kan få eller kan tiltuske sig en karrieremæssig udvikling, der matcher optaget på uddannelserne. Kvindernes vej i akademia bliver kaldt ”the leaking pipeline”. Der kommer en masse gode kræfter ind i den ene ende, men ikke ret meget ud i den anden.

Jeg tror oprigtigt talt, at akademia ville blive et bedre sted, hvis flere kvinder forskede, netop fordi de er snakkesalige og ofte mere interesserede i relationer end i professortitler og ligegyldige teoretiserende tidsskriftsartikler.

I vores fag, journalistikken, kan vi kigge på prisuddelingerne for at se sort på hvidt, at der sker et eller andet undervejs.

Bogen er god til at reflektere over, hvor lang vej vi er nået, og hvor lang vej der er igen. Og jeg bliver dybt taknemmelig over alle de kvinder, der har taget de store slag, så jeg ikke voksede op uden nogen former for rettigheder. Jeg fik en uddannelse, jeg må tjene mine egne penge, jeg kan stemme.

Så er der bare de få nullermandsbefængte lommer, hvor vi stadig ikke passer ind.

CAPTCHA
Dette er en test for at sikre at du ikke er en robot der blot spammer kommentarsporet.

Seneste jobopslag

CRM konsulent i Børnecancerfonden - bliv en styrke for børnene

Børnecancerfonden
Ansøgningsfrist: 08.05

SoMe-redaktør til Vi Unge

Aller Media
Ansøgningsfrist: 25.04

Udviklingsorienteret redaktør til Mandag Morgen

Mandag Morgen
Ansøgningsfrist: 10.05

Nyhedsjournalist til DR Fyn

DR
Ansøgningsfrist: 22.04

DR Østjylland søger reporter

DR
Ansøgningsfrist: 23.04

Studentermedhjælp til kommunikation

Grundejerforeningssekretariatet Ørestad
Ansøgningsfrist: 25.04

KVINFO søger presse- og kommunikationsansvarlig

Kvinfo
Ansøgningsfrist: 23.04

Nyhedsvært til DR Nordjylland

DR
Ansøgningsfrist: 25.04

Chef til B&U

DR
Ansøgningsfrist: 29.04

Chefkonsulent og teamleder for seks kommunikationsrådgivere

Region Syddanmark
Ansøgningsfrist: 05.05

Kommunikatør i Greenpeace

Greenpeace Norden
Ansøgningsfrist: 25.04

Er du en skarp kommunikator med bundlinjefokus?

Mødrehjælpen
Ansøgningsfrist: 23.04

Pressekonsulent til Rigshospitalet

Region Hovedstaden
Ansøgningsfrist: 23.04

Udlandsreporter til Kristeligt Dagblad

Kristeligt Dagblad
Ansøgningsfrist: 23.04

Studentermedhjælp med flair for kommunikation

Ankestyrelsen
Ansøgningsfrist: 22.04

JOURNALIST TIL UGEAVISEN MIDTSYD

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 06.05

Forlagschef til Informations Forlag

Information A/S
Ansøgningsfrist: 22.04

Redaktionschef Printcentralen

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 22.04

Vil du svømme med på nyt succesmedie om vand?

Ingeniøren
Ansøgningsfrist: 23.04