Ministre må sige, hvad de vil på Twitter

Hvis Benny Engelbrecht som minister har vildledt folketingspolitikere og offentligheden på Twitter, er det helt lovligt. En minister må sige det samme som alle andre på Twitter, fortæller professor i forvaltningsret

Det har ingen juridiske konsekvenser, hvis en minister taler usandt eller vildleder på Twitter.

»En minister må gerne vildlede på Twitter. Det eneste sted, en minister er underlagt sandhedsforpligtigelse, er i relationen til Folketinget. Det gælder også, selv om tweetet er rettet mod folketingsmedlemmer, fordi Twitter er et offentligt rum,« siger juraprofessor på Aarhus Universitet Jørgen Albæk Jensen.

I forgårs bragte Journalisten historien om, at Skatteminister Benny Engelbrecht (S), der tidligere har været stor fortaler for åbenhed, ikke ønskede åbenhed om privat økonomisk støtte til politikere. Og da han blev konfronteret med det på Twitter, gav han ifølge flere folketingsmedlemmer udtryk for, at han ikke kunne være åben om den slags støtte, fordi det ville være imod loven.
Det passer bare ikke. Det ville være helt lovligt for skatteministeren at udlevere de oplysninger.

Tidligere skatteminister og nuværende gruppeformand for SF Jonas Dahl synes, at sagen er alvorlig:

»Han tilvejebringer oplysninger, som han ikke har undersøgt til bunds, eller som er decideret vildledende. Det må man ikke. Hvis man gør det i Folketinget, når man svarer på udvalgsspørgsmål, så er det i strid med ministeransvarsloven. Man bevæger sig i en gråzone, når man gør det på Twitter,« sagde Jonas Dahl onsdag.

Må spørge gennem Folketinget

Benny Engelbrecht har svaret, at der er tale om en misforståelse, og at det pågældende tweet var et svar på et andet tweet. Han har på trods af flere forespørgsler dog ikke kunnet pege på, hvad han så svarede på.

Uanset hvad siger Jørgen Albæk Jensen, at Benny Engelbrecht har lige så meget ret til at vildlede på Twitter som alle os andre, så længe han holder sig inden for injurielovgivningen:

»Hvis Jonas Dahl mener, at der er et problem, så er det hans opgave at afsløre, at det ikke holder vand igennem den almindelige politiske debat. Hvis han vil have ham i en situation med sandhedsforpligtigelse, så må han stille spørgsmål til ham igennem Folketinget,« siger Jørgen Albæk Jensen.

Ingen hjælp fra embedsmænd

På Skatteministeriets hjemmeside står der også, at Benny Engelbrecht ikke er på Twitter som minister:

”Skatteministeren er ikke på de sociale medier i forbindelse med udøvelsen af sit ministerembede, men som partipolitiker. Han får desuden ingen assistance fra ministeriet til at opretholde denne tilstedeværelse.”

Tidligere miljøminister Ida Auken var også aktiv på Twitter som minister, og hun fortæller, at hun heller ikke fik hjælp fra embedsapparatet:

»Man bruger embedsværket til at svare på spørgsmål til Folketinget, og det øjeblik, man går på sociale medier, så henviser man til noget, som embedsværket har sagt – og så er det ens egen mening, man lægger på toppen dér,« siger Ida Auken.

Hun forklarer, at det ikke altid var nemt:

»Det er en løbende balancegang. Man vil gerne være spontan og ærlig og sjov, men man har også en løbende forpligtigelse til at være minister for hele landet. Derfor er der en gang imellem ting, man holder sig fra. Når man er minister, holder man sig også mere snævert til sit eget område, fordi ens ord har en anden vægt,« fortæller Ida Auken.

Journalisten har i tre dage bedt Statsministeriet oplyse om, hvilke regler og retningslinjer der er for ministres brug af Twitter. Ministeriet er endnu ikke vendt tilbage med et svar.

0 Kommentarer