Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
15:03 21.06.2023 Ritzau

Minister sætter gang i proces mod ny offentlighedslov

Minister sætter gang i proces mod ny offentlighedslov

Justitsminister Peter Hummelgaard (S). Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Folketingets partier har onsdag taget et første skridt i den politiske proces mod at give offentligheden mere indsigt i de politiske beslutningsprocesser.

Partierne var onsdag formiddag til uformel drøftelse med justitsminister Peter Hummelgaard (S), hvor der ifølge partierne dog ikke blev taget en politisk diskussion om indhold.

Ministeren konstaterer i en pressemeddelelse efter mødet, at der kommer yderligere drøftelser på ”den anden side af sommerferien”.

Der er således stadig ingen konkrete løfter om en tidshorisont. Ministeren vil nedsætte et udvalg, der skal danne grundlag for en ny offentlighedslov.

En samlet opposition savner handling, efter at både en kommission, et ekspertudvalg og ombudsmanden har konstateret, at loven mindsker åbenheden.

Godt halvdelen af Folketinget (alle partier uden for regeringen) kræver lempelser. Og det har regeringen også lovet at give. Det fremgår af side 49 i regeringsgrundlaget fra december 2022.

De ni partier uden for regeringen skrev et åbent brev til justitsministeren i april 2023, hvor de krævede ”mere åbenhed i det danske demokrati”.

Det skete i forlængelse af en rapport fra et ekspertudvalg, som fagforeningen Djøf igangsatte med tidligere departementschef i Statsministeriet Karsten Dybvad i spidsen.

SENESTE NYT

Flere nyheder