
Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen slutter sig til kritikerne af DR-programmet ’Ellen Imellem’. Foto: Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
DR’s programserie ’Ellen Imellem’ var et ”fejlslagent forsøg på satire”. Det sagde forskningsminister Jesper Petersen (S) denne uge til et værelse fyldt med nogle af landets mest fremtrædende forskere.
Udtalelsen faldt under en tale til Videnskabernes Selskab, hvor tillid mellem forskere, medier og befolkning blev diskuteret.
Det skriver Videnskab.dk, som var til stede under mødet.
Politikere har ellers langt hen ad vejen været tavse omkring den omdiskuterede programrække. I programmet blev forskere interviewet af en journalist, der i hemmelighed agerede taledukke for blandt andet konspirationsteoretikere og videnskabsbenægtere.
Men i skarpe vendinger kritiserede ministeren altså ’Ellen Imellem’ og manede til, at forskere bliver ved med at stille op i medierne.
”Formidling er for vigtigt til, at et fejlslagent formidlingsforsøg skal ødelægge det,” sagde forskningsministeren til forsamlingen.
Professor er bekymret
Også Anja C. Andersen, astronom og professor, omtalte i sit oplæg ’Ellen Imellem’.
Her udtrykte hun bekymring for, hvordan programmets igangværende sag i Pressenævnet vil ende ud.
”Hvis dommen falder til DR’s fordel, bliver vi nødt til at tage en samtale om, hvornår vi skal stille op i medierne og til hvad,” udtalte hun.
Chefredaktør, Jonas Rathje, Illustreret Videnskab
Tilliden mellem forskere og befolkning blev også diskuteret til mødet.
Særligt større gennemsigtighed i forskernes arbejde skal bane vejen for et mere tillidsfuldt forhold, lød det fra flere forskere og andre fremmødte.
Jonas Rathje, der netop har taget skridtet fra chefredaktør på B.T. til Illustreret Videnskab, nuancerede emnet med en pointe om, at proces er svært at gøre spiseligt.
”Forskerne har brug for forbehold, medierne har brug for vinkler,” sagde han og tegnede dermed et modsætningsforhold mellem de to.
Debatten sker efter flere år, hvor videnskab og forskere har fyldt meget i pressen på godt og ondt.
Særligt under Trump-årene er der kommet en mistillid til forskere, skriver Videnskabernes Selskab i deres såkaldte hvidbog.
Dertil har klimaskeptikere over en længere periode benægtet videnskabelig evidens. På samme måde har vaccineskepsis floreret under coronaepidemien, ikke mindst på sociale medier, på trods af en ellers generelt stor tiltro til forskerne i Danmark.
I hvidbogen udlægges Videnskabernes Selskabs forskningspolitiske udvalgs vurderinger og anbefalinger til et mere tillidsfuldt forhold mellem befolkning, medier, beslutningstagere og presse.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.