Twitter-skænderi

Minister i ordkrig med Berlingske

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) beskylder Berlingske for at opfinde ting ud af den blå luft

”Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har gidet læse Berlingske.”

Sådan faldt ordene ifølge Berlingske, da børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) deltog i Demokratiske Samtaler på netop Berlingske tidligere på året.

Af Berlingske blev ordene opfattet som en form for adelsmærke, hvorfor avisen har brugt citatet til at markedsføre avisen på store reklamebannere på husfacader ledsaget af budskabet ”uenighed er smuk”.

Præfabrikeret kampagnejournalistik

Men den handling er ikke faldet i god jord hos Pernille Rosenkrantz-Theil, der måske ikke læser Berlingske, men i hvert fald læser Berlingskes bannerannoncer.

”Og her gør Berlingske så præcis det, der er årsag til, at jeg foretrækker andre aviser,” indleder hun i et tweet.

”Berlingske har jo altid været borgerlig. Engang læste jeg den hver dag og nød den. Det er da ikke, fordi den er borgerlig, at jeg ikke læser den så gerne nu. Det er, fordi den kun bringer den del af historien, som passer ind i den præfabrikerede kampagnejournalistik,” fortsætter hun i en Twitter-tråd bestående af fire tweets.

I tweetet fremgår det, at ministeren mener, at citatet i annoncen er fordrejet, så man ikke får at vide, hvorfor hun ikke læser avisen. Derudover mener hun, at avisen med kampagnen tillægger hende et motiv, som er modsat af, hvad hun sagde ved Demokratiske Samtaler-arrangementet.

Journalisten har forsøgt at få et interview med ministeren, men ifølge presseafdelingen i ministeriet har hun ikke mulighed for at stille op.

Kalder det et ekkokammer

I en artikel i Berlingske fra maj uddyber avisen de kommentarer, som Pernille Rosenkrantz-Theil dengang sendte i retning af avisen. Her opsummeres det, at Pernille Rosenkrantz-Theil mener, at Berlingske er et ekkokammer lig Facebook, hvor brugere bare er enige på forhånd eller grove:

”Det er folk, der enten bare mener det samme og klapper hinanden på ryggen, eller folk der spyer galde ud uden nogen form for ordentlighed over for hinanden eller over for fakta,” lød det.

På Twitter mødes Pernille Rosenkrantz-Theil også af kritiske kommentarer, for eksempel fra tidligere folketingsmedlem for Venstre Flemming Møller, der skriver: ”Ja, kritisk journalistik er bare træls for magthaverne.”

Til det svarer Pernille Rosenkrantz-Theil:

”Der er da ikke skyggen af kritisk journalistik forbundet med det, Berlingske bedriver. De opfinder jo bare ting ud af den blå luft. Såsom at jeg ikke vil konfronteres med modsatte synspunkter. Det er jo – fact on ground – det eneste døgnet indeholder som politiker. Og jeg elsker det.”

Chefredaktør: Regeringen er presset

Berlingske-chefredaktør Tom Jensen ser Pernille Rosenkrantz-Theils udtalelser som et udtryk for en presset regering, skriver han i en ligeledes længere Twitter-tråd:

”Den her slags beskyldninger mod frie medier kan lede tankerne hen i retning af den måde, præsident Trump behandlede medierne på. Men jeg tror ikke, det er trumpisme. Vi – politikere og medier – bør ikke forfalde til den slags billige beskyldninger. Det gælder også regeringen, som jeg bare tror er presset,” lyder det.

I samme tråd afviser han også, at Berlingske har fordrejet ministerens ord:

”Berlingske – eller andre seriøse danske medier – opfinder ikke bare ting ud af den blå luft i stedet for at bedrive kritisk journalistik. Berlingske har heller ingen steder beskyldt ministeren for ikke at ville konfronteres med modsatte synspunkter. Ingen steder. Vi har citeret hende for, at hun ikke gider læse Berlingske, for det sagde hun – helt uprovokeret – da Berlingske havde inviteret hende til demokratisk samtale i Pilestræde.”

 

 

 

0 Kommentarer