Grønland

Minister efterlader blødende public service-medie: ”Den næste skal tage det alvorligt”

Journalister i Grønland og på public service-stationen KNR har det seneste år råbt højt om alvorlige problemer, men intet er sket

Problemerne for den grønlandske public service-station KNR er så langtfra løst med, at den ansvarlige minister, naalakkersuisoq for uddannelse, kultur, idræt og kirke, Peter Olsen (IA), i går trak sig fra posten.

Det understreger Oline Olsen, formand for Dansk Journalistforbunds kreds i Grønland.

”Der er ikke nogen, der har løftet opgaven med at finde løsninger. Jeg synes, at det er vigtigt at huske, at den næste person, der skal tage over området, skal tage sagen alvorligt og handle på det,” siger Oline Olsen til KNR.

Flere partier i Grønlands selvstyre havde besluttet i går at afholde en afstemning om et mistillidsvotum mod Peter Olsen.

Ingen forbedringer

Baggrunden for afstemningen var utilfredshed med hans manglende håndtering af problemer, der har ramt grønlandske medier og i særdeleshed KNR. I april 2022 så KNR sig nødsaget til at skære i antallet af daglige nyheder på nettet, ligesom radio- og tv-aviser blev forkortet. Og KNR er fortsat i knæ.

”Situationen er desværre ikke blevet bedre, tværtimod. Især på den grønlandske side, hvor vi pt. mangler fire dobbeltsprogede journalister,” sagde Alice Sørensen, nyhedschef hos KNR, til Journalisten i slutningen af februar i år.

Årsagen til de færre nyheder er, at KNR er underbemandet, og at mediet ikke kan rekruttere nye journalister, dels fordi lønnen er for dårlig, dels fordi der bliver uddannet for få journalister i Grønland.

Peter Olsen oplyste i juni sidste år til Journalisten, at han ville nedsætte en arbejdsgruppe, der skulle kortlægge problemet. Men et år efter er der altså intet sket, og ministeren ”valgte at søge afsked, da jeg følte, at jeg ikke længere har opbakning fra flertallet”, lød det i går i et opslag, han offentliggjorde på Facebook.

”Jeg har lyttet til kritikken fra Inatsisartut, vel vidende at jeg har gjort mit bedste,” skrev han.

Skridt i rigtig retning

Hans afsked giver anledning til forsigtig optimisme for det grønlandske medieforbund:

”Vi skal jo huske, at forandringer tager tid og er en proces. Jeg håber på, at det her kan være et skridt i den rigtige retning, når den nye træder til,” siger Oline Olsen til KNR.

Det er Múte B. Egede, der er Grønlands landsstyreformand, der indtil videre overtager ansvaret for Peter Olsens områder.

Syltningen af medieområdet i Grønland fik tidligere på året direktøren for KNR, Karl Henrik-Simonsen, til at sende en stikpille mod de grønlandske politikere. Det skete i forbindelse med, at han annoncerede, at han forlader posten til sommer.

”Naalakkersuisut (selvstyret, red.) skal finde ud af, hvad man egentlig vil med medier i Grønland. Demokratiet kan ikke fungere uden public service eller medier generelt, så derfor tror jeg også, det er noget, politikerne skal have meget mere fokus på i fremtiden,” sagde han i februar. 

0 Kommentarer

Læs også

GRØNLAND

Grønlandsk minister går af efter kritik i journalistsag

31. MAJ 2023
Grønland

Journalister kræver politisk handling: ”Nyhedsdækningen er i knæ”

28. FEBRUAR 2023
Nødråb

Dårlig løn tvinger Grønlands public service-kanal til at skære i nyheder

23. JUNI 2022