Minister: DR’s monopol på public service-radio skal brydes

DR kan se frem til helt nye vilkår efter 2011. Kulturminister Carina Christensen afslørede her til aften på Radiodays 2009 sine ønsker for næste medieforlig: DR skal ikke længere råde over den 4. landsdækkende radiokanal. Og så skal 5 nye DAB-kanaler i udbud. (opdateret)

DR kan se frem til helt nye vilkår efter 2011. Kulturminister Carina Christensen afslørede her til aften på Radiodays 2009 sine ønsker for næste medieforlig: DR skal ikke længere råde over den 4. landsdækkende radiokanal. Og så skal 5 nye DAB-kanaler i udbud. (opdateret)

Det er snart 24 år siden, at Folketinget vedtog at bryde DR's monopol på at sende landsdækkende fjernsyn. To år efter – den 1. oktober 1988 – var TV 2 i luften og blev hurtigt Danmarks mest sete tv-kanal målt på seertid.

Lige siden har adskillige kulturministre forsøgt at give DR tilsvarende konkurrence på radiofronten, men uden held. Godt nok blev den 5. og den 6. FM-kanal tildelt Sky Radio og Radio 100FM i 2003.

Og mens Brian Mikkelsen (K) var kulturminister blev der i årevis talt om, at hele FM-båndet skulle replanlægges, så danskerne kunne få en hel stribe af nye landsdækkende radiokanaler.
Visionen blev dog aldrig ført ud i livet.

Tanken om at give DR modspil på radiofronten er dog alt andet end død.

Og står det til kulturminister Carina Christensen (K) bliver det et af hovedelementerne i det kommende medieforlig, som politikerne går i gang med at forhandle til efteråret.

På den årlige branchefestival Radiodays 2009 i DR Byen her til aften afslørede hun blandt andet, at hun ønsker at bryde DR's monopol på public service-radio.

»Der skal sikres mangfoldighed, alsidighed og pluralisme. Herunder gælder, at der skal skabes en reel konkurrence til DR,« erklærede Carina Christensen, der siden uddybede sine tanker:

»Jeg ser én stor udfordring: Der skal grundlæggende skabes et mere ligeværdigt forhold mellem den public service radio, som DR stort set er eneudbyder af i dag – og så de kommercielle radiostationer. DR har stor succes. Og de har også med deres programflade en stor lytterskare. Men det er klart et problem, hvis deres succes forhindrer, at der i Danmark kan skabes et mangfoldigt kommercielt radioudbud,« sagde kulturministeren, der ser et monopolbrud som "en forudsætning for en fri og åben samfundsdebat".

Mens det altså ikke rigtigt er lykkedes at udfordre DR fra en eneste af de nuværende kommercielle aktører, ønsker Carina Christensen, at man nu griber det omvendt an og inddrager dele af DR's public service-virksomhed til fordel for andre.

»Som det ser ud nu, så er der ikke ligevægt mellem kommerciel radio og DR i Danmark. Det vil jeg meget gerne rette op på. Og det vil jeg ikke gøre ved at svække DR, men ved at styrke kommerciel radio,« sagde ministeren, der pegede på, at DR's rådighed over den 4. radiokanal meget passende udløber i 2010.

DR's nuværende fjerde radiokanal, der kendes som DR P2, kan altså indgå i kabalen og blive udbudt til andre, der ønsker at lave public service-radio i Danmark. Dermed kan et brud på DR's monopol allerede være en realitet i 2011.

Ifølge Carina Christensen bygger regeringens oplæg i øvrigt på to grundprincipper:

»Det ene er at skabe monopolbrud på public service-radio. Det andet er at sikre økonomisk fornuftige vilkår, så man kan skabe et reelt public service modspil til DR. Det skal medvirke til at sikre, at radioen også i det 21. århundrede bliver danskernes foretrukne medie,« erklærede kulturministeren.

Det kommende medieudspil fra regeringen indebærer tillige, at hele fem nye kommercielle DAB-frekvenser skal i udbud frem mod 2014. Derudover ønsker ministeren at lave en ny lokal-radio-ordning.

Journalisten.dk var her til aften i kontakt med DR's generaldirektør, Kenneth Plummer, men han ønsker ikke at kommentere de første meldinger fra kulturministeren.

Det nuværende medieforlig udløber i december 2010.

Læs også: S: »Ministeren kan ikke tage P2 fra DR«

0 Kommentarer