Minister anklages i sag om dræbt journalist

Norske journalister er i oprør over Norges udenrigsministerium efter drabet på en kollega. Vedkommende blev aldrig advaret om en mulig terrortrussel, som ministeriet kendte til. Danske journalister er også mål, siger ekspert.

Norske journalister er i oprør over Norges udenrigsministerium efter drabet på en kollega.
Vedkommende blev aldrig advaret om en mulig terrortrussel, som ministeriet kendte til.
Danske journalister er også mål, siger ekspert.

Sagen drejer sig om den norske journalist, Carsten Thomassen, der var ansat på avisen Dagbladet. Under en reportagerejse til Afghanistan i midten af januar blev han dræbt ved et selvmordsattentat.
Han var en af flere journalister, der i forbindelse med den norske udenrigsministers officielle besøg i Kabul, boede på samme hotel.

Oven på attentatet, der dræbte syv mennesker, har det norske udenrigsministerium (Utenriksdepartementet) udarbejdet en rapport. Den kritiseres nu skarpt af den norske journaliststand for at være ufyldestgørende. Også selvom der er enighed om, at det enkelte medie har ansvaret for sin korrespondent.

»Mange vidner, deriblandt de syv journalister, der var til stede, er ikke blevet spurgt om, hvordan de oplevede situationen,« lød det i aftes fra den afdødes tidligere chef på Dagbladet, Anne Aasheim, i forbindelse med et debatmøde, skriver Journalisten.no.

Udenrigsministeriet orienterede heller ikke journalisterne på hotellet om, at de havde modtaget en terrortrussel forud for attentatet.
»Havde vi vidst, at vi ikke kunne stole på myndighederne, ville vi have gjort tingene anderledes,« sagde TV 2 Norges udenrigsreporter, Fredrik Græsvik, som deltog på turen, hvor Carsten Thomassen blev dræbt.

Nyhedschef for NRK, Gro Holm, tilføjede på aftenens debatmøde:

»Det bliver meget hårdt at vide for eftertiden, at vi ikke fik den information og kunne vurdere situationen på baggrund af den.«

Det norske udenrigsministerium afviser i dag kritikken.
»Vi gjorde alt, hvad vi kunne,« siger den norske udenrigsminister Jonas Gahr Støre til BT.no.

Hans-Henrik Holm er ekspert i krigs- og udlandsjournalistik på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han vil ikke gå ind i sagen om udenrigsministeriet, men mener også, at danske journalister i Afghanistan er i risikozonen:
»Danmark er en krigsførende nation i Afghanistan. Danske journalister betragtes som mål for fjenden, og derfor kan man desværre sagtens forestille sig, at det samme skete for en dansk journalist,« vurderer han.

For nylig er en dansk TV 2-journalist vendt hjem efter en ukendt gruppering tilbageholdt ham i Afghanistan. Læs mere her.

0 Kommentarer