Minister åbner for gratisaviserne

Kulturminister Uffe Elbæk vil sende Dyremose-rapporten til høring, så gratisaviserne får en chance. Selv om han tidligere har været fortaler for at forhøje licensen til DR, afviser han, at det kommer til at ske.

Kulturminister Uffe Elbæk vil sende Dyremose-rapporten til høring, så gratisaviserne får en chance. Selv om han tidligere har været fortaler for at forhøje licensen til DR, afviser han, at det kommer til at ske.

Den nye kulturminister kommer gratisaviserne i møde i dag. I et interview i Børsen fortæller han, at han vil sende den rapport om mediestøtte, som det såkaldte Dyremose-udvalg udgav for få uger siden, i høring.

Rapporten lægger op, at der skal skæres et væsentligt millionbeløb fra støtten til gratisaviserne, og så sent som i går blev det synspunkt forsvaret af udvalgsmedlem og formand for Dansk Journalistforbund Mogens Blicher Bjerregård.

Uffe Elbæk lægger ikke skjul på, at han synes, der er en påfaldende sammenhæng mellem de aktører, der deltog i udvalgsarbejdet, og de aktører, der står til at vinde på den foreslåede støttemodel. Det er derfor, den skal i høring.

»Det betyder, at aktørerne derude – og måske især dem, der ikke var en del af udvalget – får en mulighed for at mene noget om den,« siger Uffe Elbæk til Børsen.

»Jeg har registreret, at gratisaviserne føler sig tilsidesat, og jeg synes i den grad, at de har krav på at blive hørt.«

»Jeg kunne ikke lade være med at smile lidt, da jeg læste rapporten og så, at støttebeløbet til de store dagblade nærmest ender på komma-det-samme-beløb, som de har nu.«

»Det er godt gået af de store mediehuse, vil jeg sige,« fortæller Uffe Elbæk til Børsen.

Dermed lægger han sig på linje med chefredaktør på MetroXpress Jonas Kuld Rathje, der i en kommentar i Berlingske har anklaget medlemmerne af udvalget for at tilgodese sig selv:

"Udvalgets konklusion er på en og samme tid fuldstændigt forudsigelig og overraskende dum. Forudsigelig, fordi den kommer fra et udvalg, hvor alle andre interessenter end netop de to omtalte gratisaviser sad med ved bordet. Enhver, der har raflet på et værtshus, ved, at det er let for de fire ved bordet at blive enige om, at det er den femte, der lige er på toilettet, der skal betale den næste omgang."

I det samme interview i Børsen afviser Uffe Elbæk også, at licensen til DR skal forhøjes. I hans såkaldte Marshallplan til kulturen, som var en del af hans valgkamp, fremgår det ellers, at licensen skal følge prisudviklingen.

Det ville ifølge Børsen give et større tocifret millionbeløb til DR. Men på grund af de »økonomiske realiteter« mener ministeren ikke længere, at det er muligt:

»Den løber jeg – jeg vil ikke sige larmende – men i hvert fald væk fra. Det har jeg slet ikke tænkt mig at forfølge,« siger Uffe Elbæk til Børsen.

1 Kommentar

Allan Wahlers
20. OKTOBER 2011
Re: Minister åbner for gratisaviserne

Det er tankevækkende, at den nye kulturminister med beundringsværdigt klarsyn kan se, at det udvalg, der står bag den såkaldte Dyremose-rapport, er nået frem til nogle anbefalinger, der i udpræget grad tilgodeser udvalgsmedlemmmerne selv, når forbundsformanden foreløbig ikke har ladet sig anfægte af dette.

Endnu mere tankevækkende er det, at forbundsformanden i stedet har følt sig kaldet til højlydt at forsvare rapporten på trods af den åbenlyse indspisthed, som både konklusionerne og udvalgets sammensætning er udtryk for.

Hvordan skal jeg tro på, at du som forbundsformand også varetager mine interesser, Mogens Blicher Bjerregård?


Allan Wahlers, DJ-medlem, metroXpress/24timer