Mini-overenskomst for freelancere

 Ja, tak, det vil vi gerne.

 

Ja, tak, det vil vi gerne.

Sådan stemte ni ud af 10 freelancejournalister, der leverer stof til Berlingske Tidende, da de deltog i afstemningen om en ny, historisk aftale.

Med aftalen arbejder en stor gruppe danske, freelancejournalister nu for første gang under et sæt kollektive retningslinjer. Blandt andet sikrer aftalen freelancerne betaling for stof, der lægges i det elektroniske artikel-arkiv InfoMedia.

Derudover giver aftalen freelancerne mulighed for at have Berlingske Tidendes tillidsmand med til møder med redaktørerne. Aftalen gælder alene freelancere, der er tilknyttet Berlingske Tidende.

Freelancejournalist Peter Hartung, der var med til at definere det mandat, Berlingske Tidendes fællestillidsmand, Uffe Gardel, forhandlede udfra, betragter det som en stor sejr, at freelancerne stod sammen.

"Vi har vist en faglig styrke. Hvis man kigger tilbage historisk, så, tror jeg, at det er unikt, at så mange freelancere har stået sammen i en faglig kamp," siger Peter Hartung, der mener, at "vi bør
klappe i hænderne over aftalen".

For Peter Hartung er de penge, han og Berlingske Tidendes øvrige freelancere her og nu får ud af aftalen en sekundær gevinst. Aftalen omfatter dog også kroner og øre, som freelancerne allerede kan forvente at se i løbet af en måneds tid.

Journalistforbundet har netop modtaget 150.000 kroner fra Det Berlingske Hus. Pengene er betaling for freelance-artikler, som Berlingske Tidende sidste år uberettiget solgte til InfoMedia. De 150.000 kroner vil blive fordelt mellem freelancerne ud fra, hvor mange penge de siden 1998 har tjent på artikler solgt til Berlingske Tidende. Journalistforbundet sender penge til freelancejournalisterne omkring 1. april.

Sidst på året skal Berlingske Tidendes freelancere desuden deles om 50.000 kroner, der er betaling for de artikler, der er lagt i InfoMedias arkiv i 2003. De 50.000 kroner svarer til halvdelen af de penge, Berlingske Tidende regner med at tjene i år på freelance-stof arkiveret i InfoMedia.

Peter Hartung håber, at princippet om, at Berlingske Tidende og freelancerne skal deles om indtægterne fra InfoMedia bliver praksis.
Freelance-aftalen med Det Berlingske Hus er et-årig og skal genforhandles næste år.

0 Kommentarer