Medarbejderne på Dagens Medicin har midlertidigt sagt nej tak til lønstigninger. På Ingeniøren går de samme vej og siger oveni ja tak til at holde en uges længere ferie uden løn. DJ's hovedbestyrelse accepterer modvilligt.
KRISE. Hellere undvære lønstigninger og holde ferie uden løn end at miste gode kolleger. Det er holdningen hos de redaktionelle medarbejdere på flere medier. For at mindske antallet af fyringer går de med på at udskyde lønstigninger og holde en uges ekstra ferie uden løn. Det blev for eksempel løsningen på fagbladet Ingeniøren, da medarbejderne for nylig fik et sparekrav fra ledelsen om at fjerne fem millioner kroner på personalebudgettet. Efter forhandlinger blev kravet reduceret til tre en halv millioner kroner, men syv medarbejdere fik alligevel en fyreseddel i hånden.
Sparekravet fik medarbejderne til at få nye idéer. Det blev til et forlig om dels at udskyde en ellers aftalt lønstigning på 1,16 procent i 2009 til næste år, dels at give en uges ekstra ferie til samtlige medarbejdere. Vel at mærke uden løn. Men redaktionens ja til midlertidigt at lade ledelsen snøre lønningsposen til er en engangsaffære, forklarer tillidsmand Nicolai Østergaard.
»Jeg tvivler meget på, at mine kolleger vil godtage den løsning én gang til. Vi gav afkald på vores overenskomst, men kunne efterfølgende se, at der ikke blev afskediget på lederniveau. Derfor har vi nok mistet motivationen til at yde den slags ofre i fremtiden,« siger han.
LØNSTIGNINGER ER også noget, de spejder efter i horisonten på Dagens Medicin. Her besluttede ledelsen og magasinets otte medarbejdere at droppe al snak om større tal på lønsedlen foreløbig.
»På grund af den svære økonomiske situation aftalte vi, at der ikke skulle ske lønreguleringer overhovedet frem til september i år. Herefter må vi se, om tingene er blevet bedre, og så er der mulighed for, at der kan komme lønstigninger med tilbagevirkende kraft,« siger tillidsmand Niels-Bjørn Albinus og tilføjer, at det ikke var en nem beslutning.
»Men alle følte, det var det eneste rigtige at gøre for at forbedre tingene her og nu,« fortsætter han.
Dansk Journalistforbunds hovedbestyrelse klapper ikke begejstret i hænderne over at skulle vende tommelfingrene opad til spareplaner, der sætter en stopper for aftalte lønstigninger. Tværtimod fraråder DJ at give afkald på goder, der måske aldrig kommer igen. På den anden side set er det svært at sige nej til en medarbejderforening, der er blevet enige om at redde kolleger fra en fyring. Kun en klokkeklar aftale om at sætte en tidsbegrænsning på gør det acceptabelt at fastfryse lønnen midlertidigt, fortæller næstformand Fred Jacobsen.
»Jeg ville personligt have været i tvivl, hvis de på Ingeniøren havde bedt om et to- eller treårigt stop for lønstigninger. Det var vi bestemt også i forhold til at godkende det etårige lønstigningsstop, men fordi aftalen ikke annullerede overenskomsten, blev vi overbevist,« siger Fred Jacobsen.
Derimod var det ikke svært for hovedbestyrelsen at spise Ingeniørens ønske om en ekstra uges ferie uden løn. Overenskomsterne giver alle journalister mulighed for at lave både individuelle og kollektive aftaler med arbejdspladsen om at gå ned i arbejdstid. Og det kan sagtens aftales som en uges ulønnet ferie, pointerer Fred Jacobsen.
»I stedet for at svække overenskomsten, så forsøg at bruge den til at finde de penge, der mangler i budgettet,« siger han.
LØNNEDGANG PÅ TO PROCENT. Sådan lød ønsket på dagbladet Information i marts, da ledelsen meldte ud, at spareplaner ville koste fire journalister jobbet. Ønsket om lønnedgang kom ikke fra avisens ledelse, men fra hele 66 procent af medarbejderne. Forslaget blev dog straks pure afvist af ledelsen, der afskedigede de fire journalister.
Også internationalt rammer krisen erhvervede rettigheder. På den kriseramte amerikanske avis The New York Times måtte medarbejderne se en decideret lønnedgang i øjnene i marts. Fem procent blev øjeblikkeligt skåret af medarbejdernes lønninger, og samtidig fik alle besked om at holde 10 ekstra dages ferie. Uden løn. •
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.