Mindeord: Tidligere formand Hans Larsen er gået bort

Den tidligere formand for Dansk Journalistforbund og tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet, Hans Larsen, er gået bort. Nuværende DJ-formand, Lars Werge, siger farvel

Et vidtfavnende, omskifteligt og travlt liv er forbi. Hans Larsen, tidligere formand for Dansk Journalistforbund, er død, og på forbundets vegne sender jeg mine varmeste tanker til Hans’ efterladte.

Hans Larsen havde en længere karriere som fagligt aktiv i DJ bag sig. Efter nogle år som næstformand i DJ i slutningen af 1970’erne, blev han formand for forbundet på delegeretmødet i 1980, og han bestred posten i 4 år frem til 1984.

Årene var kendetegnet ved en udvikling af medlemstal og overenskomster for DJ, men de var også præget af hårde kampe mellem forskellige faglige og politiske fraktioner i et forbund fyldt med holdninger og debattører. Hans Larsen formåede ofte at samle gemytterne og føre DJ fremad, og han afleverede et stærkere forbund, end han modtog som formand.

Da han stoppede som formand, førte det faglige arbejde ham til udlandet, og han blev generalsekretær for Det Internationale Journalistforbund (IFJ) i perioden 1984-1987 og stod også her bag tydelige forbedringer af organisationen.

Siden blev Hans Larsen redaktør og chefredaktør, og de sidste mange år af sit arbejdsliv var han ansat ved Ekstra Bladet og Politikens Hus – her havde jeg fornøjelsen af at arbejde sammen med Hans, da han var redaktionssekretær på den sportsredaktion, hvor jeg dengang slog mine folder.

Og fra første gang, vi mødtes, var han venlig, imødekommende og fuld af lune. Men Hans Larsen var også manden, der kunne få sin vilje igennem; det gjaldt både i de store forhandlinger ved overenskomstbordet, og det gjaldt i de små, daglige forhandlinger i sekretariatet, når vinkler og historier skulle fastlægges og placeres.

Hans Larsen var enkelte gange med som æresgæst ved DJ’s delegeretmøder, og jeg havde også sendt ham en invitation i år til det delegeretmøde, der finder sted i Kolding om 14 dage. Men Hans meldte til min ærgrelse afbud med henvisning til sit helbred.
Sidste gang, jeg mødte Hans Larsen, var en formiddag i solen udenfor forbundshuset på Gl. Strand i København. Han kom forbi, og vi fik en snak, hvor han indledte med spørgsmålet:

”Har du styr på dem?”

Ja, Hans, det syntes jeg, og det synes jeg. Og når det nogle gange er vanskeligt, så tænker jeg på, hvordan du med humor og skarphed ofte fik styr også på de ting, der var svære at overskue.

I Dansk Journalistforbund sænker vi denne fredag paraderne og mindes vores tidligere formand, Hans Larsen, der er død i en alder af 74 år.

Gå med fred, Hans – tak, tillidsmand!

0 Kommentarer