Min journalistiske karriere bliver skabt af mit studiejob

DEBAT. Hvordan skal vi udvikle journalistikken, hvis vi ikke kan andet end journalistik? 

Studiejobbet behøver ikke være inden for journalistik. Faktisk så lærer jeg meget mere af at arbejde i en helt anden branche, mens jeg studerer.

Jeg skriver ikke kendis-historier til eb.dk, jeg retter ikke billeder til for Politiken, og jeg skriver absolut ikke de fedeste debatindlæg, som Information elsker. Jeg supplerer SU’en og skaber erhvervserfaring i en helt anden branche, der gør, at jeg er en unik journalist.

For lige over et år siden fik jeg job hos e-conomic regnskabsprogram. Regnskab, hvad i alverden har det med journalistik at gøre? Det skal jeg sige: Ingenting! Jeg blev ansat i Online Marketing. Faktisk søgte de en økonomiuddannet, gerne fra CBS, men i stedet valgte de mig. En journaliststuderende fra RUC.

Det, jeg vil fortælle dig, er, at hvis du er studerende, så skaf dig et studiejob, træk de studierelevante erfaringer ud, og tag dem med videre. Jeg lærer og tilegner mig kompetencer, som kun få journalister kan påberåbe sig at kunne.

Studiejobbet giver lige så meget som uddannelsen. På journalistik har jeg lært om pressehistorie, nyhedstrekanten og presseetik. Jeg har lavet telefoninterview med en pressesky nordjysk fisker og en yderst pressevant socialdemokratisk europaparlamentariker. Alle sammen rigtig gode erfaringer.

Men jeg lærer meget andet på mit studiejob. Hos e-conomic regnskabsprogram har lært at arbejde i en organisation. Jeg har lært, hvordan en virksomhed fungerer og hvordan jeg som individ skal passe ind. Jeg har lært om søgemaskineoptimering og markedsføring på internettet. Google og Facebook bliver en større del af det danske nyhedsbillede. Det vil jeg favne som journalist, og netop det kan jeg tage med fra mit studiejob.

Siden jeg første gang stiftede bekendtskab med journalistik, har jeg hørt om, at aviserne har faldende oplag, at det er umuligt at tjene penge på en netavis, og at de gyldne tider så sandelig er ovre for faget. Hvordan skal vi ændre på det? Svaret kan umuligt være at gøre, som journalister og medier altid har gjort? Jeg stiller spørgsmålet: Hvordan skal vi udvikle journalistikken, hvis vi ikke kan andet end journalistik? 

Jan Klitsgaard er journaliststuderende på RUC

0 Kommentarer