Mikael Bertelsen: Kirsten Birgit vender tilbage

Den farverige vært på 'Den Korte Radioavis', Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, vender tilbage om kort tid, lover Radio24syvs kanalchef, Mikael Bertelsen. »Når først en gammel cirkushest lugter savsmuld, er den ikke til at styre,« siger han om seniorkorrespondenten  

Der har været stille om satireprogrammet ‘Den Korte Radioavis’ på Radio24syv siden fredag 26. juni 2015.

19 minutter inde i udsendelsen faldt programmets vært og seniorkorrespondent Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm nemlig om og blev under stor dramatik angiveligt kørt væk af tilkaldte ambulancefolk. Hendes sidste ord til redaktør Rasmus Bruun var: »Jeg har privat sundhedsforsikring.«

Udsendelsen vakte stort postyr, og siden har mange fans af programmet på sociale medier spurgt, hvornår Kirsten Birgit vender tilbage.

Godt nyt for fans

Inde i den fiktive karakter Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm befinder journalisten og satirikeren Frederik Cilius sig, som Journalisten beskrev i maj 2015.

Men for kanalchef Mikael Bertelsen er de to karakterer tydeligvis smeltet så tæt sammen, at Mikael Bertelsen kun omtaler programmets vært som »Kirsten Birgit«.

Og for fans af programmet er der godt nyt, lover han.

»Vi håber, at hun kan arbejde igen i slutningen af august eller begyndelsen af september,« fortæller en glad Mikael Bertelsen.

Radioen har dog ikke nogen klar aftale med Kirsten Birgit om, hvornår hun igen skal på live.

Det eneste, Kirsten Birgit har ytret offentligt, er nemlig nogle mærkelige udfald på Twitter.

»For eksempel var hun rasende over, at Mads Holger har stjålet hendes sendetid,« siger Mikael Bertelsen.

Tilbyder bedre arbejdsmiljø

Det mest positive livstegn fra Kirsten Birgit er, at hun har bestilt en stor ergonomisk bold, som hun kan sidde på ved hæve-sænkebordet på redaktionen.

»Det er et godt tegn. Det, vi håber, er, at hun er ship shape – jeg ved ikke hvordan det staves, eller hvad det betyder, men jeg kan godt lide at sige ordet,« forklarer Mikael Bertelsen.

Han skynder sig at tilføje, at der foreligger et kæmpe arbejde i den kommende tid, så Kirsten Birgit ikke brænder sammen igen. Her har Radio24syv tænkt sig at tage et klart arbejdsmiljøansvar.
For eksempel må Kirsten Birgit ikke længere drikke alkohol, og hun må kun ryge én smøg i arbejdstiden.

»Vi vil gøre meget for, at hun passer bedre på sig selv. Det må I også vide som fagblad – at der er nogle arbejdsmiljø-knapper, man som arbejdsplads kan skrue på dér,« forklarer Mikael Bertelsen.

»Jeg føler faktisk ingenting«

Han betegner Kirsten Birgits arbejdsindsats op til kollapset som »vanvittig«. Kort efter folketingsvalget blev det for meget, og Kirsten Birgit kollapsede. Mikael Bertelsen blev kort efter tilkaldt af bekymrede medarbejdere.

Fortæl mig, hvad du føler, da du kommer ind i studiet, og Kirsten Birgit ligger livløs på gulvet?

»Jeg går ind og kan se Kirsten Birgit ligge i en sort- og hvidstribet bluse. Fra den stol, hvor hun læser nyheder, hænger hendes sjal. Men jeg føler faktisk ingenting. Hvis man først som chef begynder at føle noget, så kan du ikke have det her arbejde,« lyder det fra Mikael Bertelsen.

Gjorde det rigtige

Efterfølgende opstår der nærmest tumult i studiet. For hvem skal tage over, nu hvor Kirsten Birgit er sat ud af spillet?

»Vi har et skænderi, Rasmus Bruun og jeg, og ude i teknikken kan jeg se Arbi lave tegn for at vise, at vi fortsat er på live. Jeg råber »tag senderen,« forklarer Mikael Bertelsen.

I dag mener Mikael Bertelsen, at han gjorde det rigtige.

»Vi sætter en båndsløjfe på, som vi bruger ved tekniske uheld. Jeg finder et nødbånd med et gammelt interview fra ‘Flaskens Ånd’, hvor Poul Pilgaard er i en erotisk samtale med digteren Per Aage Brandt.«

Vi skal jo udkomme

Føler du som chef et ansvar for, at hun faldt om midt i en udsendelse?

»Jeg har fået en del ubehagelige henvendelser fra lyttere, fordi det eneste, der var top of mind hos mig, var, hvem der skulle læse nyhederne i stedet for Kirsten Birgit. Det har jeg fået hård kritik for – men vi skal jo udkomme,« siger Mikael Bertelsen.

Mikael Bertelsen forventer inden første programudsendelse at indkalde Kirsten Birgit til en MUS-samtale, der vil blive lagt på nettet, som Radio24syv har for vane at gøre. Han er sikker på, at kanalens seniorkorrespondent kommer stærkt igen.

»Jeg har arbejdet med mange af hendes typer. Når først en gammel cirkushest lugter savsmuld, er den ikke til at styre. Næsten hele deres identitet er jo bundet op på deres arbejde. Hvis du tager arbejdet fra dem, har de intet.«

2 Kommentarer

Maj Dahl
13. AUGUST 2015
Vores udsendte medarbejder
Vores udsendte medarbejder har været på gågaden i Holbæk og talt med en helt almindelig borger om Kirsten Birgits genopstandelse:
- Åh, hvor er jeg dog lettet over, at Kirsten Birgit kommer tilbage. Udsendelserne var det eneste medie, jeg fik mine nyheder igennem - og i den forgangne tid, har jeg været lost. Fuldstændig lost. Jeg glææder ... siger Maj Dahl-Rasmussen, mens hun ligner en, der lige har fået øje på et tilbud på to flasker vandondulationsvæske i Matas og helt har glemt, at hun er midt i en samtale med radio24syvs journalist.
Keld Ture Rasmussen
6. AUGUST 2015
Regnede med at skulle høre
Regnede med at skulle høre den korte radioavis i mandags, men de sendte noget fra Frank Åens flyttekasser.
Fornemmer en stigende desperation fra radio 24syv med at udfylde hullet i sendefladen efter Kirsten Birgits kollaps.
Håber hun snart er frisk nok til at vende tilbage.