Chefredaktøren afviser krav om, at journalisterne på Midtjyske Medier får samme lønstigning som Berlingske-kollegerne i København. »Jeg kan ikke mindes, at jeg nogensinde før har hørt om løndiktater,« siger tillidsmand til Journalisten.dk.
Medarbejderne på aviserne i Midtjyske Medier overvejer at strejke, efter chefredaktøren har afvist deres krav om at få samme lønstigning som de københavnske kolleger på Urban, der også er en del af Berlingske Media.
Midtjyske Medier består af Århus Stiftstidende, Randers Amtsavis, Viborg Stifts Folkeblad, Dagbladet Holstebro Struer, Dagbladet Ringkøbing Skjern og Folkebladet Lemvig.
På Urban forhandlede de sig for en måneds tid siden frem til en lønstigning på 250 kroner. Midtjyske Medier er blevet tilbudt en stigning på 190 kroner.
Det var ikke nok for medarbejderne, der på et møde med stort flertal stemte nej til tilbuddet.
Men nu slår chefredaktør på Midtjyske Medier, Dorthe Carlsen, fast, at der ikke bliver flere penge til medarbejderne. I en lang mail, som Journalisten.dk har læst, indleder chefredaktøren:
»Det er aldrig rart ikke at kunne nå til enighed om noget så vigtigt som en lønregulering.«
Herefter skriver hun, at hun er bekendt med, at medarbejderne har afvist forslaget om 190 kroners lønstigning, og at de forventer at få det samme som kollegerne i koncernen. Men:
»Med hensyn til udkommet af de gennemførte, men af medarbejdersiden ikke-godkendte forhandlinger, vælger jeg at fastholde den regulering, der var beskrevet i protokollatet,« skriver hun.
Dermed er bolden hos medarbejderne.
»Jeg kan ikke mindes, at jeg nogensinde før har hørt om løndiktater. På den anden side kan jeg heller ikke mindes, at medarbejderne har nedstemt et lønforslag, men vi hæfter os ved, at Urban fik 250 kroner, og vi kun har fået tilbudt 190,« siger fællestillidsmand Per Schultz-Knudsen til Journalisten.dk.
Han fortæller, at medarbejderne har talt om, hvilke redskaber, de har tilbage.
»Der har været tale om strejke, fordi det ville være en naturlig signalreaktion, men konklusionen blev også, at det bare ville være et slag i luften,« siger han.
Den 20. november holder medarbejderne et møde, hvor de vil drøfte sagen igen. Når lønnen ikke kan blive bedre, kan det være, andre ideer kommer i spil, fortæller Per Schultz-Knudsen.
»På mødet vil vi muligvis diskutere, om journalister stadig skal tage billeder på den måde, det foregår nu. Det er jo godt for ledelsen, at vi tager billeder, så sparer de penge på pressefotografer,« siger han.
På eksempelvis Århus Stiftstidende bruger de ofte såkaldte mojo-journalister – ‘mobile journalister’, der også selv tager billeder.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Enig Jens Peder. Altså det med at vi skal snakke. Jeg vil eksempelvis om ikke rose, så i hvert fald anerkende, at vores tillidsfolk fik 190 kroner til os.
Og skal vi ikke gætte på, at selv om masser af journalister er rigtigt sure over lønhalløjet i Midtjyske, så er der ikke så mange, der kommer til generalforsamlingen. Der er trods alt grænser for, hvor meget tid man kan bruge på at være utilfreds.
Jeg synes - på hele mediestandens vegne - at det naturligvis er rigtig fint at kæmpe for højere løn, men vi skal bare være klar over, at der i fremtiden bliver færre der får den. Men når vi sidder tre-fire personer tilbage på hver redaktion, begynder vi (de) forhåbentlig at diskutere, om det er bedst at få en rigtig god lønstigning eller at miste endnu en kollega.
Vi ses.
Jeg ved med sikkerhed, at det ikke - som Per Schultz-Knudsen formoder - er første gang, at en medie-ledelse kommer med et løndiktat ifm. lokale forhandlinger.
Lige så sikkert er det, at medarbejderne rundt om et utal af gange har sagt nej til et lønudspil fra ledelsen, sådan som det for nylig er sket i Midtjyske Medier.
Til gengæld er det helt usædvanligt, at medarbejdernes forhandlere - i dette tilfælde Fælles-TR Per Schultz-Knudsen og en stedfortrædende TR - i modstrid med deres mandat fra medlemmerne har underskrevet et såkaldt protokollat, der blot giver DJ'erne en lønstigning på 190 kr. om måneden.
Det kan vel være, at forhandlerne på den måde forhindrede, at kollegerne "greb til mere markante metoder", som Per Schultz-Knudsen formulerer det. Men det bliver det jo ikke mere rigtigt af.
Som det fremgår af Journalisten.dk's artikel er der medarbejdermøde - eller rettere generalforsamling - den 20. november i Midtjyske Mediers journalistiske medarbejderforening. Og der bliver nok at tale om....