Midtjysk multimedie lokaljournalistik

Syv journalister laver både radio og tv, de interviewer, fotograferer og klipper selv deres indslag. De eksperimenterer med små kameraer. Kollegerne laver digitale, visuelle kogebøger og programmer om Nordsøens historie. Der er 30 arbejdspladser i TvDanmark 2 Midtjyllands multimediehus.

Klokken er 17.30. TvDanmark 2 Midtjylland sender lokalrapporten. Redaktionschefen Karl Erik Lørup er studievært, det er også ham, der laver en stand-up fra rådhuset. Der er billeder fra en brand, noget om et supervindue, der aldrig skal pudses, lidt om hærværk på en skole, et fakkeloptog, det har Karl Erik Lørup i øvrigt også selv filmet og råklippet. Klokken 22.30 er der nyheder igen.

TvDanmark 2 Midtjylland har 42.000 daglige seere i Herning og omegn. Den er en af TvDanmark 2s otte lokale tv-stationer. Den kan hverken ses i Silkeborg eller Viborg, men den kan ses i Ringkøbing, hvis man har en rigtig god antenne. Bliver medieforliget vedtaget, som det ser ud nu, så får TvDanmark 2 Midtjylland og de andre lokale tv-stationer lov til at sende med større styrke.

"Indtil nu har det været vores helt store problem, at vi ikke har haft mulighed for at sende så kraftigt, at vi kan komme ud i de kommuner, vi har lov til at dække," siger Karl Erik Lørup. Han regner med, at medieforliget vil betyde flere job i huset.

Mange af seerne har også hørt nogle af hans nyheder i radioen i løbet af dagen. Alt, hvad der bliver båndet til tv, ryger også ud i radioen. Mediehuset består foruden tv-delen af to radiokanaler: Midtjylland Guld FM og Midtjylland Hit FM.
"Vi udnytter og misbruger hinandens indslag," siger Lørup.

 

Nyheder fra 06 – 22.30
Lige nu består redaktionen af tre uddannede journalister, tre autodidakte og en, der er ansat med tilskud og er ved at lære det. Alle er fra deres hjem online med stationen og kan forberede morgennyhederne i pyjamas derhjemme. Den første møder på redaktionen et sted mellem klokken 4 og 5.30 afhængig af, om vedkommende laver noget hjemme først eller tager tidligt ind for at lave det hele på stationen.

Klokken 6 er de første radionyheder i luften. De fortsætter hver time frem til klokken 18.

Selv har Karl Erik Lørup lavet radio, siden han var 14, i dag er han 31 og uddannet automekaniker. Hans forældre syntes nemlig, han skulle have en rigtig uddannelse i stedet for alt det radio-pjat. Han har dog aldrig arbejdet som mekaniker og anser uddannelsen for spildt. Han skulle hellere have søgt ind på Journalisthøjskolen.

Politiradioen er altid tændt, der hvor Karl Erik Lørup er. Taler man i telefon med ham, skratter den i baggrunden. Er han på optagelse, er den med, og han vedgår gerne, at den ligger ved siden af ham i sengen. Udover den er TvDanmark 2 Midtjylland koblet op på Ritzau samt på Newsjoiner. Det er et program, som flere af TvDanmark 2 stationerne er koblet sammen på. Her kan de se de andres nyheder, deres billeder og øvrige indslag, og de kan bruge hinandens stof. De to radiostationer indgår desuden i et net sammen med ANR i Aalborg og Radio Viborg og kan sende programmer på hinandens frekvenser.

Udover de syv radio- og tv-medarbejdere er der tre sælgere i huset, tre der producerer reklamer dels til tv-stationen selv, dels til TV2 og andre. Desuden er der tre, der programmerer hjemmesider for kunder eller laver cd-rom med informationsmateriale. I øjeblikket er de i gang med at lave en digital kogebog for folk, der er stærkt ordblinde og ikke kan læse. Der står ikke, at man skal bruge fire æg. Der er en tegning af fire æg – og tegninger af alt. Kig-Kok hedder den. Visuel læring kalder de det.

Næste projekt er "Nordsøens Historie" med levende billeder og tegninger af hav, dyr, planter, vrag etc. beregnet til undervisning i folkeskoler og på museer. Mediehuset har søgt fonde om penge til projektet.

 

En-mands-hold
En af Karl Erik Lørups kolleger hedder Kaj-Ivan Bæk, udlært på Aktuelt i 1968. Siden har han både arbejdet på distriktsaviser, været redaktionssekretær og arbejdet freelance. Han er kun på skærmen, når han skal forklare noget virkeligt tungt erhvervsstof. Han mener selv, han er for gammel til at være studievært, men ellers udfører han alle andre funktioner: Optager, interviewer og råklipper.

Udover Bæk og Lørup er der en mere, der kører som en-mands-hold, altså laver det hele selv. De resterende fire er altid ude to mand, en til at fotografere og en til at interviewe, men det er planen, at alle inden næste sommer skal kunne arbejde alene.

"Til nogle af de store opgaver, vil vi fortsat være to af sted," siger Karl Erik Lørup og fremhæver fordele og ulemper ved begge modeller:

"Det går hurtigt, når man er alene. Man har frihed til at gøre, hvad man vil, og det giver ofte mere nærhed. Omvendt mangler man den ping-pong, der er, når man er to afsted. Billederne bliver heller ikke de helt dyre kreative, når der ikke er fotograf med."

Karl Erik Lørup er tilhænger af de helt små kameraer, fordi de er så små, at man næsten anonymt kan blande sig i en mængde.

"Jeg har brugt Sony DSR 150 i tre år nu. Der er selvfølgelig en teknisk forskel på dem og de store betacam, men ingen fra vores fokusgruppe har bemærket, at billedkvaliteten skulle være ringere. For mig at se handler det kun om vores egen faglige stolthed, og den står for fald. De små kameraer er fremtiden, de giver intimitet. Der er kun dig og mig – ikke nogen 3. person."

Lørup går også alene ud med sit lille kamera, når han skal lave et kritisk interview.

"Det kræver en utrolig koncentration, og det kræver både tilvænning og erfaring, og frem for alt kræver det, at man ved, hvor man vil hen."

LÆS OGSÅ: Prognose fra mediefronten og Bedre økonomi og flere job på lokal-tv

– Der er knap 30 ansat i Mediehuset TvDanmark 2 Midtjylland.

– Det er privatejet af Vitta Lysgaard, der også ejer shippingfirmaet Lysgaard Tankers.

– Der er ikke overenskomst med Journalistforbundet.

– Lønnen ligger lidt under journalistlønningerne på Herning Folkeblad.

– TvDanmark 2 Midtjylland: 42.000 daglige seere

– Midtjylland Guld FM: 17.000 daglige lyttere

– Midtjylland Hit FM: 21.000 daglige lyttere

0 Kommentarer