Microsoft køber billeder til spotpris

 

Radisa Zivkovic er professionel fotograf med base i Beograd, Serbien

Om billedet ovenfor: ”Det er et af mine første billeder. Det er fra Durmitor Nationalpark I Montenegro. Jeg er overrasket over, at det bliver brugt i Windows 10. Det vidste jeg ikke. Ingen har kontaktet mig og sagt, at de ville bruge det. De kunne da i det mindste have valgt et af mine bedre billeder.”

Hvad har du tjent på det?

”Jeg har prøvet at undersøge sagen på 123RF.com, hvor mine billeder ligger. Men det er ikke lykkedes. Det er som at lede efter en nål i en høstak. Jeg er ikke bekendt med, at jeg har solgt et billede via 123RF, hvor jeg har tjent mere end omkring 50 kroner. Det ser ud, som om Microsoft har skaffet billederne fra stockbureauerne, og at de har betalt tæt på ingenting for dem – og at fotograferne ikke ved, at deres billeder er blevet brugt.”

Er du stolt over at komme ud til så mange mennesker, eller er du mere skuffet over betalingen?

“Jeg er mest skuffet over betalingen. Men det vidste jeg godt, da jeg besluttede at sælge billeder via microstocksider.”

 

Foto: Neil Kremer

Neil Kremer er professionel fotograf i Los Angeles, USA

”Billedet er fra Hermosa Beach i Los Angeles, Californien. Da jeg begyndte at fotografere, fandt jeg motiver i nærheden af, hvor jeg boede. Og det her sted er kun en kilometer fra mit hjem. Da jeg tog billeder i 2012, tænkte jeg, at der var noget smukt over farverne og billedets budskab med fodspor i sandet og en solnedgang i det sydlige Californien.”

Windows 10 bliver brugt på 400 millioner computere i hele verden. Vidste du, at dit billede er blevet brugt som låseskærm?

“Nej, jeg anede ikke, at Microsoft bruger mit billede. Hvis du fortæller mig, at 400 millioner mennesker har set det her billede, er det bittert. Microsoft bruger billedet til at sælge deres produkt, og de har kun betalt mig 330 kroner for det billede. Jeg burde i virkeligheden fjerne alle mine billeder fra billedbureauet Stocksy. Det kan simpelthen ikke betale sig.”

 

Foto: Benjamin Genieys

 

Benjamin Genieys er semiprofessionel fotograf med base i Paris, Frankrig

”Billedet er taget på Atlanterhavsvejen på den norske vestkyst i juni 2013, to eller tre timer før solen stod op.”

Vidste du, at dine billeder optræder som skærmbillede i Windows 10?

“Nej, det vidste jeg ikke. Jeg bruger selv Mac, og jeg har aldrig brugt Windows 10.”

Er du repræsenteret af et billedbureau?

“Nogle af mine billeder, inklusive dette, kan købes via 500px.com. Jeg har solgt billedet et par gange, men så vidt jeg kan se, er det ikke til kommercielt brug.” 

Hvad har du tjent på det?

“Jeg har faktisk ikke fået noget ekstra ud af at komme ud til så mange mennesker. To anonyme købere har betalt for billedet. Det ene køb tjente jeg 224 kroner på, det andet tjente jeg 544 kroner på. Jeg har spurgt 500px om, hvem køberne er. Det er svært at forstå, at billeder kan blive brugt til et kommercielt formål, og at der er en digital kopi på hver eneste computer – uden at fotografen får mere ud af det. Konsekvensen er, at billedet nu kan downloades gratis på tusindvis af websites. Det er endnu sværere at forstå, når der er tale om et stort selskab som Microsoft.”

”Jeg er ked af, at dette billede optræder på så mange computere i hele verden. Jeg er glad for at nå så langt ud. Men jeg har ikke rigtigt fået noget ud af det.”

 

Foto: Andrey Narchuk

 

Andrey Narchuk er professionel fotograf med base i Moskva, Rusland

”Det er nogle år siden, jeg tog billedet af isformationen ved Bajkalsøen i Rusland. Jeg satser på at besøge søen hvert år i begyndelsen af marts, fordi det er det bedste tidspunkt for is-safari. Jeg laver mest undervandsfotos, hvor jeg dykker under isen. Når jeg ikke dykker, skyder jeg alt det smukke, jeg ser omkring mig. Is er meget smukt, fordi det har mange mønstre og kan variere i størrelse fra små isterninger til store isformationer.”

”Jeg anede ikke, at billedet blev brugt i Windows 10. Jeg arbejder blandt andet sammen med Getty Images. Jeg kan ikke se salget af de enkelte billeder, kun det samlede salg. Men jeg kan sige med stor sikkerhed, at min indtægt på at sælge billedet var meget lille – desværre.”

 

Foto: Matt Andersson

 

Matt Andersson er professionel fotograf med base i Wisconsin, USA

”Billedet ’Candyland’ er fra Zabriskies Point i Death Valley, og det er taget før solopgang. Jeg har forstærket farvernes glød under billedbehandlingen.”

Vidste du, at dine billeder optræder som skærmbillede i Windows 10?

“Ja, Microsoft har brugt en del af mine billeder til forskellige formål – til marketing, som screensavers, wallpaper med mere. Et af billederne blev brugt som screensaver i Chromecast (Googles digitale medieafspiller), og det betød, at jeg solgte en del printbilleder.”

Er du repræsenteret af et billedbureau?

“Ja, jeg bidrager til Getty Images og har tjent cirka 1.200 kroner på af salget af billedet fra Death Valley.”

Er du tilfreds med betalingen?

”Ja, jeg er tilfreds.”

Hvorfor valgte du at gå til Getty med dine billeder og ikke et microstockbureau? 

“Faktisk kontaktede Getty mig, da de så mine billeder på sociale medier for nogle år siden. En redaktør tog kontakt til mig, fordi han godt kunne lide min stil. Det er meget vanskeligt at blive fotograf for Getty Images, men med tiden har jeg fået flere og flere billeder med.”

 

((dette billede er fjernet efter aftale med Maciej Błędowski))

 

Maciej Błędowski er professionel fotograf med base i Szczecin, Polen

”Billedet er taget en af de mange smukke dage, jeg har tilbragt ved østersøkysten. Świnoujście har en smuk strand med en mole og denne pittoreske vindmølle.”

Vidste du, at dit billede bliver brugt som låseskærm i Windows 10?

“Jeg havde ingen anelse om det, før du skrev det til mig i mailen.”

Hvad har du tjent på det?

“Som freelancer sælger jeg mine billeder gennem bureauer som Shutterstock, Alamy, Fotolia og iStock. Beløbet afhænger af, hvilken aftale jeg har med bureauet. I afregningerne kan jeg ikke se, hvem der har købt billedet. Ofte kan jeg kun se, hvilket land køberen kommer fra. Jeg ved derfor ikke, hvilket bureau der solgte billedet til Windows, men der er ikke tale om en usædvanlig handel. Hvis det var tilfældet, ville jeg kunne se det i min afregningsstatus.”

Dit billede er kommet ud til mange mennesker. Hvad tænker du om betalingen set i forhold til rækkevidden?

“Som fotograf lever jeg af at sælge mit arbejde gennem fotobureauer, og jeg har accepteret deres betingelser og model for afregning. Takket være bureauerne bliver mine billeder solgt i hele verden.”

Hvad siger du til, at fotografens navn ikke altid optræder sammen med billedet i Windows?

“Jeg er glad for, at Microsoft valgte mit billede. Det ville være fantastisk at blive identificeret som fotografen bag billedet, men det vil jeg ikke spilde tid på at ærgre mig over. Jeg er bare glad for at lave det, jeg laver.”

 

Kopier link
data_usage
chevron_left
chevron_right