Microsoft betalte kassen for dette ikoniske foto

Amerikansk fotograf lavede en af de bedste fotoaftaler nogensinde, da Microsoft i 2001 købte et af hans billeder. Siden er priserne for arkivfotos styrtdykket. ”Sådan er markedet i dag,” forklarer Charles O’Rear

Engang kunne det være en fed forretning at sælge et arkivbillede til Microsoft. Den amerikanske fotograf Charles O’Rear tjente for eksempel kassen på at sælge et stockfoto til styresystemet Windows XP i 2001.

Da Microsoft købte billedet ’Bliss’, var det et af de dyreste fotografier nogensinde.

Efter aftale med Microsoft må Charles O’Rear ikke fortælle, hvor meget han fik fra fotobureaet Corbis.

”Men jeg kan fortælle dig at det var betydeligt mere end 1.200 kroner,” forklarer Charles O’Rear i en mail.

Modtog tophonorar

Dermed henviser han til de fotografer, som Journalisten har talt med, der til sammenligning har tjent småpenge på at levere billeder til Windows 10. Den højst betalte fotograf tjente 1.200 kroner fra Getty Images. En anden fik kun 50 kroner. Billederne optræder, når man låser skærmen i Windows 10.

I 2001 var markedet et andet. Dengang modtog Charles O’Rear et af de højeste honoraret udbetalt til en nulevende fotograf. Det fortalte han til den lokale avis, Napa Valley Register, i 2010.

Kun et foto af Bill Clinton, der krammer Monica Lewinsky havde på det tidspunkt indbragt flere penge, forklarede han ved den lejlighed.

Alle er blevet fotografer

Han tror ikke, han ville have fået tilnærmelsesvis det samme i dag.

”Markedet for fotografi har ændret sig så dramatisk, at vi aldrig igen vil få så høj betaling for vores billeder,” forklarer han i en mail til Journalisten.

I dag kan man tage billeder af høj kvalitet med smartphones, og det har gjort alle til fotografer, forklarer han.

”Og der er ikke noget at gøre ved det,” mener han.

Billedet ’Bliss’ er blevet kaldt et af verdens mest sete fotografier. Det vurderes at mindst en milliard mennesker har set det på Windows XP.

Charles O’Rear er i dag 77 år. Han har arbejdet som fotograf i mere end 50 år for dagblade, fotobureauer og magasiner som National Geographic.

Fra køb til royalty free

Da Microsoft købte billedet i 2001, købte de også rettighederne til det. Faktisk gav Charles O’Rear personligt originalbilledet til Microsoft.  (Billedet var af en så høj værdi, at det amerikanske postvæsen ikke ville sende det).

Bliss blev ifølge Charles O’Rear standard screensaver på Windows XP, men brugerne kunne vælge mellem en række billeder. For eksempel et billede fra Kalahariørkenen i Sydafrika, Charles O’Rear også havde taget.

”Det billede havde jeg ikke ophavsret til, fordi jeg tog det som kontraktansat hos Corbis,” skriver Charles O’Rear.

I dag køber Microsoft ikke ophavsretten til billederne til Windows 10. De finder billeder royalty free på stockbureauer som Getty,  500px, Corbis og Alamy.

Det vil sige, fotografen fortsat har ophavsretten – men muligheden for at sælge billedet til andre kunder er imidlertid faldet betydeligt, fordi det er spredt over hele internettet.

”Hvis man bare kan hente billedet ned til hvad som helst, har det ikke længere samme værdi, fordi det er ”slidt”. Fornemmelsen af, at billedet er unikt, forsvinder,” har DJ:Fotografernes formand Peter Thornvig forklaret.

Ville sikkert sælge det for 1.200 i dag

Som Journalisten har skrevet, har det overrasket en stribe fotografer, at deres billeder kom ud til så mange mennesker på Bing og Windows 10. Mange af dem er skuffede over den lave betaling.
Microsoft har ikke forbrudt sig mod nogle regler.

Men hvor meget ville det hjælpe en fotograf at vælge det rigtige bureau?

“For mig at se er der stadig nogle få gode fotobureauer,” skriver Charles O’Rear.

Det ville dog overraske ham, hvis hans fotobureau i dag var parat til at sælge Bliss til Windows for 1.200 kroner.  

”Sådan er markedet i dag”

For at bekæmpe misbrug af hans billeder har han registreret alle sine billeder hos de amerikanske patentmyndigheder (U.S. copyright office) for at beskytte min ophavsret

”Og jeg har haft held til at indkræve 190.000 kroner sidste år,” skriver han.

Han tog billedet til Windows XP tæt på sit hjem i Napa Valley, hvor han var på tur med sin kæreste. Pludselig kom de til en eng, hvor skyerne hang på himlen som bomuldstotter.

“Jeg havde ingen anelse om, at det ville blive så berømt,” har han siden fortalt Los Angeles Times.

Billedet er så ikonisk, at Microsoft lavede et interview med Charles O’Rear om billedet, da Microsoft holdt op med at opdatere Windows XP i 2014.

0 Kommentarer