Ifølge Reportere Uden Grænser er de mexicanske myndigheder medansvarlige for overgreb mod journalister. Derfor undrer det den ansete organisation, at DJ har investeret penge i mexicanske statsobligationer.
Politiet har stadig ikke opklaret, hvorfor kriminalreporteren Regina Martínez blev fundet kvalt i sit hjem i Mexico for over en måned siden. Hendes kolleger fra det anderkendte nyhedsmagasin El Proceso har en klar formodning, som de gerne fortæller højt til Journalisten – hun var uønsket, fordi hun skrev om forbindelserne mellem narkokarteller og lokalpolitikere i delstaten Veracruz.
Myndighederne forfølger dog et andet spor. Politiet har peget på et indbrud og tyveri i hendes hjem som motivet bag mordet.
Journalisten afdækker i seneste nummer Dansk Journalistforbunds (DJ) investeringer i lande med ondt i pressefriheden. Herunder Mexico.
80 mord på journalister
I Mexico peger flere journalistorganisationer på, at den mexicanske stat gør bemærkelsesværdigt lidt for at sikre en fri presse. Den internationale organisation Reportere Uden Grænser mener tilmed, at de lokale myndigheder har spillet en rolle i flere af de over 80 mord på journalister de seneste 10 år.
Derfor vækker det også højlydt undren i journaliststanden i Mexico, at Dansk Journalistforbund tjener penge på statsobligationer i Mexico. Knap 10 procent af DJ's udenlandske statsobligationer er placeret i Mexico.
»Det virker meget mærkeligt,« siger Balbina Flores, Reportere Uden Grænsers repræsentant i Mexico.
»En stor del af overgrebene på journalister bliver begået af offentligt ansatte. I forhold til de mange mord er der meget, der peger på narkokartellerne, men samtidig på, at de ikke arbejder alene. I enkelte tilfælde peger pilen på, at det er politivæsenet, der er medspiller,« siger hun.
Næstformand i Dansk Journalistforbund Lars Werge har forklaret Journalisten, at han og resten af ledelsen ikke har været opmærksomme på, at statsobligationer kunne være problematiske. Nu vil DJ revurdere investeringerne:
»Vi har nogle, der sidder og forvalter vores kapital. Det er ikke mig, der sidder og bestemmer, hvad vi skal investere i. Der har vi en aftale med nogle samarbejdspartnere, som vi stoler på. Men vi vil nu tage en snak med vores bankforbindelse og høre, om man muligvis kunne gøre det på en anden måde,« siger Lars Werge, der påpeger, at spørgsmålet om investeringerne er et anliggende for DJ's hovedbestyrelse.
Et af de farligste lande
Siden præsident Felipe Calderón for seks år siden erklærede krig mod narkohandel, er Mexico raslet ned ad de internationale lister over pressefrihedens vilkår.
Mexico er nummer 149 ud af 179 lande På Reportere Uden Grænsers liste, og dermed er landet placeret blandt lande som Afghanistan, Irak og Pakistan. Organisationen kalder Mexico et af de farligste steder at arbejde som journalist i verden.
Den mexicanske stat har i år investeret 11 millioner kroner i beskyttelsesprogrammer for journalister. Og dermed kan DJ's investering i princippet være brugt til at forbedre pressefriheden.
»Men vi har ingen gennemsigtighed i statens arbejde for at sikre journalister. Vi ved intet om, hvad pengene er blevet brugt til,« siger Balbina Flores, der omvendt fremhæver, at journalister er blevet truet af politiet, fordi de havde gravet beviser frem om korruption.
»Mexico er en stat, som har meget svært ved at beskytte journalisters ytringsfrihed, mest fordi man ikke rigtigt har forstået alvoren i, hvor farligt et erhverv det er i det her land,« fastslår hun.
Hendes konklusion er hård:
»Den mexicanske stats indsats for at beskytte journalister har de seneste seks år været en fiasko.«
Reporter efterforsker mord på kollega
Over 15 journalister er allerede flygtet ud af delstaten Veracruz i det sydlige Mexico, hvor Regina Martínez samt tre andre journalister er blevet fundet dræbt de seneste måneder.
I flere andre mexicanske delstater har lokalaviserne for længst lukket deres krimisektioner ned, mens flere avishuse er blevet bombesikrede og sikkerhedsbemandede.
I hovedstaden Mexico City er der stadig medier tilbage, der laver historier om de lyssky handlinger i landet. Retsikkerhedsreporteren Jorge Carrasco skriver for nyhedsmagasinet El Proceso. Han var kollega med Regina Martínez og dækker efterforskningen af mordet på hende.
Anklagemyndigheden i Veracruz har officielt indlemmet ham som en del af holdet, der efterforsker mordet. Det er blandt andet sket, fordi El Proceso har brugt sin konstitutionelle ret til at kræve efterforskning af relevante spor.
»Vi har fra El Proceso fra starten gjort det klart over for lokalregeringen, at vi ikke stoler på dem. Derfor påtager jeg mig selv at skulle fremskaffe beviser i en mordsag på linje med politiet. Det er en prekær situation at være en del af nyhederne, i stedet for blot at formidle dem. Det er unormalt. Jeg tror ikke, der er nogen i et demokratisk land, der kan sætte sig ind i, at en journalist deltager i efterforskningen af mordet på en kollega,« forklarer Jorge Carrasco.
Han forklarer, at El Proceso blev direkte modarbejdet af myndighederne i Veracruz, før deres korrespondent Regina Martínez blev dræbt. Hun blev aldrig inviteret til lokalregeringens pressekonferencer, og der dukkede ukendte personer op tidligt om morgenen ved kioskerne og opkøbte samtlige udgaver af El Proceso i delstaten, hvis nyhedsmagasinet havde skrevet om Veracruz.
»På den måde bortførte de praktisk talt alle eksemplarerne af El Proceso,« forklarer Jorge Carrasco.
Mere fokus på ytringsfrihed
Hos Center for Journalistik og Etik – Centro de Periodismo y Ètica – CEPET, vil man ikke modsætte sig det danske journalistforbunds ret til at investere i landet.
»Vi går ikke ind for økonomiske boykots. Det skader altid kun de svageste og rammer aldrig de ansvarlige politikere,« siger Leonarda Reyes, grundlægger af CEPET, der blandt andet står bag kampagnen "Ikke èn eneste mere" om vold mod journalister.
Af det nicifrede beløb i Sikringsfonden – DJ's strejkekasse – er knap én procent af pengene investeret i lande, der ligger i den dårligste tredjedel på Reportere Uden Grænsers liste over pressefrihed. Det er en investering med høj risiko, og dermed også højere afkast.
»Det er jo indlysende, at det danske forbund har investeret i Mexico for at opnå mest mulig økonomisk gevinst,« siger Leonarda Reyes, der gerne så, at DJ supplerede sin investering med solidaritet med kollegerne.
»Jeg ville ønske, at forbundet viste tilsvarende interesse for mexicanske journalisters ytringsfrihed.«
Da bystyret flygtede fra sin by
Jorge Carrasco vil med sin research forsøge at forbedre statistikken for de dræbte journalister. Af de over 80 mord på journalister de seneste 10 år er det kun 10 procent, der ifølge El Proceso er blevet opklaret.
Den erfarne reporter har mærket en tydelig forandring af arbejdsvilkårene, efter regeringens krig mod narkoen er eskaleret de seneste seks år. Det betyder blandt andet, at El Proceso under enkelte artikler om narkohandel og korruption fjerner journalistens byline.
Jorge Carrasco forklarer, at han i 2009 rejste til delstaten Michoacán. Både politikere og politi var flygtet fra deres poster af frygt for narkokartellerne i området, og han ønskede at fortælle denne epokegørende nyhed. Men foran byens rådhus blev han mødt af militærets lokale øverstkommanderende.
»Han siger til mig: "Jeg kan garantere dig beskyttelse her inden for denne plads (mexicansk plaza, der indeholder rådhus, politistation og kirke, red.). Hvis du vælger at rejse ud af denne zone, for at snakke med folk, kan jeg ikke længere garantere dig noget",« fortæller Jorge Carrasco.
»Det er jo frygteligt, for det betyder, at statens øverste myndighed på stedet siger, at han kun kan garantere beboerne sikkerhed i et meget begrænset område. Sådan er den mexicanske stat blevet,« konstaterer han.
Mexico har ikke et forbund, der repræsenterer alle landets journalister. Journalistforbundet Fapermex, der repræsenterer journalister i flere mexicanske stater, har ikke reageret på Journalistens henvendelser.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Helt enig - det er vanvittige forhold. Tak for en vigtig artikel ...
Men koblingen til DJ som the bad guy, fordi vi har købt nogle mexicanske statsobligationer er altså også temmelig vanvittig, når det er korrupt politi, lokalpolitikere og narkokarteller i krig med staten, der forfølger journalisterne.
Situationen i Mexico virker fuldstændig vanvittig, når man tænker på landets størrelse og at USA er naboland.