Mette Fugl og Steffen Gram kritiserer ledelsen af TV-Avisen

Udlandsstoffet på DR bliver i stigende grad hældt over i nicheprogrammer på DR 2 og P1, mens dækningen på TV-Aviserne nedprioriteres. På TV-Avisen 18.30 er den perspektiverende udenrigsreportage helt afløst af populistisk konceptjournalistik, lyder det fra korrespondenter, journalister og tillidsmænd på DR.

Udlandsstoffet på DR bliver i stigende grad hældt over i nicheprogrammer på DR 2 og P1, mens dækningen på TV-Aviserne nedprioriteres. På TV-Avisen 18.30 er den perspektiverende udenrigsreportage helt afløst af populistisk konceptjournalistik, lyder det fra korrespondenter, journalister og tillidsmænd på DR.

Kritikken fremføres i en artikel i dagens udgave af dagbladet Information. I front er blandt andre TV-Avisens Bruxelles-korrespondent Mette Fugl, Steffen Gram i Washington, Jan Larsen i Beijing og udlandsjournalist på DR Nyheder Jørgen Laurvig samt DRs koordinerende tillidsmand på DR Nyheder, Dines Boertmann.

Alle tilkendegiver de, at DR direkte har svigtet udlandsstoffet. Og alle mener de, at følgerne er fatale:

"Den mere sammenhængende, analyserende og kontinuerlige dækning er reduceret til hurtige fillers og tilfældig nedslagsjournalistik," siger Dines Boertmann til dagbladet Information. Og han får støtte fra korrespondenterne hele verden rundt. Eksempelvis udtaler Mette Fugl:

"Der er blevet for lidt plads til at høre de professionelle debattører og beslutningstagere, fordi vi hele tiden skal så meget 'i øjenhøjde'. Selvfølgelig skal vi også ud og snakke med de mennesker, hvis hverdag bliver berørt af de politiske beslutninger. Men der er gået for meget Hr. og Fru Hakkebøf i den," siger hun. 

Eller som Jan Larsen udtrykker det:

"For at sige det rent ud mener ledelsen ikke, det kan interessere de folk i Danmark, hvad der sker ude i verden. Derfor får indlandsstoffet lov til at fylde mere og mere."

Siden omlægningen af TV-Avisen i 2006 har den journalistiske formidling og prioritering været underlagt en øget grad af målgruppestyring, der indebærer brugen af såkaldte arketyper. TV-Avisen 18.30 bejler til "Birthe", en 49-årig hjemmesygeplejerske, der bor i Vejle og interesserer sig for det nære og hjemlige. Mens TV-Avisen 21.00 er tilpasset den 35-årige "René", der er selvstændig, bor nord for København og i højere grad interesserer sig for det abstrakte og fremmede, skriver Information.

Avisen har desuden talt med lektor på Journalisthøjskolen Flemming Svith samt afdelingsforstander i verdenspolitik ved Danmarks Journalisthøjskole Hans Henrik Holm.

Læs her hele artiklen.

Læs også svaret fra chefen for TV-Avisen, Susanne Hegelund, der i artiklen "Koncepterne ligger fast" understreger, at nedprioriteringen af udlandsdækningen i de tidlige tv-aviser er fuldt ud intenderet.

"De nuværende koncepter kører videre. 18.30'eren skal være den nødvendige, nærværende tv-avis med et nationalt funderet fokus, mens 21'eren har et mere internationalt fokus. Det er der ikke planer om at lave om på," siger hun til Information.

 

Læs desuden tidligere artikel: Jes Dorph Petersen: TV-Avisen er poppet og kommerciel.