Podcast

Mette Frederiksen: Min podcast er ikke en kritik af medierne

Det var Informations Rune Lykkeberg, der gav Mette Frederiksen idéen til hendes nye podcast. Journalisten var med under optagelserne

Fredag får Danmark en ny podcast. Den hedder ’Statsministeren Spørger’ og har Mette Frederiksen som vært. Podcasten er betalt af Socialdemokratiet, den skal udkomme hver uge og give plads til en regeringsleder, der tør lufte sin personlige tvivl om tidens store spørgsmål – for eksempel klima, børns trivsel og sikkerhedssituationen i Europa efter Ukraine.

Den første gæst i den stueagtige kulisse i studiet i København var Rune Lykkeberg, som optræder i podcasten, der bliver lagt ud klokken 6 fredag morgen.

I pipeline venter spørgesessions med Pelle Dragsted, Bente Klarlund, Sørine Godtfredsen, Helle Thorning-Schmidt og psykologiprofessor Svend Brinkmann.

Svend Brinkmann gæstede torsdag Mette Frederiksens podcast for at tale om forklaringer på den stigende mistrivsel blandt børn og unge.

Personligt og privat

Mette Frederiksen siger til Journalisten, at samtalen med Svend Brinkmann er et godt eksempel på det, hun ønsker af podcasten – nemlig at tale om tidens store spørgsmål uden at søge enkle svar.

”Vi kan alle sammen konstatere, at der er et problem med børn og unges trivsel, og jeg tror, vi alle sammen bærer på en sorg på grund af det. Men vi ved ikke, hvordan vi skal gribe fat omkring det,” fortæller Mette Frederiksen efter optagelserne med Svend Brinkmann.

”Jeg ville blive meget bekymret for, at det politiske svar blev, at vi tror, at vi kan løse det med et quickfix, som Svend Brinkmann også taler om,” tilføjer hun.

Men hvorfor laver du en podcast selv, når Svend Brinkmann har sit eget program på P1. Du kunne jo tale med ham dér?

”At jeg laver det her udelukker jo ikke, at jeg optræder i andre formater, og det gør jeg jo ret ofte. Normalt er det mig, der bliver inviteret ind, og her vender vi det så bare om,” siger Mette Frederiksen.

Uden manus
I den 40 minutter lange interviewsamtale med Svend Brinkmann bruger Mette Frederiksen ikke manuskript.

Undervejs taler de blandt andet om de uklare forventninger til børn og unge, eksplosionen i antallet af børn med diagnoser og fordelen ved en barndom med faste rammer.

Genkendelighed og gentagelser er nemlig sundt for børn, forklarer Mette Frederiksen og henviser til sit eget liv.

”Det har jeg selv oplevet, da jeg læste den samme Robin Hood-bog for mine børn – mange gange,” siger hun.

Hun fortæller også om sin egen opvækst i Aalborg, hvor børnene legede i gaderne uforstyrret af indblanding fra de voksne, og hun husker udfordringen ved at komme fra et ikke-akademisk hjem og begynde på Aalborg Universitet ”uden at kende koderne”.

Et af de få emner i samtalen med Svend Brinkmann, der lugtede lidt af politik, er en snak om den seneste skolereform med de lange skoledage, ”som ikke virker, eller måske ikke virker”, indskyder Mette Frederiksen,

Det dybe og det aktuelle

Det er en del af Mette Frederiksen og regeringens medieudspil at fremme ”Den demokratiske Samtale”, og i september sidste år gjorde Mette Frederiksen sig bemærket med en kritik af mediernes krigsdækning.

”Når vi inde på Christiansborg og i medierne diskuterer Danmarks krigsdeltagelse, så bør det, og så skal det, ske på en mere respektfuld måde end det, jeg synes, jeg oplever lige nu,” lød det fra Mette Frederiksen, der efterfølgende ikke uddybede, hvad hun mente.

Sideløbende har redaktører og journalister på nyhedsmedierne flere gange kritiseret Mette Frederiksen for ikke at svare på kritiske spørgsmål, når det virkelig brænder på.

Laver du podcasten for at kunne tale uforstyrret til danskerne?

”Nej, i forhold til det dagsaktuelle er det som statsminister vigtigt at stå til rådighed. Men det kan ikke stå alene,” forklarer hun og nævner, at hun i denne uge har svaret på spørgsmål fra danske og udenlandske medier i Esbjerg ved præsentation af planerne om at opføre 10.000 vindmøller, og ved et pressemøde torsdag med NATOs generalsekretær, ”hvor vi på forhånd jo ikke havde defineret, hvad journalisterne ville spørge om”, forklarer hun.

Hvis der er en aktuel sag, hvor pressen synes, at du er for længe om at svare, kunne du så finde på at nævne sagen i podcasten?

”Nja, jeg har ikke tænkt, at podcasten skal være knyttet op til noget dagsaktuelt. Der kan være lidt overlap, men de emner, vi har fat i, skal gerne gå et spadestik dybere end det dagsaktuelle,” siger hun.

Ligger der i projektet også en kritik af dem måde, som medierne arbejder på – at vi fx går meget efter konflikter?

”Nej, det gør der ikke.”

Med inspiration fra Lykkeberg

Idéen til ’Statsministeren Spørger’ opstod, da Informations chefredaktør, Rune Lykkeberg, fortalte Mette Frederiksen om den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt, der 1933-1944 talte til nationen – de såkaldte ’Fireside Chats’ – i en meget svær tid for landet.

Det gav Mette Frederiksen idéen til at lave en podcast om tidens svære spørgsmål. Tiden kalder nemlig på fordybelse.

”Når folk bruger podcasts, er der jo en grund til det. Det er, fordi vi efterspørger en lidt dybere refleksion en gang imellem,” siger Mette Frederiksen.

Men – forsikrer hun – det er ikke, fordi hun vil nedtone sin optræden i nyhedsmedierne.

”Jeg synes, at man som statsminister skal stå til rådighed for kritiske spørgsmål, og jeg efterstræber at stå meget til rådighed,” siger hun.

Det skal bare ikke stå i modsætning til dybere samtaler.

”I dag talte vi jo ikke om lovgivning, men også om kultur, og hvordan vi opdrager vores børn – du er langt væk fra Christiansborg,” siger hun.

Faktisk har rollen som podcastvært givet hende lidt mere indsigt i journalistfaget.

Jeg får respekt for jer, fordi det er vigtigt at turde undersøge, hvad der ligger under det, der bliver sagt. På den måde er det ikke helt tosset at prøve at bytte roller.”

 

0 Kommentarer