Mette Bock: Statsstøtte løser ikke mediernes problemer

Medierne skal tænke i nye forretningsmodeller og glemme alt om en voldsom forøgelse af mediestøtten, siger kulturminister Mette Bock. Hun mener ikke, at mediernes indhold er under pres. DJ-formand Lars Werge er uenig: ”Der er en indholdskrise, hvor færre journalister laver flere nyheder. Buen bliver spændt hårdere og hårdere"

Selv om politikerne besluttede sig for at bruge en tredjedel af pengene på finansloven på medierne, ville det ikke løse mediernes økonomiske problemer. Sådan lød det fra kulturminister Mette Bock (LA) i dag på en konference i Eigtveds Pakhus i København om mediernes kamp med internationale aktører som Facebook, Youtube og Google.

Det er en kamp, hvor danske medier ifølge rapporten ’Globaliseringen af den danske mediebranche’ lider under overmagten.

Reklameomsætningen i dagspressen er for eksempel faldet fra knap 4 milliarder kroner i 2011 til 2,7 milliarder kroner i 2016.

Især regionale og lokale nyhedsmedier er truet på deres eksistens. Derfor er mere mediestøtte måske eneste udvej, fremgår det af rapporten.

Vi kan ikke lukke dem ude

Men kulturminister Mette Bock mener ikke, at en blankocheck fra staten er løsningen på globaliseringens udfordringer. Der er til gengæld behov for et nyt tankesæt.

”Lad være med at tro, at vi kan lukke det ude ved at bygge mure,” sagde hun

Hun opfordrede medierne til at tænke i nye forretningsmodeller og tænke ud over Danmarks grænser.

”Vi skal bevæge os ud i internationale fora for at finde løsninger, der holder til mere end næste år,” sagde Mette Bock.

For eksempel skal der findes en løsning på, hvordan for eksempel Google og Facebook bidrager med mere.

”Hvordan kan dem, der trækker ressourcer ud af Danmark, også bidrage med ressourcer til Danmark, så vi kan sikre, at der er økonomi til at producere dansk kvalitetsindhold?” spurgte Mette Bock.

Facebook ønsker samarbejde

Med ved dagens konference var blandt andre Lars Werge fra DJ, Anette Novak fra den svenske medieudredning og Nick Wrenn fra Facebooks Journalism Project.

Nick Wrenn forklarede, at Facebook ønsker at øge samarbejde med medierne. Samarbejdet har blandt andet ført til, at medier kan annoncere midt i videoer på Facebook. Og så tester Facebook for øjeblikket, om det er muligt at hjælpe medier med at sælge abonnementer.

”Der er gode muligheder for at arbejde sammen på måder, som er til gavn for både nyhedsmedierne og for os,” sammenfattede Nick Wrenn.

Facebook overholder skattereglerne

Ordstyrer Vibeke Daell Bjerrum fra TV 2 News spurgte, hvordan Facebook kan bidrage til, at medierne tjener penge og ikke bare får trafik.

”Vi tester hele tiden nye måder at tjene penge på. Hvis vi ikke finder på noget, der virker, holder medier  op med at publicere,” sagde Nick Wrenn.

På spørgsmålet om, hvorfor Facebook ikke betaler mere i skat, svarede Nick Wrenn.

”Vi betaler det, vi er forpligtet til – og det er det, vi gør,” sagde han og blev mødt af et latterbrøl fra salen af danske mediepinger.

Som Journalisten tidligere har skrevet, betaler Facebook nul kroner i skat i Danmark.

Hvilken slags krise har ramt medierne?

Under den afsluttede debatrunde sammenfattede Mette Bock dagen. Hun mener ikke, at medierne har en indholdskrise. Krisen består i, at indholdet ikke kommer ud til mediebrugerne.

”Vi har mennesker og mediehuse, der er dygtige til at producere indhold, men det nytter ikke noget at producere indhold af høj kvalitet, hvis det ikke bliver brugt. Vi kan ikke komme ud af distributionskrisen med statsstøtte,” sagde hun.

Som svar sagde DJ-formand Lars Werge:

”Så skal du ikke glæde dig til at læse rapporten. Der er en indholdskrise, hvor færre journalister laver flere nyheder. Buen bliver spændt hårdere og hårdere,” sagde han.

Også Anette Novak fra den svenske medieudredning mente, at medierne har en indholdskrise.

”Hvis de aktører, der distribuerer vores indhold, sagde, at de ikke ville dele vores historier længere, ville vi have en distributionskrise. Men der er en indholdskrise. I Sverige har hver fjerde kommune ikke sin egen journalistiske dækning,” sagde Anette Novak.

Hun mente, at medierne har behov for mere statsstøtte for at klare sig.

”Og det er ikke nok, at public service-medierne bare giver nogle af deres penge til de private medier.”

4 Kommentarer

Luci Smith
24. SEPTEMBER 2017
Fuck, Mette Bock

Fuck, Mette Bock

Igen en så-kaldte intelligent løsning fra Kulturminister Mette Bock, der har udtalte sig om, at Kim Larsen har skrevet teksten til Shu bi duas Danmark. Ministeren, der mener at Dansk Kultur kan nedlægges, KVINFO kan nedlægges og at alle æder steroider til morgenmad som noget indlysende.

Mette Bock mener jo ikke, at danske medier har behov for støtte. Næ, det bliver billigere på sigt, at alt bliver nedlagt og afviklet i Danmark. Når man ikke kan betale støtte til danske medier, er det naturligt at de dør af sig selv. De mennesker, der har råd til at følge med kan så gå over til at betale for at læse Der Spiegel eller New York Times.

I Liberal Alliances Verdensbillede, har de fleste ikke tid til at læse en avis eller nyheder, fordi de skal oppebære tre dårligt lønnet jobs for at betale huslejen. Og SÅ bliver der råd til skattelettelser til eliten. Ayn Rand, Lars Seier Christensen - og Koch Brøderne, der fik Trump valgt.

Herfra kan anbefales bogen, Democracy in Chains: The Deep History of The Radical Right's Stealth Plan for America, af Nancy MacLean, 2017.


Derfor, hver gang vi hører noget fra Kulturministeren, der er vanvittig god til den slags åndede-mangel-på-løsninger, udbryder vi " Fuck, Mette Bock" = Nu ikke igen.
Michael Martensen
15. SEPTEMBER 2017
Zetland er måske et helt fint
Zetland er måske et helt fint tilbud anno 2017 - men det er noget skidt, at Mette er inde over http://journalista.dk/kulturministeren-nedsaetter-naevn-som-behandler-millionansoegning-fra-hendes-egen-datter/
Og synspunktet om statsstøtte udvandes altså noget, når man ser en sådan sag..

Journalisten bør - efter min opfattelse - blive frontiers: hvordan hutlen får vi indpasser den uafhængige/kritiske journalistik i dagens Danmark?

Fra mit ståsted (str 42 1/2) har jeg i årevis klamret mig til fagbladenes muligheder som den sidste bastion. Nu er jeg skyllet overbord.

Derfor opråbet til mit fagblad.
Rikke Noack Skivild
14. SEPTEMBER 2017
”Lad være med at tro, at vi
”Lad være med at tro, at vi kan lukke det ude ved at bygge mure,” sagde hun
Hvorfor virker det så på flygtningeproblemet?
Politikerne fortjener deres plads i bunden af troværdighedsskalaen. Hvad med at tone rent flag?
Viden er magt, og stækker man muligheden for forholdsvis neutral vidensdeling og vores retssikkerhed og muligheder for aktindsigt (mørklægningsloven og 'Reformen' om førtidspension, fleksjob og revalidering, bliver vi bare dummere og mere uvidende. De smarteste og mest magtbegærlige narrer de fattige og uvidende.
Smsg kan diskuteres, og visioner og ideologi ligeså, men stå dog ved jeres.
Finn Arne Hansen
13. SEPTEMBER 2017
Når facebook og Google
Når facebook og Google betaler skat i Irland, er det fordi irerne er nogle usolidariske s.......,der stjæler job og skatteindtægter fra de andre EU-lande, ikke fordi de to selskaber gør noget forkert. Rejs debatten i de EU-venlige partier.