Mette Bock: ”Hverken mere eller mindre armslængde”

Det skal være slut med longreads på dr.dk, men der er ingen problemer med armslængden. Og så er det fint, at DR bevarer 'Den Store Bagedyst'. Journalisten har talt med kulturminister Mette Bock, som i dag har offentliggjort DR's nye public service-kontrakt

I dag har kulturminister Mette Bock lagt public service-kontrakten for DR de kommende fem år frem. Samtidig har DR-ledelsen orienteret medarbejderne om den forestående store sparerunde. DR er pålagt at spare knap 20 procent de næste fem år som følge af medieforliget.

Public service-kontrakten udstikker hovedlinjerne for DR’s programaktivitet, og den har fået kritik af blandt andre DJ-formand Lars Werge og flere oppositionspolitikere for at gå for meget i detaljen og på den måde være i strid med armslængdeprincippet. Men den kritik afviser kulturministeren.

”Der er hverken mere eller mindre armslængde, end der var i den forrige public service-kontrakt. Hvis det, man tænker på, er, at DR skal afholde sig fra lange artikler på de tekstbaserede nyheder, så er det et lillebitte hjørne af DR’s aktiviteter på nettet. Og hvis man ser på, hvordan for eksempel Tyskland har lavet begrænsninger, og hvad Sverige overvejer at gøre, så er det her en meget lille begrænsning,” siger Mette Bock til Journalisten.

Hun refererer til en formulering i public service-kontrakten om, at ”DR kan bringe tekstbaserede nyheder, men skal afholde sig fra lange, dybdegående artikler”.

”Det er en gave til de private medier, men det er også en krænkelse af armslængdeprincippet,” sagde Lars Werge tidligere i dag om netop den formulering.

Vi blander os ikke i detaljerne

Mette Bock anerkender, at formuleringen er udtryk for, at hun har lyttet til de private medier.

”Vi laver begrænsningen, fordi dagbladene igennem mange år har sagt, at det har sat dem i en urimelig konkurrencesituation, fordi dagbladene også har nogle økonomiske udfordringer. Så dem har vi lyttet til,” siger Mette Bock.

Så du kan ikke forstå, når kritikerne synes, teksten bliver meget detaljeret lige her?

”Nej, for hvad DR i øvrigt skal lave på nettet, og hvad DR skal udvikle af indhold og så videre, det blander vi os netop ikke i. At få beskrevet konkrete opgaver, det er noget af det, det handler om i en public service-kontrakt.”

Der har været lidt spekulationer om, præcist hvad det betyder, at DR ikke må skrive ”lange og dybdegående artikler”. Er du enig med Maria Rørbye Rønn, som på sit pressemøde i dag oversatte det til, at DR ikke længere skal lave longreads og singler på dr.dk?

”Ja, det er sådan set det signal, vi prøver at sende. Apropos det med, at vi ikke skal blande os i detaljer, så skal vi jo ikke begynde at opstille helt konkrete længdemål. Men nu giver vi en klar besked til DR om, at her skal de være varsomme. Og her skal de ikke gå ud og være i en direkte konkurrencesituation med dagbladene,” siger Mette Bock.

DR skal ikke kun være for kloge-åger

Det fremgår af medieforliget og public service-kontrakten, at ”DR må i indhold og distribution ikke konkurrere med private aktører, hvor det ikke tjener et klart public service-formål”. Da DR’s ledelse i dag fremlagde sin spareplan for pressen, blev det blandt andet kendt, at programmet 'Den Store Bagedyst' består. Og det er kulturministeren tilfreds med:

”Jeg ved godt, at det er blevet udlagt, som om at nu skal DR kun producere og distribuere indhold for kloge-åger. Det har været en forkert udlægning fra starten. Selvfølgelig skal DR også på DR1 lave programmer, som henvender sig til bredere grupper i samfundet. Det har aldrig nogensinde været tanken, at DR skulle være sådan et lille reservat, som henvender sig til en meget lille målgruppe af befolkningen,” siger Mette Bock.

Men er 'Den Store Bagedyst' ikke netop et eksempel på et program, som private producenter også kunne lave?

”Jo, men hvis du ser på, hvordan DR’s programflade kommer til at se ud, så mangler vi stadigvæk at få svar på mange spørgsmål. For mig er det mere et spørgsmål om, hvordan man vægter tingene. Vi skal ikke som politikere sidde og blande os helt ned på programniveau. Jeg overlader trygt til DR’s bestyrelse, direktion og redaktionelle ledelse at finde ud af: Hvad er det for et programindhold, vi skal udvikle, og hvordan får vi det distribueret,” siger Mette Bock.

Vil gerne tale med handyman-Ole igen

Kulturministeren var mandag i P1-programmet 'Ring til regeringen', hvor hun blandt andet blev spurgt til DR’s spareplan af en selvstændig handyman, Ole Larsen. Han håbede, at DR’s spareplan ville værne om de programmer, han sætter særligt pris på fra DR2, DRK og P1.

Han har siden sagt til Journalisten, at han er utilfreds med det svar, han fik af kulturminister Mette Bock, da han spurgte, om han ikke nok kan få lov til at beholde DR2 og DRK. I dag er det endegyldigt blevet slået fast, at de to kanaler skal slås sammen til en.

”Det var et rigtigt politikersvar,” mener Ole Larsen om kulturministerens svar til ham.

Men Mette Bock står fast på, hvad hun sagde til handymanden i 'Ring til Regeringen'.

”Hele pointen i det her er jo ikke, at man lukker DRK. Det er, at man samler det nuværende DR2-samfundsindhold og det nuværende DRK-kulturindhold, dels på DR2, men samtidig vil der være kulturindhold på nettet, og der vil være kulturindhold på de øvrige kanaler, for eksempel DR1. Så jeg er sikker på, at når Ole ser, hvordan det her kommer til at udfolde sig, så vil han stadig kunne finde det indhold, han i særlig grad efterspørger på DR,” siger Mette Bock.

Så det står du egentlig fast på?

”Ja, det er jeg ret overbevist om. Men nu må vi jo se, det er først fra 2020, den nye kanalstruktur bliver en realitet. Men jeg vil meget gerne tale med Ole igen, når det er blevet en realitet, og så kan vi prøve at se, om han er blevet svigtet, eller om han faktisk får det indhold, han gerne vil have,” siger Mette Bock.

4 Kommentarer

Anders Hede
21. SEPTEMBER 2018
Ah, slap af med
Ah, slap af med komspirationsteorierne og sølvpapirshatten. Zealands leder er ude med et kæmpe angreb mod DR-besparelser, så den holder ikke
Anne Serlev
20. SEPTEMBER 2018
DR må ikke lave longreads på
DR må ikke lave longreads på nettet, fordi de konkurrerer med Mette Bocks datter Silke, der er medstifter af Zetland. Så enkelt er det. Ren korruption.w
Martin Anker Wiedemann
19. SEPTEMBER 2018
Det er et anslag mod
Det er et anslag mod kulturarv og værdier og fri kritisk presse. Uforståeligt magtarrogant. Vi bliver alle kollektivt dummere af det barberede medieudbud. Troede kun, at det var Polen og Ungarn, der var slyngelstater i EU.
Luci Smith
19. SEPTEMBER 2018
Jeg har fra starten opfattet
Jeg har fra starten opfattet Mette Bock som ekstremt samfundsskadelig. Hun og folk fra Liberal Alliance lever tilsyneladende i en fantasiverden, finanseret af Staten og Lars Seir Christensen. Danmark er ikke USA og bliver det aldrig. Seir Christensens yndling, Ayn Rand, er en hæslig forfatter, der gik ind for en elite, der ikke findes hverken i Danmark eller USA.

Jo før vi slipper af med Liberal Alliance, jo bedre det bliver for Danmark. Mette Bocks og Anders Samuelsens hævntogt på vegne af deres alkoholiseret far er så forfejlet, så ynkelig, at det gør ondt at se på. De burde være gået i terapi, fremfor at være gået i politik. At de har fået en masse unge, der følger i deres fodspor og synes at det er godt at lave reklamer med deres parti og biler, siger noget om, hvor afsporet opdragelsen må have været, for disse mennesker.

Desuden kan jeg overhovedet ikke forstå, at Mette Bock kan lave en medieforlig hvor pengene tages fra DR og gives til Zetland, hvor hendes datter arbejder - og vist er en af ejerne. Det er lige så nepotistisk som at Formanden for Folketinget er gift med en Statsrevisor. Cmon, Denmark. Hvornår begynder folk at sige fra overfor åbenlys nepotisme? Bare fordi man fremfører sine meninger i en Babystemme med en passive/agressiv søde holdning, skal man ikke have lov til at træde på folk med stiletter på. Jeg tænker på de medarbejdere hos DR, der er blevet fyret - og især de, der flyttede til Århus for så at blive fyret. Der er sgu ikke noget rettidigt omhu over det. Det er tragisk.