Fyringen af de to faste fotografer og en fotopraktikant på MetroXpress og 24timer vil ikke svække aviserne på billedsiden. Tværtimod.
»Vi har haft to dygtige fotografer, men de har ikke skabt en kontinuerlig billedlinje. Det skyldes, at vores samlede forbrug af billeder er så stort, at det forholdsmæssigt ikke er mange egenproducerede billeder, vi har haft,« siger ansvarshavende chefredaktør Jonas Kuld Rathje til journalisten.dk.
Fotograferne er blevet sagt op, da trafikavisernes nye ejer, Tamedia, lader journalisterne tage billeder til deres egne artikler.
Jonas Kuld Rathje forklarer, at de to fotografer ikke har kunnet nå at tage billeder til samtlige artikler, hvorfor aviserne har været præget af bureaubilleder.
»Aviserne har haft et jævnt niveau på billedsiden, som har peaket, når vores egne fotografer har taget billeder,« siger han.
Peter Thornvig, formand for DJ:Fotograferne, kalder »tankegangen totalt middelalderlig«:
»De gode fotos skaber merværdi og hiver læserne ind i teksten. Det ærgrer mig, at man ofrer kvalitet for kvantitet.«
Thornvig får støtte fra formanden i Pressefotografforbundet, Lars Lindskov:
»Det er en dybt uheldig beslutning. Først og fremmest for de berørte kolleger, men også for aviserne. MetroXpress er meget visuel, så det ærgrer mig, at chefredaktionen ikke er visionære nok til at beholde fotograferne.«
På MetroXpress og 24timer vil billedfunktionen fremadrettet blive varetaget af en billedredaktør.
»Det vil hæve det generelle niveau, når billedredaktøren kan finde de bedste bureaubilleder til vores artikler.«
Hvordan tror du, at læserne vil reagere på, at I ikke har jeres egne fotografer?
»Jeg er sikker på, at de bliver glade. For billedredaktøren vil som sagt hæve det generelle niveau,« siger Jonas Kuld Rathje.
Set gennem Peter Thornvigs briller har MetroXpress og 24timer skudt sig selv i foden.
»De er begge gratisaviser, så det er klart, at de begge fortsat vil blive læst. Jeg frygter dog, at de manglende fotografer fører til, at læserne kommer til at se aviserne som værende lavkvalitet.«
Ikke overraskende er Lars Lindskov enig i den betragtning:
»Jeg er klar over, at branchen er presset på økonomien. Men at fyre fotograferne er en kortsigtet beslutning. MetroXpress burde i stedet satse målrettet på en kvalitet, der kunne få dem til at adskille sig fra de andre medier på markedet.«
Det argument giver Jonas Kuld Rathje ikke meget for.
»Vi arbejder ikke på at være anderledes. I kraft af at vi er landets største avis, er vi allerede anderledes end de andre aviser,« siger chefredaktøren.
At landets største avis fyrer sine fotografer, er banebrydende. Alligevel tror hverken Lars Lindskov eller Peter Thornvig, at beslutningen vil få betydning for resten af branchen.
»De andre landsdækkende aviser – og mange af de lokale – vedkender sig værdien af en selvstændig fotoidentitet. Derfor tror jeg ikke, at vi kommer til at se lignede fyringer,« siger Peter Thornvig.
Jonas Kuld Rathje mener ikke, at spørgsmålet er relevant.
»Vores beslutning får ingen betydning. Faktisk kan jeg slet ikke se, hvordan vores beslutninger kan spille ind på resten af branchen.«
Tilbage står to fotografer, der skal se sig om efter nyt arbejde. Og med et ironisk tvist vandt den ene af fotograferne – Thomas Freitag – i fredags prisen for ”Årets Sportsbillede, Reportage” ved Årets Pressefoto.
»Lad mig sige det sådan her. Han fik ikke det mindste bifald ved uddelingen,« siger Lars Lindskov.
6 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hej Leo, vi skal ikke mere end 30 år tilbage i tiden, der stammede op mod 80% af avisernes indtægter fra annoncesalget, men så kom først TV-reklamerne, som tog en ordentlig bid af annoncørernes reklame budgetter, og i anden omgang tog Internettet en kæmpe stor bid af annonce-kagen, men her har medierne i aller højste grad selv sovet i timen.
Alle aviserne har siddet og snorksovet, medens små aktører har udviklet special-sider for jobannoncer, boligsalg, bilsalg, privat køb/salg, kontaktannoncer, o.s.v., og i dag er de store aktører, som helt har sat sig på disse markeder.
Så i dag er der kun nyhederne tilbage, som aviserne kan sælge, og dem vil folk ikke betale for, de er jo hen over de sidste 10-15 år blevet vænnet til, at nyhederne er gratis på Internettet.
For at gøre ondt meget værre, så har mediebranchen hen over de sidste 30 år, udviklet sig til et kæmpe stort skatteyder betalt beskæftigelsesprojekt. DR, TV2 og Radio24syv drives for de 4,3 milliarder kroner, som der opkræves i medielicens, plus lidt reklameindtægter til TV2, og alle de øvrige medier får mediestøtte, og en momsfritagelse, der samlet løber op i 4,6 millarder kroner.
Det har skabt en situation, hvor dagbladene slet ikke er fulgt med udviklingen, og de har ikke løbende lavet markedstilpasninger, statstøtten har nemlig medført, at man bare har kunnet forsætte, til trods for støt faldne annonceindtægter og oplagstal.
Men lige nu er de fleste medier nået dertil, hvor de inden for nogle få år bliver nødt til at stoppe med at udkomme på papir. Og når de sidste store dagblade overgår til at være digitale, så vil den store oprydning for alvor komme, og den vil blive som det Stockholmske blodblad, hvor mere end 50% af alle medier vil lukke inden for et til to år, for i en digital fremtid, der er slet ikke behov for, at der er 30-40 medier, som forsøget at sælge de samme, og næsten enslydende nyheder.
Og det er jo egenlig den dødskamp, der så småt allerede er gået i gang, uden at der er ret mange, som har erkendt, at det er tilfældet.
Men jeg er også meget tæt på pensionsalderen, så jeg kan lige som dig være lidt græsk-katolsk overfor udvikligen, og så kan jeg da glæde mig over, at jeg helt tilbage i 2000 etablerede mit eget on-line fotoarkiv, som helt sikker vil gå en meget lys fremtid i møde.
Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Niels Ebbesen, ja ”Metroaviserne” er gratis - for læserne!
Avisen finansieres vel igennem annoncerne og er dermed ikke helt gratis. Min tilgang til det redaktionelle indhold i gratisaviserne er overfladisk. Den er for mig kun et uforpligtende tidsfordriv under ”rejsen”. Derfor kan to fotografer naturligvis ikke gøre en væsentlig forskel på den oplevelse, uanset deres gode billeder!
Det bekymrende er de lokale betalingsaviser også er overlevelses-afhængige af annoncørernes markedsføringsbehov. I betalingsavisen er den journalistiske nyhedsprioritering alt afgørende for hvor harmonisk samfundsudviklingen er.
Efter et langt arbejdsliv som pressefotograf er jeg endt blandt den samfunds-belastende pensionistgruppe, som er uden nytteværdi for samfundet. Det er lærerigt!
Det at være uden for arbejdsmarkedet betyder samtidigt, jeg ikke længere får den daglige redaktionelle kilde baggrundsviden, som var en naturlig forudsætning for arbejdet på redaktionerne.
Uden fortidens baggrundsviden er jeg nu helt blank, når jeg åbner avisen og bliver ofte skuffet over, hvor overfladisk og uvedkommende journalistikken er - for min nuværende livssituation!
Betalingsavisens redaktionelle kildefunderede informationer ligger nu ”milevidt” fra mine livsbetingelser. Jeg er tydeligvis ikke blandt avisens redaktionelle målgruppe og med det markante frafald af avislæsere tyder det på, vi er mange i den gruppe!
Undskyld mig, men at ”Metro-aviserne” fyrer to fotografer, det er da det rene vand i forhold til det demokratiske problem, at en kæmpe samfunds-gruppe ikke er interessant målgruppe for de journalistisk baserede betalings-aviser.
Lavstatus-gruppernes demokratiske interesser bliver ikke samfunds-kritisk repræsenteret af medierne. Gå ud i samfundet og se forfaldet.
Uden den magtkritiske samfunds-journalistik har de lærde overtaget i folkestyret!
Hej Leo, MetroXpress og 24timer er gratis aviser, som satser på, at levere nogle hurtige nyheder, som læserne kan nå, at læse i løbet af de 20-30 minutter, som de sidder i toget på vej til- og fra arbejde.
Og da hovedparten af nyhedsstoffet er leveret at Ritzaus Bureau, så har det jo ikke de store betydning, at billederne er rene illustrationer fra Colourbox, eller Getty Image.
Jeg er i øvrigt temelig sikker på, at det også vil blive fremtiden på de store dagblade, når de bliver 100% digitale, de vil bruge læsernes og journalisternes fotos, suppleret af fotos fra billedbureauer, og så vil de kun ha' nogle få pressefotografer ansat, som udelukkende skal producere videoindslag.
Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Citat fra artiklen: ”Det skyldes, at vores samlede forbrug af billeder er så stort, at det forholdsmæssigt ikke er mange egenproducerede billeder, vi har haft,« siger ansvarshavende chefredaktør Jonas Kuld Rathje til journalisten.dk.”Chefredaktørens udtagelse ser da ud til at holde meget godt.
2 ”sølle” fastansatte fotografer! De kan reelt ikke stille meget op! Om de manglende fotografer vil ændrer på min oplevelse af MertroXpress kvaliteten? - Det tror jeg ikke! Jeg læsere gratisavisen på samme overfladiske måde, som når jeg scanner efter informationer på TeksTv. På TV zapper jeg hurtigt videre og gratisavisen MertroXpress, den smider jeg ned i nærmeste papirkurv, når rejsen er slut.
MetroXpress og 24timers chefredaktør Jonas Kuld Rathje, kan meget vel ha' ret i hans betragtninger omkrig billedniveauet på de to aviser.
Jeg har sjovs skyld fundet to ældre eksemplarer af MetroXpress og 24timer frem fra den kurv, hvor vi smider de gamle aviser i.
MetroXpress er på 32 sider og indeholder 49 redaktionelle fotos. 24timer er på 20 sider og indeholder 26 redaktionelle fotos. Det er vist nok et par tynde udgaver.
Jeg skal for god ordens skyld oplyse, at jeg ikke har tjekket omfanget af et evt. billedmæssigt overlap, men summa summarum er, at på en helt tilfældig dag i januar måned, der er der sammenlagt 75 redaktionelle fotos i de to aviser.
Hvis vi går ud fra, at to pressefotografer + en klokkelærling tilsammen producerer ca. 15-20 redaktionelle billeder om dagen, og det er nok meget højt sat, så kan vi konstatere, at fotoafdelingens egenproduktion kun har udgjort en beskeden del af det daglige forbrug af billeder.
Det skal holdes op mod, at fotos fra billedbureauer typisk koster mellem 20 og 30% af prisen for en fotooptagelse, leveret af en fastansat pressefotograf, og så kan enhver jo sige sig selv, at MetroXpress og 24timer kan få 3-5 gange så mange fotos til den samme pris, når de fremover køber billederne fra forskellige fotoarkiver. Billedbureauernes udvalg af motiver indenfor et givent emne er også enormt stort - så ja, det kan sagtens ende op med, at avislæserne synes det får et meget bedre produkt.
Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Flere