MetroXpress vil lave bedre produkt – uden fotografer

Fyringen af fotograferne på MetroXpress og 24timer - og ansættelsen af en billedredaktør - vil højne billedniveauet, slår avisens chefredaktør, Jonas Kuld Rathje, fast. »Tankegangen er totalt middelalderlig,« siger formanden for DJ:Fotograferne til journalisten.dk

Fyringen af de to faste fotografer og en fotopraktikant på MetroXpress og 24timer vil ikke svække aviserne på billedsiden. Tværtimod.

»Vi har haft to dygtige fotografer, men de har ikke skabt en kontinuerlig billedlinje. Det skyldes, at vores samlede forbrug af billeder er så stort, at det forholdsmæssigt ikke er mange egenproducerede billeder, vi har haft,« siger ansvarshavende chefredaktør Jonas Kuld Rathje til journalisten.dk.

Fotograferne er blevet sagt op, da trafikavisernes nye ejer, Tamedia, lader journalisterne tage billeder til deres egne artikler.

Jonas Kuld Rathje forklarer, at de to fotografer ikke har kunnet nå at tage billeder til samtlige artikler, hvorfor aviserne har været præget af bureaubilleder.

»Aviserne har haft et jævnt niveau på billedsiden, som har peaket, når vores egne fotografer har taget billeder,« siger han.

Peter Thornvig, formand for DJ:Fotograferne, kalder »tankegangen totalt middelalderlig«:

»De gode fotos skaber merværdi og hiver læserne ind i teksten. Det ærgrer mig, at man ofrer kvalitet for kvantitet.«

Thornvig får støtte fra formanden i Pressefotografforbundet, Lars Lindskov:

»Det er en dybt uheldig beslutning. Først og fremmest for de berørte kolleger, men også for aviserne. MetroXpress er meget visuel, så det ærgrer mig, at chefredaktionen ikke er visionære nok til at beholde fotograferne.«

På MetroXpress og 24timer vil billedfunktionen fremadrettet blive varetaget af en billedredaktør.

»Det vil hæve det generelle niveau, når billedredaktøren kan finde de bedste bureaubilleder til vores artikler.«

Hvordan tror du, at læserne vil reagere på, at I ikke har jeres egne fotografer?

»Jeg er sikker på, at de bliver glade. For billedredaktøren vil som sagt hæve det generelle niveau,« siger Jonas Kuld Rathje.

Set gennem Peter Thornvigs briller har MetroXpress og 24timer skudt sig selv i foden.

»De er begge gratisaviser, så det er klart, at de begge fortsat vil blive læst. Jeg frygter dog, at de manglende fotografer fører til, at læserne kommer til at se aviserne som værende lavkvalitet.«

Ikke overraskende er Lars Lindskov enig i den betragtning:

»Jeg er klar over, at branchen er presset på økonomien. Men at fyre fotograferne er en kortsigtet beslutning. MetroXpress burde i stedet satse målrettet på en kvalitet, der kunne få dem til at adskille sig fra de andre medier på markedet.«

Det argument giver Jonas Kuld Rathje ikke meget for.

»Vi arbejder ikke på at være anderledes. I kraft af at vi er landets største avis, er vi allerede anderledes end de andre aviser,« siger chefredaktøren.

At landets største avis fyrer sine fotografer, er banebrydende. Alligevel tror hverken Lars Lindskov eller Peter Thornvig, at beslutningen vil få betydning for resten af branchen.

»De andre landsdækkende aviser – og mange af de lokale – vedkender sig værdien af en selvstændig fotoidentitet. Derfor tror jeg ikke, at vi kommer til at se lignede fyringer,« siger Peter Thornvig.

Jonas Kuld Rathje mener ikke, at spørgsmålet er relevant.

»Vores beslutning får ingen betydning. Faktisk kan jeg slet ikke se, hvordan vores beslutninger kan spille ind på resten af branchen.«

Tilbage står to fotografer, der skal se sig om efter nyt arbejde. Og med et ironisk tvist vandt den ene af fotograferne – Thomas Freitag – i fredags prisen for ”Årets Sportsbillede, Reportage” ved Årets Pressefoto.

»Lad mig sige det sådan her. Han fik ikke det mindste bifald ved uddelingen,« siger Lars Lindskov.