MetroXpress-tillidsmand: »Problemet er, at vi ikke bliver flere«

MetroXpress og 24timer skal kun gemme forsidehistorierne til avisen, resten skal på nettet, så snart artiklerne er færdige. Der er lagt op til en dag mere i arbejdsugen og skæve arbejdstider, men hverken mere løn eller flere folk, fortæller tillidsmand Rasmus Skat Andersen til Journalisten.dk.

MetroXpress og 24timer skal kun gemme forsidehistorierne til avisen, resten skal på nettet, så snart artiklerne er færdige. Der er lagt op til en dag mere i arbejdsugen og skæve arbejdstider, men hverken mere løn eller flere folk, fortæller tillidsmand Rasmus Skat Andersen til Journalisten.dk.

Medarbejderne og ledelsen på metroXpress og 24timer forhandler i disse dage om avisens nye strategi. Planen er at gå over til en web-first model, hvor stort set alt avisernes redaktionelle stof breakes først på metroXpress.dk. Det skal styrke websitet i konkurrencen med andre netaviser.

24timer og metroXpress gemmer dog de store forsidehistorier til de trykte aviser.

Men for at strategien kan føres ud i livet, skal alle journalister på metroXpress og 24timer gå fra en 4-dages til en 5-dages uge, ligesom der skal indføres flere vagter på skæve tider af døgnet. Det skal ske, uden at der ansættes flere medarbejdere, fortæller tillidsrepræsentant Rasmus Skat Andersen.

Hvad er de vigtigste ændringer?

»Det er først og fremmest, at vi går fra en 4-dages uge til en 5-dages uge. De fleste skrivere arbejder i dag mandag til torsdag fra 9 til cirka 18. Lige pludselig skal de arbejde alle ugens syv dage, fra tidlig morgen til aften. Det vil sige, at den samme bemanding skal spredes ud på et meget større tidsrum og skævere tidspunkter,« siger Rasmus Skat Andersen og fortsætter:

»Problemet er, at vi ikke bliver flere. Det gør, at vi bliver meget mere sårbare over for sygdom. Og det bliver en mindre arbejdsplads i hverdagen, fordi vi får mere spredte arbejdstider. Så kan det nemt blive ensomt at sidde alene på en vagt.«

Rasmus Skat Andersen tilføjer, at ledelsen ikke har lagt op til, at medarbejderne får ekstra tillæg for de skæve arbejdstider.

»Ledelsens udgangspunkt er, at det her ikke må koste ekstra. Det betyder, at de vil have folk til at stå til rådighed på skæve tidspunkter, men de er ikke villige til at kompensere for det med ulempetillæg. Det vil vi selvfølgelig forsøge at få lavet om på i overenskomstforhandlingerne senere på året.«

Da beslutningen om web-first-strategien – uden flere folk – blev meldt ud, reagerede en medarbejder, der tidligere havde oplevet en lignende manøvre på Nyhedsavisen. Vedkommende var især bekymret for, at det sociale, fx at ideudvikle og skærpe historierne med kolleger, vil gå tabt, når medarbejderne bliver mere alene, fortæller Rasmus Skat Andersen.

Han er også bekymret for arbejdsmiljøet, når færre folk er på redaktionen samtidig. Det skyldes også, at størrelsen på dagens metroXpress i høj grad afhænger af, hvor mange annoncer der er solgt. Derfor kan de få, der er på arbejde, pludselig få meget travlt.

»Mindst 50 procent af avisen skal ifølge loven være redaktionelt indhold. Det betyder, at hvis der er solgt 20 siders annoncer, skal vi lave 20 siders redaktionelt stof. Avisen kan springe meget i størrelse, og det er ikke sikkert, at vi kan dække det af med Ritzau-stof.« 

Rasmus Skat Andersen erkender, at det godt kan lade sig gøre at indføre de nye regler, uden at læserne nødvendigvis flygter. Men det bliver en ringere avis.

»Du kan godt lave en dårligere avis, men beholde samme læsertal. Men arbejdsglæden falder, fordi journalisterne ikke synes, det er lige så sjovt at lave en avis, der ikke er lige så god. Men ud fra et rent økonomisk synspunkt kan det godt lade sig gøre at tjene flere penge på nettet og samme penge på avisen.«

Næste skridt er et internt seminar på metroXpress i næste måned, hvor ledelsen skal præsentere, hvad metroXpress.dk skal kunne, og hvordan den forestiller sig, det skal fungere.

Fotografer og sekretariat bliver ikke berørt af den nye web-first-strategi, fortæller Rasmus Skat Andersen.

0 Kommentarer