I den kommende uge er det delvist slut med gratis indhold på mx.dk. Men modsat andre danske aviser vil Metroxpress ikke have dine penge for at give dig lov til at læse videre. De vil have dine informationer, din email og adgang til din omgangskreds.
»I løbet af de næste par uger bliver du mødt af en mur, hvor du nok bliver bedt om at logge ind med din profil fra Facebook eller et andet socialt medie. Vi prøver nogle forskellige variationer af og ser, hvordan brugerne reagerer, og hvordan det påvirker trafikken,« fortæller Thomas Raun, som er direktør i Metroxpress.
Ideen er, forklarer Thomas Raun, at Metroxpress kan få mere viden om deres 600.000 brugere, som de så kan bruge til at målrette indhold og annoncering mere specifikt til den enkelte bruger. Ud over informationen vil nogle Metroxpress-læsere også opleve, at de bliver bedt om at dele en historie på et socialt medie for at få lov at læse videre.
Den frie presses redning
Det nye system er udviklet af det dansk-engelske start-up-firma Sharewall. CEO Anders Ibsen tror, at der er store perspektiver i at lade brugere betale med deres data i stedet for penge.
»Målet er fortsat at kunne give brugerne deres gratis artikler, samtidig med at udgiverne kan overleve, når den trykte avis forsvinder. Det handler om at kunne bevare den frie presse,« siger Anders Ibsen, der forklarer, at ideen blev inspireret af Jonas Bonnier, der til New Media Days efterlyste en løsning på, hvilken transaktion man kan få brugerne til at give for journalistik, når de nu ikke vil give penge:
»Folk er opdraget til ikke at betale for indhold. De, der i dag betaler for avisernes digitale indhold, er primært de ældre generationer, der er vant til at holde avis. Vi har kigget på, hvad der så er en acceptabel transaktion, når de ikke vil betale for indholdet, og dér introducerer vi social-sharing som betaling,« fortæller Anders Ibsen.
Pengene er i emailen
Ud over det målrettede indhold og den yderligere trafik, der kommer, når folk skal dele artikler på sociale medier, ligger en stor del af forretningsideen i nyhedsbreve.
»De fleste udgivere har i dag anlagt deres forretningsmodel på noget, som udgør under tre procent af ecommerce-markedet – bannerreklamer,« siger Anders Ibsen.
Han forklarer, at hvis man kigger på en liste over, hvilke kilder af digital reklame der genererer mest omsætning, så ligger internetsøgninger helt i top med over 30 procent, hvor bannerreklamer ligger helt i bunden.
»Hvorfor er der ikke nogen, der har lavet en top-down analyse og set på andre indtægter? Søgninger sidder Google tungt på, men lige under søgninger ligger emails, som står for 27 procent af al ecommerce i hele verden,« siger Anders Ibsen.
Når man i Sharewalls system accepterer at give sine facebookinformationer til et medie, giver man også sin email og godkender, at man modtager et nyhedsbrev med de nyheder, som interesserer én.
Vil ikke misbruge tillid
Risikerer brugerne ikke at betale med informationer, som de ikke har noget overblik over, hvordan vil blive brugt til at påvirke dem?
»I alle facetter af livet kan folk misbruge tillid, men man skal selvfølgelig ikke gøre det. Sådan er det også i den digitale verden. Det er også rimeligt begrænset, hvad vi beder om af informationer sammenlignet med, hvad Google og Facebook allerede ved om dig. Derudover er det sådan, at første gang man misbruger sådanne informationer, så er man færdig. Hvis man misbruger folks tillid, så får transaktionen en anden betydning,« siger Anders Ibsen.
Som en del af Metroxpress’ test af systemet de næste uger vil man også kigge på folks bekymringer for at afgive informationer, fortæller Thomas Raun:
»Der er mange folk, som er meget opmærksomme på, hvilke informationer de giver på nettet. Derfor vil vi også prøve forskellige varianter af systemet. Det kan være, at man ikke skal logge ind med sin Facebook for at læse artikler, men bare bliver opfordret til det.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.