Metroxpress lægger sig fladt ned: Lagde kladde på nettet

John Damsgaard kunne se sin indsamling ’Støt Bollerne’ stemplet som ulovlig af Metroxpress, selv om papirerne var i orden. »Det er på alle måder en dårlig sag,« erkender chefredaktøren

”Afsløring: Foreningen ’Støt Bollerne’ er ulovlig.”

Sådan lød overskriften på en historie, som mx.dk publicerede på nettet og Facebook onsdag aften den 26. februar.
Artiklen er en del af en serie, som Metroxpress har skrevet om Foreningen Stop Kræfts indsamling ’Støt Bollerne’. Det er en opsigtsvækkende historie – med en opsigtsvækkende hovedperson:
Manden bag indsamlingen – John Damsgaard – er tidligere dømt i danmarkshistoriens største narkosag. Kræftens Bekæmpelse har kritiseret, at indsamlingen ikke udbetaler penge til syge, hvilket John Damsgaard har forklaret med, at der ikke er overskud.

Historien om, at indsamlingen er ulovlig, får ikke lov at leve længe. Næste dag forsvandt historien uden videre fra mx.dk.
»Den bliver bragt, før den er færdig. Da journalisterne opdager det næste morgen, bliver den taget af,« forklarer Simon Stilling, chefredaktør på Metroxpress.

Historien er forkert. ’Støt Bollerne’ samler ikke penge ind ulovligt. Metroxpress har spurgt Syd- og Sønderjyllands Politi og Vestegnens Politi, om John Damsgaard har den nødvendige tilladelse til at indsamle pengene.

Men mx.dk spørger ikke Nordsjællands Politi, der har udstedt tilladelsen.
»Alt det formelle er i orden. Foreningen må samle ind i hele landet. Det er en forening, der har anmeldt en lovlig indsamling, som de har fået tilladelse til,« forklarer specialkonsulent i Nordsjællands Politi John Hestebæk til Journalisten.

Torsdag den 27. februar fjernede Metroxpress artiklen uden forklaring, selv om rettelser ifølge Metroxpress’ interne regler skal være synlige for læserne.
»Det er ikke sådan, vi normalt gør ifølge vores etiske regler. Hvis vi laver en fejl, skal vi fortælle læserne det. Vi skal ikke tie fejl ihjel,« siger Simon Stilling.
Efter Journalistens henvendelse har mx.dk den 4. marts bragt en præcisering på nettet. Her fremgår det, at John Damsgaard har tilladelse til at samle penge ind. John Damsgaard undrer sig over den måde, Metroxpress korrigerer fejlen på.

»Der mangler, at man giver mig en undskyldning,« siger John Damsgaard.
Simon Stilling erkender, at det ikke er nok at præcisere, at indsamlingen er lovlig, når avisen tidligere har rejst en konkret anklage.
»Det er en klokkeklar fejl. Det skal vi naturligvis beklage, og det gør vi så nu,« forklarer Simon Stilling.

Avisen har nu tilføjet, at Metroxpress ”beklager”.
Efter præciseringen på nettet lå historien fortsat på mx’s facebookside. Efter Journalistens henvendelse er opslaget også blevet fjernet dér.

I artiklen om den manglende tilladelse står der også, at John Damsgaard ikke har ønsket at udtale sig til avisen. Men det passer ikke, siger John Damsgaard, der forklarer, at han talte med Metroxpress to gange, før artiklen kom på.

Det første interview udviklede sig til et skænderi.
»Han ville slet ikke lytte. Han kørte bare på. Jeg sagde, at »hvis du ikke lytter til, hvad jeg siger, men bare afbryder, så jeg ikke kan forsvare mig, så gider jeg ikke tale med dig«,« siger John Damsgaard.

Simon Stilling siger, at som han har fået refereret dialogen, smækkede John Damsgaard røret på, da han blev konfronteret. Men senere på dagen ringede John Damsgaard tilbage og fortalte Metroxpress, at tilladelsen lå hos Nordsjællands Politi.

Metroxpress havde med andre ord talt med John Damsgaard og var orienteret om, at han havde en tilladelse, da avisen skrev, at han ikke ville udtale sig.
»Det er en artikel, der ikke skulle have været ude. Han har reelt udtalt sig, så det er også forkert. Det er på alle måder en dårlig sag, der har fjernet fokus,« sammenfatter Simon Stilling.

Journalisten har henvendt sig til journalisterne bag den fjernede artikel. De er ikke vendt tilbage med kommentarer.

8 Kommentarer

peter eliot
10. JUNI 2015
Hvor er Bollernes regnskab
Hvor er Bollernes regnskab fremlagt?
Mette Nielsen
25. MARTS 2014
KÆRE Journalisten.dk

KÆRE Journalisten.dk

Af hjertet TAK for denne synliggørelse af vores helt lovlige og gode projekt "Støt Bollerne."

Vi vil ærligt indrømme, at det har været en udfordrende tid for vores Team, at knokle endnu mere, end vi allerede gjorde i forvejen.

Et øjeblik frygtede vi, at alt, hvad der er kæmpet for skulle smuldre, grundet den smædekampagne og dårlige uetiske journalistik fra MetroXpress!

Medier har magt, og mange af de mennesker, der har læst artiklen, har desværre (og naturligvis) fået et helt fejlagtigt billede af vores projekt!

Vi forstår godt deres reaktion, men håber inderligt, at jeres indslag her, vil nå de samme mennesker, så de kan se, at vi er gode nok, og at vi er kommet for at blive!

Kræftens Bekæmpelse er en stor organisation, - de har også magt. Det de "glemte" at tænke på er, at dét vi ildsjæle her gør, er det samme som dem. Vi kæmper for samme sag, -nemlig at hjælpe ulyksalige kræftramte og deres pårørende. Vi ser os ikke som konkurrenter - men som kolleger, - og vi skal ikke genere hinanden, men passe hver vores. Jo flere vi er, der kæmper mod cancer, jo flere mennesker kan vi hjælpe - side om side!

Vi kæmpede og kæmper fortsat for en god sag

God dag og kram til jer alle herfra Team Støt Bollerne

Mvh
Mette Nielsen, Daglig Leder
Geo Johansen
25. MARTS 2014
" Lad den der uden skyld
" Lad den der uden skyld kaste den første sten "
De fleste mennesker har et eller andet i sin fortid de ikke er så glade for ,jeg har også dummet mig tidligere i livet, men når man har betalt sin gæld til samfundet som det så poetisk hedder, så er tavlen visket ren og det er sensationsmageri , uetisk og ussel journalistik at fremture med dette.
Man er jo ikke blevet livtidsdømt...................eller ??
Winnie Wurlitzer
25. MARTS 2014
På nært hold har jeg fulgt al
På nært hold har jeg fulgt al skriveri og snak om dette projekt og jeg må sige, at sjældent finder vi så stor en ildsjæl - som har lagt uanede mængder af kræfter og energi for at oplyse, indsamle og tjene et godt formål - nemlig testikelkræft. Det er urimeligt at fremhæve Johns tidligere liv og det skal overhovedet ikke diskuteres mere - straffen er udstået og dermed bør al snak begraves om det. Lad den fantastiske mand gøre det flotte arbejde som er så nødvendigt!!! Længe leve Johns energi til gavn for bollerne!
Erik Hansen
25. MARTS 2014
Nu har jeg fulgt med John og
Nu har jeg fulgt med John og hans projekt Støt Bollerne på sidelinien og kan kun bekræfte at John har gjort et stort stykke arbejde. Udover at have brugt mere end 10 gange flere penge på projektet end hvad der er indsamlet, så har manden brugt en masse tid på det, som man burde tage hatten af for. Der er desværre ikke mange mennesker der tager så stort et initiativ i at gøre vores unge mennesker opmærksomme på kræftsygdommen.

Med et så stram budget lykkedes det ham at gøre Støt Bollerne og hermed testikelkræft kendt blandt mange unge mennesker. Han har gjort konceptet humoristisk og fået mange til at tale om det. Bare se på hvor mange likes Støt Bollerne har fået på deres Facebook profil. Det ville have krævet millioner på budgettet at opnå dette. Kræftens Bekæmpelse burde hellere støtte projektet fremfor at anse det som en konkurrent og bruge deres indsamlede penge på at ødelægge det. Det vækker minder om hvordan energi-, olie- og medicinselskaber forsøgte at bekæmpe deres konkurrenter.

Flere