En stor jobannonce vil i løbet af i dag dukke op på de fleste danske nyhedssites. Metroxpress søger 12 medarbejdere – 10 journalistiske og to til salgsafdelingen. Det er en blanding af vikariater og nye stillinger.
Den markante oprustning er en del af en grundlæggende omrokering på avisen. Net og print skal fremover være én redaktion, der skal flere kilder og mere tid til hver historie, og så vil Metroxpress lave dagsordensættende journalistik, der kan vinde Cavling og andre journalistpriser.
Det fortæller chefredaktør Simon Hovmand Stilling, der tiltrådte i november.
»Den største forskel bliver, at fokus i højere grad bliver på at lave unik journalistik. Nu får vi også ressourcerne til at føre det ud i livet. Det er ikke, fordi der ikke har været vilje eller kunnen, men det kræver ressourcer at lave den form for journalistik. Det får vi mulighed for nu,« siger han til Journalisten.
Konkret søger Metroxpress ifølge opslaget: 1 nyhedsredaktør, 2 nyhedsjægere, 3 reportere, 1 redaktionel udvikler, 1 social media-redaktør og 2 redigerende. Derudover søges 2 client account managers til salgsafdelingen.
Vil indføre ny selvforståelse
De dagsordensættende historier, som tager mere tid og flere kilder, skal styrkes på Metroxpress.
»På en måde er det en helt ny selvforståelse, vi prøver at indføre på avisen. Metroxpress har stort set stået for overblikket, og nu vil vi også lave de historier, der skaber debatten. Vi skal både være bedst på rolling news, men også på selvstændige nyheder, der kan starte en dagsorden,« siger Simon Stilling.
Og ambitionerne er høje fra start. I en intern mail til medarbejderne lyder det fra chefredaktørerne Stilling og Jonas Kuld Rathje:
”Det er den unikke og selvstændige journalistik, der skal sørge for, at vi fremover er i spil, hver gang der skal uddeles Cavling og andre priser,” skriver de.
Du siger, at I skal styrke ”unik journalistik”. Hvad er det helt konkret, I skal blive bedre til?
»Målet er en historie hver dag, som tager forsiden af avisen og får folk til at tænke ”det var satans, den er jeg nødt til at læse”. Det skal være ny viden, nye vitaminer. Vi skal stadig lave rolling news, men vi skal også have god gammeldags journalistik helt fra bunden. Vi vil udkomme med en avis 3-4-5 dage om ugen, som kan røre folk derude, ramme dem i maven og gøre en forskel,« siger han og fortsætter:
»Vi skal helt i top. Det er simpelthen målet, at vi skal i spil, når der kåres vindere af Cavling og andre priser.«
Net og avis skal være én redaktion
Metroxpress vil med omlægningen lægge net og avis sammen. Det skal ikke længere være to enheder.
»Ud over at hente nye folk vil vi også pulje vores ressourcer mere internt. Målet er, at der ikke er en net- og en avisredaktion, men én fælles redaktion.«
Det nye Metroxpress skal breake de stærke historier i den trykte avis, fortæller Simon Hovmand Stilling. Men på mx.dk skal redaktionen følge op på den i løbet af dagen.
»Størstedelen af vores forretning er på papir. Derfor vil vi lancere mange af de selvstændige og unikke historier i avisen, for at opnå en wauw-effekt og forhåbentlig få flere til at samle den op. De historier vil vi så køre videre med på net.«
Investering fra Schweiz
Som nævnt er der tale om en pulje, der både består af vikariater, der udløber, og nye stillinger. Simon Hovmand Stilling vil ikke komme ind på, hvor mange penge der er i spil til oprustningen.
»Vi har heldigvis nogle schweiziske ejere, der er publicister i hjertet. De tror på, at den gode og dagsordensættende journalistik skal skabe grundlaget for en god forretningsmodel. Derfor investerer de i journalistikken. Man skal være glad for, at der stadig er nogen, der tænker sådan, som mediebilledet ser ud nu,« siger han.
Flere kilder og mere tid
I vil vinde Cavling-priser og lave store dagsordensættende historier. Den slags tager jo tid. Betyder det flere kilder og mere tid til hver historie?
»Det vil det gøre, ja. På den måde kan man godt sige, at det er et skridt tilbage til de gode gamle dyder.«
Og betyder det månedlange undersøgende projekter på Metroxpress, som vi kender det fra klassiske graverredaktioner?
»Det kan det sagtens. Men vi kommer ikke til at lave en gravergruppe. Det tror vi ikke på er den rigtige måde at gøre det på.«
Nu får I flere medarbejdere, men vil bruge mere tid på hver historie. Betyder det her alt i alt, at I får færre historier på en given dag eller en uge?
»Nej, det tror jeg ikke. Der ligger et stramt koncept for, hvor mange historier vi har i avisen hver dag, som vores schweiziske ejere har indført og har stor succes med i Schweiz. Det er indholdet i den enkelte enhed, der skal blive højnet.«
Tilbage til fagmedarbejderne
Simon Hovmand Stilling fortæller, at det nye Metroxpress vil lægge stor vægt på stofområder og fagmedarbejdere. Det bliver sådan, arbejdet fordeles i fremtiden snarere end nyheder/baggrund eller avis/web.
»Vi kommer til at dyrke stofområder ekstremt meget. Jeg tror på, at fageksperter er vejen frem. I dagens onlinemarked, hvor der er så mange generalister og så mange, der er rigtig gode til det overordnede nyhedsbillede, er der brug for dem, der kan gå et eller to lag dybere. Hvis man skal kunne det, skal man have ekstremt megen viden. Så vi kommer til at dyrke fageksperterne.«
Vil bruge data på nettet
Et af de 10 redaktionelle opslag er en ”redaktionel udvikler”, der ”kan kode, og som samtidig har interesse for journalistik”.
Skal I til at lave datajournalistik på Metroxpress?
»Jeg kan slet ikke se, hvordan man ikke kan lave journalistik, der gør brug af alt det data, der i dag er tilgængeligt fra offentlige myndigheder. Det handler også om, at vi i dag laver meget ”papiravis, bare online” på mx.dk. Vi vil gerne fremover bruge flere journalistiske og digitale værktøjer og udnytte, hvad det digitale kan. I den stilling ligger, at man skal gøre journalistikken levende, primært på mx.dk.«
En anden af de 10 stillinger er en anden primært digital funktion – en social medie-redaktør.
“Du har blik for de virale historier – før de bliver det – og du har evnen til at sende vores journalistik og kampagner helt ud over SM-rampen og engagere vores brugere og læsere på alle platforme,” lyder det i opslaget.
I opslaget skriver I til ansøgerne, at de skal have ”mod til at udfordre det danske medielandskab”. Hvordan gør I det?
»Hvis du ser på online i dag, så kommer de forskellige nyhedssites til at ligne hinanden meget, fordi de samme nyheder går igen. Og en del af dem berører kun lige overfladen og kommer ikke så dybt. Det er en naturlig tendens, nu hvor økonomierne er pressede, folk skal løbe hurtigt og levere ekstremt meget – 24 timer i døgnet. Der ser jeg det her som et skridt i den modsatte retning. Vi skal have mere tid til fordybelse, kildepleje og ordentlig journalistik. Det vil betyde færre enheder per medarbejder, men forhåbentlig højere kvalitet,« siger Simon Hovmand Stilling.
Tillidsmand glad – men ikke 10 nyoprettede stillinger
Tillidsrepræsentant Rasmus Skat Andersen siger til Journalisten, at han er glad for, at avisen opruster på journalistik. Men han understreger, at der ikke er tale om 10 nyoprettede stillinger.
»Nogle af stillingerne skulle vi have besat alligevel, da vi har nogle vikariater, der udløber, og ledige stillinger. Der er også nye, regulære stillinger, men det er altså ikke 10 nye stillinger,« siger han.
Er der noget som helst dårligt ved de her nye stillinger?
»Nej, nej. Nye stillinger er altid positivt, og der er ingen skjult agenda, men de 10 stillinger lyder af lidt mere, end det i virkeligheden er,« siger Rasmus Skat Andersen.
(Opdateret 10.11: Interview med tillidsrepræsentant Rasmus Skat Andersen tilføjet)
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.