Mere pral fra Ritzau

Vi er et af Europas fremmeste nyhedsbureauer, men vi skal være hurtigere og bedre til at følge med i mediernes krav og fortælle, hvad vi kan, siger Ritzaus nyhedschef, Erik Berg.ANSIGTSLØFT. Nyhedschef Erik Berg har hørt betegnelsen støvet før og finder den groft uretfærdig.

Vi er et af Europas fremmeste nyhedsbureauer, men vi skal være hurtigere og bedre til at følge med i mediernes krav og fortælle, hvad vi kan, siger Ritzaus nyhedschef, Erik Berg.

ANSIGTSLØFT. Nyhedschef Erik Berg har hørt betegnelsen støvet før og finder den groft uretfærdig.

»Et af problemerne er måske, at vi ikke er så dygtige til at prale af alt det, vi gør, som mange andre i branchen. Det ligger ikke i vores natur, men det skal vi nok blive bedre til,« siger Erik Berg.

Af samme grund har Ritzaus ledelse lavet et flere sider langt papir om alle ændringer på bureauet inden for de seneste år fra indførelsen af en samfundsredaktion til sprogkurser etc. Der lå bestemt et pres på Ritzau hen over foråret og sommeren. Det afviser Erik Berg ikke, men han lægger vægt på, at hovedparten af kritikken ikke gik på den journalistiske kvalitet, men på prisen på Ritzaus ydelser.

Han pointerer, at det er en selvfølgelighed, at bureauet hele tiden skal blive bedre til at være i kontakt med sine kunder, så de kan få deres journalistiske behov opfyldt.

»Det går så stærkt i mediebranchen, at vi er nødt til at være endnu mere på. Eksempelvis er mange medier i gang med store omstillinger, hvor de opprioriterer nettet kraftigt og har brug for mere lyd og video.«

Det behov har mange medie-websites, og det er en afgørende årsag til, at Ritzau nu fordobler antallet af medarbejdere på lyd og billed-redaktionen.

Den vigtigste forandring er dog, at Ritzau fremover vil sætte mere fokus på såkaldte flash-nyheder, der i kort form fortæller medierne, hvilke historier der er på vej – en service, som især tv-kanalerne har efterspurgt.

Flashtjenesten er en udbygning af et eksisterende system, hvor Ritzaus kunder på en storskærm kan se, hvilke historier bureauet leverer hvornår. Samtidig kommer der oplysninger om, hvorvidt bureauet også kan levere lyd eller video til nyheden, samt om der også er billeder klar hos Scanpix eller Polfoto. Det system er en af grundene til, at nyhedschefen finder beskrivelsen af Ritzau som støvet og gammeldags fortegnet.

»Når vores medarbejdere hører den slags udsagn, ryster de på hovedet. De synes, de er på en levende arbejdsplads, der på nogle områder er Europas mest moderne – eksempelvis når det gælder planlægningssystemet, som flere af vores kolleger i udlandet er interesserede i,« siger Erik Berg.

Men jeres omfattende sprogkurser kan vel godt betegnes som et eksempel på, at I børster noget støv af jer?

»Ja, det kan du sige. Sproget er vores vigtigste redskab, og vi fandt ud af, at vores historier godt kunne leveres mere sprudlende.«

Når I nu vil satse på mere varsling, må man gå ud fra, at der bliver mindre tid til at lave de fuldt udbyggede artikler, som lokalaviserne gerne vil have?

»Alt i livet er valg, og vi må prioritere vores kræfter. Men ved at lave en god planlægning skal vi gerne kunne nå både at være hurtige og gå i dybden – og dermed vil vi fortsat producere de grydeklare historier.«

Nyhedsavisen vil lave deres eget nyhedsbureau. Er der plads til to bureauer i Danmark?

»Nej, det tror jeg ikke. Der er ikke efterspørgsel nok til to nyhedsbureauer i fuld skala.«

Læs også: Ritzau støves af

0 Kommentarer