Af Mogens Blicher Bjerregaard, formand i Dansk Journalistforbund.
Konkurrence på nyheder, og især konkurrencen om at være først og hurtigst, har de senere år skabt mange nye platforme for nyhedsformidlingen i Danmark. Vi kan i dag blive multimedialt opdateret via nettet, mobiltelefonen, gratis- og betalingsaviser, radio, tv og på en lang række andre måder. Og konkurrencen sikrer, at nyhederne ikke bliver gemt væk. Eller gør den?
Der er ingen tvivl om, at konkurrencen på nyheder har skærpet medierne og stiller krav til både medier og medarbejdere om viden og dokumentation. Alligevel opstår der let et misforhold mellem udviklingen af den hurtige, skarpvinklede nyhedsformidling og den grundlæggende, dybdeborende journalistik, dokumentarismen, der i virkeligheden er ret afgørende for, at den daglige nyhedsformidling bliver bedst mulig.
Hvis medierne satser benhårdt på den daglige nyhedsformidling uden at sætte tilstrækkelige ressourcer af til dokumentarismen, risikerer medierne at blive udvandede og overfladiske i en sådan grad, at det kan blive et problem for demokratiets udvikling.
Hvis dette så oven i købet sammenkobles med den klapjagt, der de senere år har været på journalister, der under Menneskerettighedserklæringens paragraf 10 har benyttet den særlige ytringsfrihedsbestemmelse for medier til at bevise, hvordan man ulovligt kan anskaffe sig et jagtgevær, trods sikkerhedsbestemmelser kan tage en grillkniv helt ud til gaten i Kastrup Lufthavn, let kan anskaffe sig krysantemum-bomber og ikke mindst via whistleblowers fortælle om baggrunden for Danmarks deltagelse i Irak-krigen – blot for at nævne en vifte af eksempler – så kan der være grund til bekymring.
Enhver virksomhedsejer, der vil udvikling, ved, at det er bydende nødvendigt hele tiden at investere i fremtiden, blandt andet i form af forskning. Uddannelsesinstitutioner har også brug for en vis mængde forskning for hele tiden at kunne levere det ypperste. Derfor skal Journalisthøjskolen i Århus, journalistlinjen på SDU i Odense og på Roskilde Universitets Center have tilknyttet forskning.
På samme måde skal ethvert medie have en mængde dybdeborende journalistik eller dokumentarisme for at kunne udvikle sig og på lang sigt hævde sig i den konkurrence, vi kun lige har set begyndelsen af. I øjeblikket er det mest blandt danske medier, konkurrencen finder sted, men inden længe bliver det danske mediemarked i langt højere grad en del af den internationale konkurrence.
Derfor, og fordi det har så stor betydning for vores demokrati, skal ledelserne af medierne være visionære og kunne se betydningen af at øge ressourcerne til netop dokumentarismen. Det er herigennem, vi får den dybere forståelse af udviklingen af vores samfund, det er herigennem, at en lang række nyheder i de kommende år vil rulle hen over skærmene, avissiderne og højttalerne, og det er herigennem, at vores medier bliver udviklet og i fremtiden vil tiltrække nye brugere.
Det er også dokumentarismen, der er et af de helt grundlæggende elementer i argumentationen for, at samfundet gennem distributionsstøtte, momsfritagelse, lovgivning om medielicens og en særlig støtte gennem Dagbladsnævnet, har en særlig forpligtelse til at sikre udviklingen af danske medier.
Derfor er det katastrofalt, når en stor public service-station som Danmarks Radio slækker på radiomontager, sender færre gennemarbejdede dokumentarprogrammer, ligesom det er katastrofalt, hvis internationalt ejede danske medier, trykte som elektroniske, i lutter iver efter at optimere overskuddet begynder at spare på den dybdeborende journalistisk og udvide antallet af en-kildehistorier.
Den slags har alvorlig afsmittende virkning. Heldigvis har vi i Danmark top-trimmede journalistuddannelser, og de nye mediearbejdere stiller krav. Det samme vil en befolkning med stadig længere uddannelse bag sig gøre, og formentlig viser det sig i krav om kvalitet. Den visionære leder har allerede set og forstået dette. /
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Kære Mogens Blicher.
Du skriver "Derfor er det katastrofalt, når en stor public service-station som Danmarks Radio slækker på radiomontager, sender færre gennemarbejdede dokumentarprogrammer"....
Der er desværre det lille korrellat til den bemærkning af:
1. DR har, trods masser protester, officielt NEDLAGT radiomontagen HELT som genre! Der bliver IKKE lavet nye montager i DR efter i år. Og den kommer IKKE igen - den er officielt lagt i graven af Radiodirektøren.
2. Det eksperimenterende dokumentarprogram "Ultralyd" er lukket. Og man åbner ikke for det igen.
3. Hele fladen "DokumentarZonen", der også omfattede radiodokumentarer af mere undersøgende karakter udover montagen, eksisterer ikke længere til næste år og hovedparten af staben bag er afskediget.
Eneste resterende dokumentarisme vil være "features" af kortere varighed samt noget spin-off af tv-produktion samt hvad der kan fejes sammen af genudsendelser.
Så det er værre, end du tror.
Læs evt. hele historien på det glimrende website montagen.wordpress.com
Mvh
Anders K. Christensen, RadioDokumentarist?