Nyudnævnt cheffotograf for TV 2/NYHEDERNE sætter fokus på videojournalister og tværfagligt samarbejde.
BILLEDKVALITET. Det er langt fra altid, at TV2s fotografer og redigeringsteknikere føler, de har fået 'mere af livet' med hjem efter en lang arbejdsdag på TV 2/NYHEDERNE.
Tværtimod har de i mange år været frustrerede og haft en fornemmelse af, at deres ellers ret så synlige bidrag til TV 2/NYHEDERNE aldrig er blevet lige så højt værdsat af ledelsen som journalisternes bidrag.
TV 2/NYHEDERNE beskæftiger næsten lige så mange fotografer og redigeringsteknikere som journalister. Alligevel har det hidtil primært været chefer med en journalistisk baggrund, der har stået for evaluering og udvikling af billeddækningen.
»Det forsøger vi nu at råde bod på,« siger TV 2s nyhedschef Michael Dyrby, som netop har ansat tv-stationens første cheffotograf.
»Vi opprioriterer fokus på billedsiden og håber dermed også at hæve kvaliteten,« fortæller nyhedschefen.
Som cheffotograf er TV 2/ØSTJYLLANDs prisbelønnede Michael Lindebjerg blevet ansat. En tv-foto-graf, som Michael Dyrby kender særdeles godt fra sin egen tid på den østjyske regionalstation.
Michael Lindebjerg betegner de seneste to-tre år som en brydningstid for danske tv-fotografer og redigeringsteknikere.
Kvaliteten af billedsiden i de danske tv-nyheder er generelt blevet dårligere, mener cheffotografen. Og han giver tv-stationernes øgede brug af videojournalister en del af ansvaret:
»Udviklingen med at bruge videojournalister bør holdes under skarpt opsyn. Jeg er måske nok lidt gammeldags. Men jeg synes, at langt de fleste tv-historier kræver, at der både er en journalist og en fotograf til at dække den.«
Han peger på, at redaktionerne er nødt til at foretage en skarpere prioritering af historierne. Nogle historier egner sig til at blive dækket af en videojournalist. Andre kræver samarbejde mellem en journalist og en fotograf for at blive løftet optimalt.
»Hvis videojournalisterne skal blive en gevinst i det daglige – ud over den økonomiske – kræver det, at redaktøren holder tungen meget lige i munden, når opgaverne fordeles,« siger Michael Lindebjerg.
Dobbeltjobbet som videojournalist skal i udpræget grad være drevet af indre lyst og talent hos den enkelte medarbejder – ikke af tv-stationernes behov for at spare penge, mener Michael Lindebjerg:
»Ansættelsen af videojournalister handler jo i den grad om økonomi. Men det er synd, hvis det er økonomien, der styrer det hele, for det risikerer at gå ud over kvaliteten.«
Ud over at sætte fokus på brugen af videojournalister vil Michael Lindebjerg forsøge at få fotografer, redigeringsteknikere og journalister til at blive bedre til at løfte i flok.
Fotografer skal lære at redigere. Og redigeringsteknikere skal lære at fotografere.
Desuden skal de kende journalisternes historier bedre, inden de går i gang med at billeddække og redigere dem.
»Det kræver, at man vrider armen rundt på journalisten, kigger ud over egne faglige skyklapper og tvinger en snak i gang, så historien bliver udviklet som et samarbejde. Så kan det blive sjovt at fortælle historier,« siger Michael Lindebjerg.
Han har undervist fotografer i flere år. Målet er nu at få fotografer og teknikere på TV 2/NYHEDERNE i både Odense og København til at bruge tv-billederne på en mere ukonventionel måde:
»Når tv-nyhedshistorier skal fortælles på halvandet minut, får hvert eneste billede, hver eneste bevægelse og hver eneste baggrund stor betydning for historiens helhed. Vi skal turde give seerne nogle flere billedmæssige overraskelser.«
Fra sine 15 år som tv-fotograf på TV 2/ØSTJYLLAND er Michael Lindebjerg især kendt for sine prisbelønnede billeder til dokumentarprogrammer som »Ingen kære mor«, »Mors lille dreng«, »Det fordømte forår«, »Smuglerjagt« og »Forbandede barndom«.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.