Fornem journalistik, hjerteblod, samfundsengagement og gode klassiske dyder sikrede to Information-journalister Natali Prize-statuetten.
Køn er Lorenzo Natali Prize-statuetten ikke.
Men det er denne klodes pokaler og hædersbeviser sjældent. Så hvorfor skulle denne internationale pris, der gives til flot journalistik om menneskerettigheder, ikke også ligne en rædsel fra det ydre rum?
Og den lille krølhårede kvinde og den høje ranglede mand med brillerne er vist også tindrende ligeglade, som de ligger der i den bidende novemberkulde på en bunke grus i en københavnsk baggård og lader sig hundse med af fotografen.
For der står Ulrikke Moustgaard og Henrik Brun indgraveret på hædersprisen, der for mindre end to uger siden blev tildelt de to Information-journalister for en serie artikler i sommeren 2001 om fredsbevarende danske soldaters udnyttelse af kidnappede kvinder i Makedonien. 30-årige Ulrikke Moustgaard og 34-årige Henrik Brun dokumenterede oven i købet, at den danske Forsvarskommando i to år har vidst, at mange af de prostituerede, som de danske KFOR-soldater besøgte, var blevet kidnappet og holdt fanget af albanske mafiagrupper. De fem prisbelønnede artikler – og snesevis før dem om "trafficking" med kvinder, som narres og handles til prostitution i udlandet – blev gennem mere end halvandet år fra starten af 2000 skrevet med hjerteblod af et indignations-kick. Med gode klassiske dyder som udholdenhed, stædighed, besindighed og tålmodighed som ballast. Og med dette utrendy hovedformål: At forsøge at være med til at ændre verden til noget bedre.
Ulrikke Moustgaard fra den lille jyske by Gårslev, mellem Vejle og Fredericia, søgte ind på RUC efter i årevis at have rejst alene i Sydamerika, Asien og Mellemøsten med rygsæk og levet af forefaldende arbejde og gadesalg. Henrik Brun fra Silkeborg blev uddannet i 1993 fra Danmarks Journalisthøjskole. Han har arbejdet på Informations udlandsredaktion de seneste otte år.
De to mødtes første gang, da Ulrikke Moustgaard startede i praktik på Information i januar 2000.
"Jeg skrev et par temasider om trafficking i Asien, hvor nogle af kvinderne ligger lænket til en seng, indtil de får syfilis, hvorefter de bliver smidt på gaden. _Bagefter undersøgte jeg forholdene i Europa," fortæller Ulrikke Moustgaard.
Samtidig mødte Henrik Brun på en reportagetur til Athen en bulgarsk kvinde, som var blevet trafficked fra Sofia i Bulgarien til Athen. Hans artikel indgik i en af Ulrikke Moustgaards temasider.
Makkerparret kiggede nu sammen på forholdene i Danmark. Halvandet års arbejde og artikler, som afdækkede dansk politis lunkne holdninger til trafficking.
"Gennembruddet i serien kom med artiklerne om, at Aalborg Politi tolererer kvindehandel," fortæller Henrik Brun.
Bagefter tog de fat på en række andre politikredse i Danmark.
"Efterhånden fandt vi ud af, at vi var nødt til at lave en fornuftig rollefordeling. Det virkede lidt skummelt, at Henrik og jeg kom sammen som par de steder, så Henrik tog stripbarerne og snakkede med bagmænd, og jeg havde bagefter kontakten til de kvinder, vi kom i forbindelse med," siger Ulrikke Moustgaard.
Også internettet, hvor en stor del af trafikken foregår, blev hyppigt benyttet af Henrik Brun. De besøgte begge en sigøjnerlandsby i Tjekkiet for at beskrive det trøstesløse miljø, som nogle kvinder, der havde arbejdet på Vesterbro i København, kom fra.
Desuden lavede Ulrikke Moustgaard og Henrik Brun i sommeren 2000 et undercover-projekt i samarbejde med BBC og en lettisk journalist, hvor man fulgte en kvindelig lettisk journalist, der svarede på et "dansejob" i Ballerup.
"Det var et praktisk samarbejde, hvor vi hjalp hinanden med udveksling af kilder og know-how," fortæller Henrik Brun, der sammen med Ulrikke Moustgaard skrev bogen Kroppe over grænser i de første tre måneder af 2001.
Kort tid efter hørte de fra en kilde om den danske soldat Kim, der tog sagen i egen hånd, købte ukrainske Tatjana fri af sit fan-genskab på bordellet, hentede hende hjem til Danmark og giftede sig med hende.
"Det var et rent tip. Men vi forsøgte i to måneder at overbevise kilden om, at han skulle etablere en kontakt til Kim, og bagefter brugte jeg 14 dage på at overtale Kim til at mødes med os," fortæller Ulrikke Moustgaard.
Da historien blev bragt den 20. juli 2001, brød den gennem nyhedsmuren og helt ned til soldaterne i Kosovo, der fra morgenstunden kimede og mailede de to journalister ned for at skælde ud.
""I aner ikke, hvad I har gang i. I har ødelagt vores familieliv," sagde de. Der er en selvforståelse blandt soldaterne om, at de er meget seje, og det var svært for dem at sluge, at der blev pillet ved deres troværdighed," siger Ulrikke Moustgaard.
Henrik Brun og Ulrikke Moustgaard blev indstillet til Cavlingprisen i både 2000 og 2001 og nomineret i fjor, da Cavlingprisen gik til den verbale trapezkunstner Poul Høi.
I slutningen af september sidste år sendte de deres artikler til International Federation of Journalists, der modtog 250 bidrag fra 80 lande. Siden fulgte nomineringen og den ulidelige spænding i Bruxelles: "And the winners are…"
"Fagligt har jeg fået enormt meget ud af at lave undersøgende journalistik, som ofte i journalistkredse gøres til noget meget ophøjet," siger Ulrikke Moustgaard.
"Det kan være meget skræmmende at skulle gå i lag med noget, der baseres på en følelse, en fornemmelse eller en undren, men som man egentlig ikke helt har belæg for. Så er det dejligt at se, at det lykkes," tilføjer Henrik Brun.
"For mig er samfundsengagementet afgørende," fastslår Ulrikke Moustgaard. "Det er grundlæggende derfor, jeg er journalist og elsker mit fag. Jeg har en retfærdighedsfølelse. Vil gerne ændre nogle ting. Det er så fedt med den pris. Den er et håndfast symbol på, at vi har rykket noget med vores artikler. Og for mig, der er så grøn i faget, er det helt ærligt ret syret."
Begge er enige om, at "verdens-Cavlingen" er et rent mentalt overlevelses-kit, næste gang de står i en blindgyde.
"Jeg kan gå og være lidt høj over det her i lang tid. Det er et dejligt skulderklap, som giver blod på tanden til at lave mere," siger Henrik Brun.
Du kan læse de tre bærende prisvinderartikler "Forsvaret støtter sex-mafia på Balkan", "Fanget i Xhevats fælde" og "En soldats tjenstlige forseelse" på http://www.information.dk/ (Søg i artikelarkiv under Henrik Brun eller Ulrikke Moustgaard).
LORENZO NATALI-PRISEN
Prisen uddeles til journalister på skrevne medier, som har lavet bemærkelsesværdig journalistik inden for områderne menneskerettigheder, udvikling og demokrati.
Der kåres hvert år fire prisvindere fra forskellige områder i verden – et af dem er Europa, hvor de danske journalister Ulrikke Moustgaard og Henrik Brun vandt i år. Udover en statuette får vinderne 10.000 euro.
Lorenzo Natali, der døde i 1990, var italiener og kommissær i EU-kommissionen med særligt ansvar for udviklingslandene.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.