
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix (red. Jo)
Fredagens helt store historie om FH-formanden Lizette Risgaards grænseoverskridende adfærd og blandt andet uønskede berøringer har været adskillige måneder undervejs.
Og så er den blevet til i et usædvanligt samarbejde mellem tre Berlingske-journalister og to Ekstra Bladet-journalister, der opgav at komme først med historien for i stedet at lave den sammen.
På Ekstra Bladet har graverchef Thomas Foght arbejdet på historien siden nytår, efter at avisen havde fået et tip. Når han talte med kilder, kunne han godt fornemme, at Berlingske havde fået færten af samme historie, og i januar blev Ekstra Bladet kontaktet af Berlingske, som direkte spurgte dem, om de skulle lave historien sammen.
Thomas Foght, chef for Ekstra Bladets undersøgende redaktion
I Thomas Foghts øjne var det en god idé, fordi de to medier står stærkere sammen end hver for sig, og fordi de tilsammen kunne løfte flere cases end hver for sig. Men også fordi Berlingske kan noget andet end Ekstra Bladet.
”Nogle gange kan folk godt lide at angribe Ekstra Bladet for at være underlødig og tabloid. Der syntes jeg, at vi stod stærkere ved at have en stor morgenavis i ryggen,” siger Thomas Foght.
Også på Berlingske kunne de fornemme, at Ekstra Bladet var på sagen, når de talte med kilder. For Berlingske-journalist Mia Fallentin handlede samarbejdet med Ekstra Bladet også om at vise et hensyn til kilderne.
”Vi kunne trække noget tempo ud af researchen ved at slå os sammen. Og i en sag som denne her, der er så følsom for kilderne, som den er, syntes vi, at det var bedre at deles, end at kilderne blev kimet ned, for at vi kunne komme først,” siger Mia Fallentin, der gerne ville undgå at sætte kilderne under ’unødigt tidspres’.
Samarbejdet mellem de to medier startede i januar.
Historien sivede
Efter omkring fire måneders arbejde var medierne onsdag eftermiddag klar til at forelægge for FH. De ringede til pressetelefonen og sendte derefter en detaljeret mail med deres kritikpunkter og en forespørgsel om interview med Lizette Risgaard, fortæller de.
Ifølge både Thomas Foght og Mia Fallentin vendte FH tilbage med et forslag om et længere interview med fagforeningsformanden tirsdag i næste uge. Et tidspunkt, medierne ikke kunne acceptere.
”De ville gerne hen i næste uge og forbi 1. maj. Jeg vil ikke spekulere i, hvad årsagerne er til det, men det syntes jeg ikke, at vi kunne vente på,” siger Thomas Foght.
I aftes sivede så nyheden om, at FH’s forretningsudvalg var indkaldt til hastemøde på baggrund af en kommende historie i Berlingske og Ekstra Bladet. Mia Fallentin så historien på Politiken.
”Jeg tænkte, at det var ærgerligt, vi ville jo gerne selv være kommet med hele historien.”
Facebook før interview
Derefter havde alle journalister på historien et fælles gruppeopkald.
”Så koordinerer vi med Berlingske, hvad vi gør. For vi har lavet en pagt om, at vi udkommer på samme tid. Og vi aftaler at have is i maven, vi kan godt selv skrive historien om, at der er indkaldt til møde. Men vi kan ikke udkomme med den store historie, før vi har en reaktion fra Lizette Risgaard,” siger Thomas Foght.
Torsdag 23.20 gik Lizette Risgaard på Facebook med et opslag og en undskyldning. Mia Fallentin husker, at hun blev ’stresset’.
”Så går vi ind og læser det og indsætter det som kommentar i artiklen, og så udgiver vi den,” siger hun.
Thomas Foght husker det som irriterende, at Facebook-opslaget kom ud, før de havde fået et interview med fagforenings-chefen.
”Men vi var forberedt på, det kunne ske, da vi forelægger onsdag. Så vi har alt klar i tilfælde af, at det sker,” siger han.
”Lidt et kontroltab”
Da medierne besluttede at gå sammen om historien tilbage i januar, gik de i første omgang tilbage til hver deres kilder og spurgte, om de var ok med, at deres identitet og beskrivelse af hændelsesforløb blev delt med det andet medie. Det sagde alle cases, på nær én, ja til. Derfor står det eksplicit i Berlingskes artikel, at:
”Ekstra Bladet har eksempelvis været i kontakt med en central person i den politiske verden, der har oplevet uønskede berøringer fra Lizette Risgaard.”
Berlingske kender ikke casens identitet, men sammen med Ekstra Bladet blev de enige om, hvordan netop den sætning skulle formuleres.
”Det er selvfølgelig lidt et kontroltab. Derfor er det også vigtigt, at det står, som det gør i artiklen,” siger Berlingskes Mia Fallentin.
Ekstra Bladet skrev længere end normalt
Både hun og Thomas Foght er begejstrede over at have samarbejdet med et medie, som er så anderledes end deres eget. Det kunne mest mærkes, da de var nået til at skulle skrive selve artiklerne. For Berlingske skriver normalt længere formater end Ekstra Bladet.
”Det ville se mærkeligt ud, hvis vi havde bare 3.000 tegn, og de havde 15.000 tegn i deres artikel – så ville vores artikel på en eller anden måde tage sig mindre veldokumenteret ud,” siger Thomas Foght.
Derfor er Ekstra Bladets artikel om sagen længere, end de normalt ville skrive den.
”Men vi har også syntes, det var vigtigt at få nuancer med, at lægge processen frem og tydeligt deklarere, hvad vi har af vidner og hændelsesforløb,” siger han.
Han er ikke i tvivl om, at historien om Lizette Risgaard blev stærkere af parløbet med Berlingske.
”Vi sad to medier, der hver især havde noget materiale, alene var vi ret fastlåste. Men hvis vi gik sammen, kunne vi løse det,” siger Thomas Foght.
Mia Fallentin er også glad for, at de to medier gik sammen i stedet for at konkurrere om at komme først med en solohistorie.
”Når man kan mærke, at der er vigtigere hensyn, end at man kommer først, så synes jeg, det er et meget godt pejlemærke,” siger hun.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.