search

Mens bolden ruller…

…er Italien i fuld gang med at indføre en ny lov. De vil gøre det strafbart at citere visse dokumenter, og det vil være en alvorlig hindring for at lave grundig research i de mange korruptionssager, siger italienske journalister. Aviser trykker blanke forsider i protest. Er blanke forsider ved at blive en ny mode i europæiske aviser?

…er Italien i fuld gang med at indføre en ny lov. De vil gøre det strafbart at citere visse dokumenter, og det vil være en alvorlig hindring for at lave grundig research i de mange korruptionssager, siger italienske journalister. Aviser trykker blanke forsider i protest. Er blanke forsider ved at blive en ny mode i europæiske aviser?Hvad gør man, når regeringen vil indskrænke muligheden for at researche? Man trykker blanke forsider. I hver fald sker det nu for anden gang på ganske få måneder.

Sidst var det Estland, nu er det Italien, hvor aviserne ofrer deres bedste plads til protest. 

I fredags udkom flere italienske aviser med blanke forsider, eller forsider, hvor der kun var nævnt en protest mod en ny lov, der for tiden (og i ly af fodboldkampene?) er på vej gennem den italienske politiske beslutningsproces.

Loven vil gøre det strafbart at offentliggøre lækkede dokumenter – som er en vigtig research metode i et land, der eksempelvis ikke har nogen reel aktindsigtslov. Bøden for offentliggørelse kan være op til flere hundrede tusinde euro, det svarer til i hvert fald et par millioner kroner.

Er det set før, at alle kiggede efter boldens fart hen over grønsværen – og der så skete noget helt andet et andet sted?

Læs mere om protesternei Italien.  

I marts var det de store estiske dagblade, der samme dag udkom fuldstændig nøgne: Kun avishovedet var trykt på forsiden, resten var blank.

Anledning: Regeringen vil indføre en lov, der tillader at anholde journalister og tvinge dem til at afsløre navnene på deres kilder. De estiske journalister og udgivere forhandler netop i disse dage igen for at standse loven, der af europæiske eksperter beskrives som en trussel mod ytringsfriheden.

 

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen