
Sherin Abu Aklehs død har udløst international fordømmelse. Foto: Raneen Sawafta/Reuters/Ritzau Scanpix
”Sherin var en af de første kvindelige journalister, som tonede frem på tv-skærmene, da jeg var barn. Hun brød med det stereotypiske billede af, hvad arabiske kvinder kan i en hardcore, mandsdomineret branche.”
Sådan lyder reaktionen fra den dansk-arabiske journalist Souha Al-Mersal, efter at en af Al Jazeeras mest kendte kvindelige reportere, Sherin Abu Akleh, i går blev dræbt, mens hun arbejdede på Vestbredden.
Souha Al-Mersal forklarer, at 51-årige Sherin Abu Akleh var en af årsagerne til, at hun selv valgte at blive journalist.
”Jeg blev så rørt og chokeret i går, da jeg hørte, at hun var blevet dræbt, fordi man altid har kigget på hende og fået håb for pressefriheden, og at optøjer blev filmet og formidlet,” siger hun.
Rørt og chokeret
Sherin Abu Akleh blev dræbt, da hun i går blev ramt af skud i hovedet, mens hun bar både hjelm og skudsikker vest med et tydeligt pressemærkat på. Ifølge Al Jazeera, som Sherin Abu Akleh arbejdede for i går, blev hun dræbt af israelske styrker.
Hendes producer, Ali Samoudi, blev selv ramt i ryggen ved skudepisoden. Han har fortalt til nyhedsbureauet AP, at der hverken var militante eller civile i området, da den lille gruppe af journalister blev ramt af skud. Han afviser samtidig Israels forklaring om, at palæstinensere skulle stå bag.
Sherin Abu Akleh var i to årtier reporter i Jerusalem og på Vestbredden, hvor hun dækkede demonstrationer, husnedrivninger og arrestationer.
”Jeg så op til hende på grund af hendes mod og professionelle virke som journalist, som kvinde og reporter i krigszonen,” siger Souha Al-Mersal.
Symbol på det frie ord
Sherin Abu Akleh var ifølge Souha Al-Mersal Mellemøstens svar på Ulla Terkelsen.
”Sherin var et kendt ansigt og et symbol på det frie ord, fordi hun gav stemme til tusinder af mennesker, som ellers ikke ville blive hørt,” siger hun.
Souha Al-Mersal har arbejdet i Jordan i tre år for blandt andre Mellemfolkeligt Samvirke og Dansk Flygtningehjælp. Da hun læste analytisk journalistik på Aarhus Universitet og DMJX i 2012, var hun i Østjerusalem, hvor hun mødte nogle af Sherin Abu Aklehs kolleger.
For dem var det hverdag at medbringe gasmasker og iføre sig skudsikre veste, når de tog på reportage.
”Når man kommer fra Danmark, virker det helt surrealistisk,” siger hun.

18 døde siden 1992
Sherin Abu Aklehs død skete få dage efter, at det international journalistforbund (IFJ) og det palæstinensiske journalistforbund indgav en formel klage til Den Internationale Straffedomstol i Haag, fordi palæstinensiske journalister ifølge dem systematisk bliver gjort til mål for israelske snigskytter.
Ifølge en optælling fra The Committee to Protect Journalists er 18 journalister blevet dræbt i de besatte områder siden 1992.
Sherin Abu Aklehs død har udløst international fordømmelse og bliver af blandt andre udenrigsminister Jeppe Kofod kaldt et drab, mens International Media Support mener, at det ligner en henrettelse.
Ifølge BBC mener den israelske premierminister, at der ”sandsynligvis” står palæstinensere bag, og at det skete i forbindelse med en skudveksling.
Souha Al-Mersal mener, at sagen har vakt så stor international opmærksomhed, fordi Sherin Abu Akleh var et kendt ansigt, og at det sætter sig i de lokale journalister.
”Jeg tror, at mange journalister frygter for deres liv, fordi de er helt ukendte. De er bange for, at de bliver den næste Sherin.”
Både EU og USA har krævet en uafhængig undersøgelse af begivenhederne, der ledte til journalistens død.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.