»Medmindre man lever i 1965, får man ikke mange togbilletter for 150 kroner«

Studerende på 7. semester på DMJX skal flere gange rejse fra Aarhus til Emdrup – eller omvendt – for at få undervisning. Skolen dækker udgifter på op til 150 kroner per uge. »Et fjollet lille beløb,« mener studerende Niels Bentsen. DMJX: »De får ufatteligt meget igen«

Når de journaliststuderende, der netop er blevet færdige i praktik, om knap en måned vender tilbage til skolebænken på Danmark Medie- og Journalisthøjskole, er det til et helt nyt tværfagligt forløb på 7. semester.

I forløbet med titlen ”Innovation X16” skal journalist- og fotojournaliststuderende på skolens Campus Vest i Aarhus undervises sammen med blandt andet kommunikationsstuderende samt tv- og medietilrettelæggere på Campus Øst i Emdrup ved København. I tværfaglige teams skal de derefter lave et projekt.

Forløbet betyder, at eksempelvis de journaliststuderende i Aarhus både får udgifter til rejser tværs over landet og overnatninger i københavnsområdet. Til det kan de få et tilskud på max. 150 kroner per uge, oplyser skolen i en mail til de kommende 7. semester-studerende.

Men det er alt for lidt, mener journaliststuderende Niels Bentsen:

»Det er et fjollet lille beløb. 150 kroner rækker jo knap nok til en Rødbillet (busbillet fra Aarhus til København, red.). Og medmindre man lever i 1965, får man ikke mange togbilletter for 150 kroner. Derudover skal vi så også finde et sted at bo derovre,« siger han til Journalisten. 

DMJX: Det er en unik mulighed

Niels Bentsen mener, at DMJX burde dække alle de omkostninger, de studerende har ved at følge den obligatoriske undervisning på det nye tværfaglige forløb.

»Når man går på en skole i Aarhus, er det da lidt mærkeligt at skulle tage til København for at få undervisning. Jeg synes i hvert fald ikke, det kan passe, at vi selv skal have penge op af lommen og betale for det med vores SU,« siger han.

Han fortæller, at han ikke er den eneste, der er utilfreds med beløbet og det nye forløb.

Men ifølge Martin Rask Pedersen, kommunikationschef på DMJX, bør de studerende sætte pris på forløbet. 

»Vi ser det her forløb som en unik mulighed for de studerende for at samarbejde på tværs og lære af de andre faglige discipliner. For at få det til at fungere, vil der være nogle rejser frem og tilbage. Det koster selvfølgelig de studerende lidt, men de får ufatteligt meget igen,« siger kommunikationschefen.

De fleste kan få det til at fungere 

Martin Rask Pedersen understreger, at der i løbet af de tre ugers forløb på tværs af DMJX’s forskellige studieretninger højst kan blive tale om tre overnatninger og to ture tur/retur mellem Aarhus og København.

»Det kan de fleste nok godt få til at fungere, ligesom man undervejs på studiet også finder ud af at tage til København for at lave et interview eller til Vestkysten for at lave en reportage. Og her får de jo dækket rejseudgifterne i et vist omfang,« siger han.

Men 150 kroner dækker jo langtfra alle udgifterne. Hvordan er I kommet frem til det beløb?

»Jeg er ikke inde i detaljerne vedrørende det her forløb, men som jeg har fået det fortalt, så dækker vi den billigste rejseform frem og tilbage. Måske kommer de studerende også til at betale lidt selv, men det er stadig inden for et relativt begrænset beløb,« siger Martin Rask Pedersen.

Den billigste bustur med Rødbillet mellem Aarhus og København koster ifølge busselskabets hjemmeside 95 kroner hver vej for en studerende. Dertil kommer eventuelle udgifter til overnatning i København, påpeger Niels Bentsen.

Men er det ikke lidt forkælet, at du ikke vil tage et par ture til København for at få den bedste undervisning? 

»Det kan godt være, det er forkælet, men den skole, jeg er kommet ind på, ligger jo i Aarhus. Og så kan man ikke bare med så kort varsel flytte undervisningen til København uden at kompensere for det,« siger han.