Medievirksomhed søger syv gratis praktikanter. Det vækker kritik hos studerende

Bauer Medier søger syv ulønnede praktikanter til fuldtidsstillinger. Forkvinde i Danske Mediestuderende, Sara Rud, mener, det er uansvarligt. Virksomheden afviser kritikken: ”Det her handler ikke om, at vi prøver at få gratis arbejdskraft”

Når journaliststuderende skal i praktik, lyder aftalen, at praktikanten skal lønnes af det pågældende medie. Men ikke alle medier eller virksomheder benytter journalistuddannelserne til at finde deres praktikanter.

Bauer Medier, der står bag radiokanaler som NOVA, The Voice, Radio100, PopFM og MyROCK, vælger at gå uden om uddannelsen og søger i stedet universitetspraktikanter. Helt præcist syv ulønnede praktikanter til fuldtidsstillinger fra den 5. august på forskellige kanaler gennem jobopslag på deres hjemmeside og Facebook.

Sara Rud, der er forkvinde for Danske Mediestuderende, finder  jobopslagene problematiske, da mange journaliststuderende højst sandsynligt ville være interesserede i netop de praktikpladser.

”Det er jo en radiokanal, der umiddelbart trives fint, så de kan sagtens varetage en journalistpraktikant og opfylde de krav, som det nu indebærer. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Jeg er bange for, det bare er et spørgsmål om økonomi, men for de penge, vi (journalistpraktikanter, red.) går for nu, burde de godt kunne betale den løn,” siger hun.

Danske Mediestuderende: Giv dem en erkendtlighed

Journalistpraktikanter blev i 2018 sat ned til 13.500 kr. i måneden. Universitetspraktikanter er ikke omfattet af praktikantaftalen, og de er derfor ikke berettiget til andet end SU under et praktikforløb.

Hvis der nu er ansøgninger nok, må virksomheden så ikke selv bestemme?

”Det må de jo godt. De er ikke tvangsindlagt til at søge en decideret journalistpraktikant. Jeg vil bare opfordre virksomheder som dem til at søge om at blive uddannelsessted for journaliststuderende i stedet for at tage den nemme og billige løsning,” siger hun.

Derudover opfordrer hun alle virksomheder, der tager universitetspraktikanter, til som minimum at give praktikanterne en erkendtlighed. Erkendtligheden er et tilskud til SU’en fra virksomheder, som kan være på op til 3.000 kroner.

Bauer Media forsvarer de ulønnede praktikanter

Tobias Nielsen, der er vicedirektør hos Bauer Medier, mener, at virksomheden udnytter sine ressourcer bedst muligt og forklarer, at virksomheden i højere grad vægter at investere ressourcerne i at give praktikanterne et godt praktikforløb end at kunne betale løn.

”Hvis vi som kommerciel virksomhed skulle betale løn til de her praktikanter, ville vi slet ikke have praktikantforløb i samme udstrækning, som vi har nu,” siger han.

Hvad så med muligheden for en erkendtlighed på 3.000 kroner?

”Vores fokus er på, hvad vi investerer af ressourcer i de her praktikantforløb, alle de positive ting, der kommer ud af det, og den positive feedback, som folk giver efterfølgende,” siger han.

”Det her handler ikke om, at vi prøver at få gratis arbejdskraft.”

Men 3.000 kroner er jo ikke særligt meget i forhold til, at en praktikant skal leve af en SU eller er nødt til at have et ekstra job ved siden af?

”Hvis vi skulle betale 3.000 kroner til mellem fem og syv praktikanter om måneden, så ville vi ikke have det her praktikforløb, som vi har. Det har vi slet ikke økonomi til.”

Lever ikke op til ansvar

”Jeg synes ikke, de lever op til deres ansvar, når de slår så mange stillinger op om ulønnet praktik,” siger Sara Rud.

Hun mener eksempelvis, det er ærgerligt, at MyROCK ikke tager en journalistpraktikant ind, da der i forvejen ikke er mange muligheder for praktikpladser inden for kultur. Derfor ville det ifølge hende ”klæde dem at stille en plads til rådighed”.

Men også på denne front er Tobias Nielsen uenig.

”Modsat Danmarks Radio, som modtager over 3 milliarder om året i licens, er vi en kommerciel virksomhed, og jeg synes i den grad, vi er vores ansvar voksent. I og med, at vi netop tilbyder så mange unge mennesker en mulighed for at komme i praktik og få en meningsfuld praktikplads, som for alles vedkommende er noget, der bidrager positivt til udviklingen af deres kompetencer,” siger han.

Opslag truer ikke journaliststuderendes praktikpladser

Selv om praktikpladserne hos Bauer Medier i Sara Ruds optik ville være faldet i god jord hos en journaliststuderende, tror hun ikke, at det ødelægger noget for de kommende praktikanter.

”Der er det kun truende, hvis de før har haft rigtige journalistpraktikanter og nu vælger at tage universitetspraktikanter,” siger hun og tilføjer, at det er en glidebane, hvis etablerede medier, der ellers for eksempel er godkendt til at tage praktikanter fra journalistuddannelserne, i stedet begynder at tage flere universitetspraktikanter.

”Hvis det sker, så er medievirksomhederne ikke deres ansvar voksent,” siger hun.

Rettet 12/08 – 2019, kl. 08.59. Vi skrev direktør Thomas Nielsen, det er rettet til vicedirektør Tobias Nielsen.

5 Kommentarer

Jesper Bech Pedersen
12. AUGUST 2019
@Mie Hovmark. Jeg er ikke uenig i noget af det, du skriver (bortset fra at de 3000 kroner for 37timers arbejde skulle være bare i nærheden af acceptabelt - det er da fornærmende lidt).

Jeg anfører bare, at så længe de unge står i kø for at arbejde gratis, så har virksomheden ikke noget incitament for at begynde at betale dem. Det er sådan set bare en nøgtern analyse.

Men jeg vil da gerne høre nogle konkrete løsningsforslag fra dig. Skal vi blokere de nævnte arbejdspladser med fane i hånd, eller hvad forestiller du dig?
Mie Hovmark
9. AUGUST 2019
Jesper Bech Pedersen, må jeg spørge, om det generelt er sådan, vi skal gøre i mediebranchen. At når en arbejdsgiver underbetaler, så skal vi lægge ansvaret over på dem, som søger arbejde og ellers sige, at så er det fint?

Studerende, som søger praktik, hvad end det er obligatorisk eller ej, står i en situation, hvor de gerne vil have et fedt forløb og gøre det bedste for at kick-starte deres karriere et i en del af branchen, som de brænder for. Men det er altså ikke et slaraffenland af praktikpladser, og slet ikke hvis man begynder at stille krav om erkendtlighed. Flere af mine studiekammerater fik ikke erkendtlighed, da vi skulle i praktik første gang, men de står ikke i en position, hvor de kan sige nej.

Hvad end det er studerende, dimittender, freelancere eller fastansatte, bliver vi simpelthen nødt til at stå sammen om, at alle skal have ordentlige vilkår. Ellers saver vi den gren over, som vi selv sidder på …

Og så er der tale om sølle 3.000 kroner om måneden for 37 timer/ugen. Det er 19 kroner i timen, mon man ikke lige kunne finde det i budgettet.
Per-Henrik Goosmann
9. AUGUST 2019
Det er simpelthen under lavmålet. Man betaler sine praktikanter. Basta.
Esben Odbjerg
9. AUGUST 2019
Der var engang, hvor der fandtes fagforeninger, der gik i aktion for at bekæmpe/løse den slags problemer!
Jesper Bech Pedersen
8. AUGUST 2019
Tja... hvis der skal ske en modreaktion, bør den jo komme fra "markedet" - altså de studerende.

Mon ikke virksomheden ville genoverveje modellen med at bede folk om at arbejde gratis, hvis der ikke kom en eneste ansøgning? Men hvis de unge virkelig mener, at arbejdet bærer lønnen i sig selv til gengæld for at få noget på cv'et, så kan jeg da egentlig ikke se, hvorfor man skulle begynde at betale dem.

Flere

Læs også

Heartbeats søger ulønnet praktikant – vil ”hjælpe de studerende”

19. DECEMBER 2017

DMJX siger god for praktik uden overenskomst

16. JANUAR 2018