
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Det har været ventet længe, men nu er det lige på trapperne: Regeringens medieudspil, der kommer til at sætte gang i forhandlingerne om et nyt medieforlig.
Et af de centrale temaer i forhandlingerne bliver spørgsmålet om techgiganter som Facebook og Google og deres påvirkning af demokratiet.
Når kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) på et pressemøde hos Dagbladet Ringsted i morgen præsenterer medieudspillet, vil der da også være flere punkter, der handler om netop techgiganterne. De bliver præsenteret under overskriften ’demokratisk kontrol med techgiganterne’.
Blandt andet vil regeringen forsøge at sikre, at virksomheder som Facebook og Google ikke kan redigere og fjerne indhold, der er delt af danske medier, som ligger under medieansvarsloven.
Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) peger i et interview med ’P1 Morgen’ på, at Google i 2020 fjernede DR’s Ramasjang-app fra sin app store på grund af Onkel Rejes lakridspiber. Men i kulturministerens øjne skal techvirksomhederne slet ikke tage stilling til, om indhold fra danske medier skal fjernes eller ej.
”Det her er også et tilbud til dem om, at de ikke skal bruge så mange kræfter på det i Danmark.”
”Alt, hvad der er underlagt medieansvarsloven, kan de stole på, at vi har styr på og behøver ikke at begynde at censurere i. Det er også et tilbud til dem. Det synes jeg da, at man skulle tage imod, uanset om man synes, at det ikke er en model, der passer til alle andre lande i verden, og det har jeg sådan set stor forståelse for,” siger kulturministeren i ’P1 Morgen’.
På jagt efter algoritmer
Foruden at arbejde for, at de internationale virksomheder ikke har kontrol med danske mediers indhold, vil regeringen også forsøge at sikre øget gennemsigtighed i forhold til algoritmerne på sociale medier.
”Jeg er på jagt efter noget viden om, hvad de rent faktisk gør ved os. Hvad de gør ved unge pigers velbefindende, når de befinder sig på Instagram. Hvad de gør ved tilgangen til hadgrupper på Facebook. Hvad de gør ved, at det primært er nyheder, der ophidser og splitter os, vi bliver præsenteret for,” siger Ane Halsboe-Jørgensen.
Regeringen eller EU har på nuværende tidspunkt ikke noget krav på at få udleveret den slags oplysninger, og det vil derfor være frivilligt for virksomhederne, om det er noget, de vil dele. Ane Halsboe-Jørgensen (S) ser det som en mulighed for tech-virksomhederne til at vise, at der er hold i skåltalerne om at skabe mere gennemsigtighed.
Ud over initiativerne, der er rettet mod at regulere og kontrollere techvirksomhederne, vil regeringen også iværksætte initiativer herhjemme, der skal undersøge de sociale mediers påvirkning af samfundet og styrke indsatsen mod falske nyheder.
Det fremgår af hovedparten af de initiativer i medieudspillet, som Kulturministeriet har tilsendt Journalisten, og som lyder:
1. Øget gennemsigtighed og demokratisk kontrol med techgiganternes algoritmer og samfundsmæssige effekter og risici
- Danmark tager initiativ til at samle en gruppe af ligesindede lande, der skal arbejde for, at techgiganterne underlægges større demokratisk kontrol og gennemsigtighed, og at deres algoritmer understøtter den demokratiske samtale.
- Techgiganter officielt anmodes om at dele oplysninger om algoritmers effekter på det danske samfund, herunder bl.a. demokratiet og trivslen.
- DR skal være transparente om deres brug af algoritmer og personalisering af indhold og gøre det tydeligt for brugerne, hvordan anbefalet indhold er udvalgt.
2. Nyt center for demokrati og tech
- Der etableres et nyt center for Tech og Demokrati på Kulturministeriets område, som skal skabe mere viden om techgiganternes effekter på demokrati, sammenhængskraft og trivsel samt bidrage til politikudvikling.
- Årligt få udarbejdet en uvildig rapport om techgiganternes indflydelse på demokrati, trivsel og samfundsmæssig sammenhængskraft i Danmark.
- I forlængelse af rapporten at lave en høring i Kulturudvalget, hvor repræsentanter for techgiganterne kan forholde sig til rapportens konklusioner.
3. Sociale medier skal gøres mere ansvarlige for skadeligt indhold og funktioner – særligt over for børn og unge
- Undersøge, hvordan sociale medier og andre digitale tjenester kan gøres mere ansvarlige for skadeligt indhold og skadelige funktioner, særligt over for børn og unge.
4. Styrket indsats mod falske nyheder
- Opruste på indsatsen mod falske nyheder og styrke digital dannelse gennem bevillinger til hhv. TjekDet og Medierådet for Børn og Unge.
5. Ingen udenlandsk kontrol med adgang til danske mediers indhold
- Arbejde for at forhindre udenlandsk kontrol med adgangen til danske mediers indhold. Digitale platforme må ikke kunne slette indhold og apps fra danske medier omfattet af medieansvarsloven.
- Arbejde for at sikre, at apps fra danske public service-medier får en fremtrædende placering på digitale enheder – f.eks. Apple TV og Android TV.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.