Mediestøtten kommer i høring

Mediestøtteudvalget har indkaldt til høring om fremtidens mediestøtte. Og Rasmus Emborg fra Avisen.dk håber netop, at man tænker på fremtiden og ikke fortiden, når den nye model skal skrues sammen.

Mediestøtteudvalget har indkaldt til høring om fremtidens mediestøtte. Og Rasmus Emborg fra Avisen.dk håber netop, at man tænker på fremtiden og ikke fortiden, når den nye model skal skrues sammen.

Mediestøtteudvalget med formand Henning Dyremose i spidsen har indkaldt til høring for at få input og ideer til arbejdet med fremtidens mediestøtte. Udvalget skal se på de 6,4 milliarder kroner, der hvert år bliver uddelt i støtte til de danske medier.

Debatten om mediestøtten har især handlet om, hvorvidt de digitale medier skal have støtte. Som ordningen er i dag, er det kun medier, der udkommer på print, der kan modtage støtte, men et voksende kor af kritiske stemmer synger om, at internetmedierne også skal have en luns af pengene.

»Helt overordnet set synes jeg, at mediestøtten skal gøres platformneutral,« lyder det fra Rasmus Emborg, chefredaktør på Avisen.dk.

»Støtten skal gives med fokus på journalistisk indhold, ikke på avisbude og papirruller,« siger han til Journalisten.dk.

Han benægter ikke, at langt størstedelen af nyhedsproduktionen finder sted på dagbladene. Men hvis man argumenterer mod støtte til netmedier, med henvisning til at de tit låner og genbruger materiale fra dagbladene, er det udtryk for en tilbageskuende holdning.

»Vi skal ikke kun kigge på, hvor nyhederne kommer fra i dag. Vi skal også kigge på, hvor de kan komme fra i fremtiden. Og her synes jeg, den nuværende mediestøtte er med til opretholde en forældet forretningsform og blokerer for nye initiativer til at levere kvalitetsjournalistik til nettet,« siger Ramus Emborg.

Avisen.dk er ikke det eneste medie, der er utilfreds med mediestøtten. Tidligere har Altinget.dk, der skriver om dansk politik, ytret ønske om, at mediestøtten helt blev fjernet. Så langt vil Rasmus Emborg dog ikke gå.

»Altså, ingen støtte er bedre end konkurrenceforvridende støtte. Men vi er et lille land og et lille sprogområde, hvor der kan være gode grunde til at give medierne de bedste muligheder for at producere kvalitetsjournalistik. Det skal bare ske på ordentlige vilkår,« siger han til Journalisten.dk.

Der er deadline på skriftlige input til Mediestøtteudvalget den 6. april. Derudover bliver der afholdt en mundtlig høring den 16. maj.

4 Kommentarer

Niels Riis Ebbesen
11. MARTS 2011
Re: Mediestøtten kommer i høring

Mogens Blicher Bjerregård skrev: "Mediestøtte er en støtte til demokratiet."

Det er dæleme det morsomste forsvar for mediestøtten, som jeg ind til dato har læst.

Mediestøtten er og bliver bistandshjælp til dovne og middelmådige journalister og udulige avisudgivere, og hvis mediestøtten blev afskaffet, så ville det det kun medføre, at 40-50% af af journalisterne blev arbejdsløse, eller at alle journalister skulle acceptere en lønnedgang 30-40%.

Og jeg kan godt nok ikke se, at det på nogen måde skulle ha' indflydelse på det demokratiske system, at der er nogle journalister som må ud og se sig om efter et andet job, eller nøjes med noget mindre i lønningsposen.

Så en afskaffelse af mediestøtten vil da kun medføre, at der vil være nogle avisudgivere og journalister, som vil begynde at tænke over, hvad der egenlig skal til for at få folk vil betale for deres skriverier.

Med venlig hilsen

Niels Riis Ebbesen 

Mogens Blicher Bjerregård
11. MARTS 2011
Re: Mediestøtten kommer i høring

Mediestøtte er en støtte til demokratiet. Vi vil i et land af Danmarks størrelse og med det danske sprogområde ikke kunne have den mangfoldighed, vi har i medielandskabet, hvis vi ikke havde haft mediestøtte. Det afgørende er, at vi fremtidssikrer denne demokratistøtte, så den understøtter mediernes mangfoldighed på en måde, så det er produktion af indhold, der er i fokus.

Vi er faktisk i mediestøtteudvalget kommet langt i diskussionerne om, hvad der skal til for at ændre på mediestøtten på en måde, der gør den fremtidsrettet, nemlig at have mere fokus på indholdsproduktion go redaktionelt arbejde end på det mere tekniske. Jeg vil på mediernes og vores medlemmers vegne glæde mig over en så konstruktiv tilgang til arbejdet. Kig også ind på www.bibliotekogmedier.dk, hvor der allerede nu er masser af spændende dokumenter.

Vi skal da have en demokratistøtte, der er til gavn for alle borgere. Det er der også armslængde i, og jeg ville da nøde lade al medieudvikling i hænderne på store globale spillere.

Niels Riis Ebbesen
11. MARTS 2011
Re: Mediestøtten kommer i høring

Tja... det har jo i mange år været klart for enhver, at de danske journalister ikke kan producere et produkt, som forbrugerne frivilligt vil betale for. Og det runger godt nok hult, når de danske medier påstår, at de er frie og uafhængige, sandheden er jo, at de alle sammen er afhængige af mediestøtten og TV-licensen.

Med venlig hilsen

Niels Riis Ebbesen 

John Brochmann
10. MARTS 2011
Re: Mediestøtten kommer i høring

Mediestøtten skal ikke bare i høring den skal helt væk, vi man lave aviser, tv og andet fis så pung ud.

Pengene kunne så bruges andre og bbedre steder