Mediestøtteudvalget har indkaldt til høring om fremtidens mediestøtte. Og Rasmus Emborg fra Avisen.dk håber netop, at man tænker på fremtiden og ikke fortiden, når den nye model skal skrues sammen.
Mediestøtteudvalget med formand Henning Dyremose i spidsen har indkaldt til høring for at få input og ideer til arbejdet med fremtidens mediestøtte. Udvalget skal se på de 6,4 milliarder kroner, der hvert år bliver uddelt i støtte til de danske medier.
Debatten om mediestøtten har især handlet om, hvorvidt de digitale medier skal have støtte. Som ordningen er i dag, er det kun medier, der udkommer på print, der kan modtage støtte, men et voksende kor af kritiske stemmer synger om, at internetmedierne også skal have en luns af pengene.
»Helt overordnet set synes jeg, at mediestøtten skal gøres platformneutral,« lyder det fra Rasmus Emborg, chefredaktør på Avisen.dk.
»Støtten skal gives med fokus på journalistisk indhold, ikke på avisbude og papirruller,« siger han til Journalisten.dk.
Han benægter ikke, at langt størstedelen af nyhedsproduktionen finder sted på dagbladene. Men hvis man argumenterer mod støtte til netmedier, med henvisning til at de tit låner og genbruger materiale fra dagbladene, er det udtryk for en tilbageskuende holdning.
»Vi skal ikke kun kigge på, hvor nyhederne kommer fra i dag. Vi skal også kigge på, hvor de kan komme fra i fremtiden. Og her synes jeg, den nuværende mediestøtte er med til opretholde en forældet forretningsform og blokerer for nye initiativer til at levere kvalitetsjournalistik til nettet,« siger Ramus Emborg.
Avisen.dk er ikke det eneste medie, der er utilfreds med mediestøtten. Tidligere har Altinget.dk, der skriver om dansk politik, ytret ønske om, at mediestøtten helt blev fjernet. Så langt vil Rasmus Emborg dog ikke gå.
»Altså, ingen støtte er bedre end konkurrenceforvridende støtte. Men vi er et lille land og et lille sprogområde, hvor der kan være gode grunde til at give medierne de bedste muligheder for at producere kvalitetsjournalistik. Det skal bare ske på ordentlige vilkår,« siger han til Journalisten.dk.
Der er deadline på skriftlige input til Mediestøtteudvalget den 6. april. Derudover bliver der afholdt en mundtlig høring den 16. maj.
4