Etik

Mediestorm truede med at lægge Grarup-bog i graven

Jan Grarup har med egne ord mistet sin objektivitet, men vi skal passe på med at bruge den term, siger Søren Hørdum, forlægger på Grarups seneste bog

”Hvilken værdi har et billede, hvis der er skabt tvivl om, hvorvidt vi kan stole på fotografen?”

Ordene er Søren Hørdums, forlagschef på forlaget Book Lab, der i begyndelsen af november udgav bogen ’While we bleed’ af journalist Adam Holm og fotograf Jan Grarup.

’While we bleed’ er en bog med skrift og billeder fra Ukraine, hvor Grarup og Holm ifølge forlaget ”har dokumenteret ukrainernes blodige kamp både i baglandet og ved frontlinjerne i det østlige Ukraine”.

Bogen er udkommet, mens Jan Grarup har befundet sig midt i en mediestorm, efter at flere danske medier har afsløret, at han har fortalt usandheder om situationer i både Ukraine og Afrika.

Fokus på etikken

I forbindelse med bogens udgivelse i begyndelsen af november har Journalisten gennem knap halvanden måned forsøgt at få et interview med Søren Hørdum, forlagschef på forlaget Book Lab, der udgiver bogen. Han indvilgede i oktober til et mundtligt interview, men til slut foretrak han at svare skriftligt.

Afsløringerne af Jan Grarup har spillet ind i overvejelserne om udgivelsen af ’While we bleed’.

”Vi har talt meget om de etiske aspekter ved at udgive bogen i kølvandet på de informationer, der er kommet frem omkring dele af Jans arbejde,” skriver Søren Hørdum uden at uddybe yderligere.

Søren Hørdum tilføjer dog, at dialogen om bogen ændrede sig i takt med, at mediestormen tog til:

”Lige så vigtigt er den tillid, som er forudsætningen for journalisters og fotografers arbejde. Sidstnævnte har været hovedudfordringen i forhold til arbejdet med bogen,” skriver han.

Afsløret i flere usandheder

Centralt i stormen står Grarups arbejde i blandt andet Ukraine, hvor Jan Grarup blandt andet af to fixere er blevet beskyldt for at lyve om sine reportageture.

”Han vil bare gerne skabe opmærksomhed om sin egen person og sin kommende bog. Han skaber ståhej på baggrund af massemord, civile tab og begravelser, blot så han selv kan fremstå hård, og folk kan tro, at han har været steder og set ting, han aldrig har været i nærheden af. Jeg vil gerne sige det meget klart og tydeligt: Ingen bør gøre dette – hverken journalister eller civile,” sagde den ene fixer, Yehor Konovalov, til Weekendavisen tilbage i september.

Samtidig har medier som 24syv, Politiken, Information og ikke mindst freelancejournalisten Helle Maj og fotografen Jørn Stjerneklar påvist usandheder omkring Jan Grarups ophold og arbejde i Rwanda og Den Centralafrikanske Republik.

Senest har Journalisten beskrevet, hvordan Jan Grarup til Politiken har fortalt løgne om fixeren Adeline, der hjalp ham under et besøg i landet 25 år efter folkemordet i 1994. Løgne, der fik Politiken til at slette i allerede publiceret materiale.

Har gennemgået alt

Søren Hørdum skriver til Journalisten, at teksten i ’While we bleed’ er skrevet af Adam Holm, mens billederne er taget af Jan Grarup.

”Vi har selvfølgelig været igennem både tekst og billeder med både Adam og Jan samt billedredaktør Tom Tramborg for at sikre, at alt, hvad der indgår i bogen, er korrekt fremstillet. Det har dog ikke kun været vores ønske, men alle involveredes ønske, at bogens formål ikke skulle undergraves af fejl,” skriver Søren Hørdum.

Usandheder er alvorlige

I sin dækning af krigen i Ukraine sagde Jan Grarup fejlagtigt, at han havde affyret en mortergranat mod russiske styrker. Efterfølgende sagde Grarup, at han havde mistet sin objektivitet.

Hvordan stiller det budskabet i bogen, at Jan Grarup med egne ord har brudt sin objektivitet og er blevet taget i at viderebringe forkerte oplysninger? 

”Det er generelt problematisk at hævde, at journalister som udgangspunkt er objektive, og jeg synes, vi skal være utroligt påpasselige med at bruge den term,” skriver Søren Hørdum.

”Mennesker og også journalister er påvirkede af, hvor de er placeret i verden, og hvilke erfaringer de har med. At tilstræbe at lytte til og repræsentere så mange forskellige synspunkter som muligt i sin dækning af en bestemt problemstilling er noget andet. Det er en metode, som selvfølgelig skal håndhæves. Det er dog langt de færreste danske medier, der vægter de russiske og ukrainske vinkler ligeligt,” skriver Søren Hørdum.

Han tilføjer, at han som forlægger er opmærksom på udfordringerne med Jan Grarups omgang med sandheden:

”Hvad angår de situationer, hvor Jan er blevet taget i at overdrive eller komme med usandheder, så er det, i min optik, langt mere alvorligt.”

0 Kommentarer