search

Mediestøtte – måske med en ekstra milliard

Er politikerne på vej med en ekstra milliard kroner til medierne?

Er politikerne på vej med en ekstra milliard kroner til medierne? Det lyder for godt til at være sandt, men var politikerne modige nok, kunne det være et scenarie. Mediestøtte er for alvor sat på dagsorden og aktualiseret ved, at vi har fået midtvejsrapporten i det medieudredningsarbejde, som Kulturministeriet iværksatte i forbindelse med det seneste licensforlig.

To mediepolitiske ordførere har været hurtige og foreslået en særlig medieskat, som skal være svaret på den nuværende medielicens. Der er to meget synlige forskelle på licens og skat. Den ene er, at licensen fra at kunne udråbes til en kopskat til at være en skat proportionalt med den enkeltes indkomst. Den anden er, at der i givet fald ikke længere skal betales moms af det, der nu er en licens.

I dag går 1 milliard kroner af licensen til moms, hvad mange borgere formentlig ikke er bevidst om, nemlig at en femtedel af de penge, der opkræves i licens går til moms og ikke til at producere radio og fjernsyn. Nogle ville mene, at den milliard skal trækkes fra, når regnestykket skal gøres op. Man kunne også vende det om og sige, at så er der altså en milliard mere til mediestøtte.

Kreative politikere kunne så bruge den milliard kroner til at løse en række af de problemer, der vælter op i forbindelse med medieudredningen, fordi en række medieformer i dag ikke får nogen form for støtte.

I løbet af det næste år skal forskerne komme med bud på fremtidsscenarier, og når politikerne skal vurdere disse, skal de gøre ud fra det helt grundlæggende synspunkt, at mediestøtten skal betragtes som en næring til demokratiet. Næringen skal gives, hvor der er behov for den, da vi alle ved, hvad der sker, når der overgødskes. Det gælder også i forhold til medier.

Jeg tror, vi skal glemme en hver tanke om retfærdighed, men netop tænke i behov set fra samfundets synspunkt. Og hvis alle ender her skal mødes, får politikerne brug for den milliard kroner, som borgerne alligevel regner med går til støtte af medierne.

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen