Mediesociolog: Medierne vrimler med kriminalstof

Gossip og kriminalstof er vokset i nyhedsdækningen de sidste 10 år. Nu er det ikke længere kun forbeholdt tabloidaviserne, siger mediesociolog Ida Willig.

Gossip og kriminalstof er vokset i nyhedsdækningen de sidste 10 år. Nu er det ikke længere kun forbeholdt tabloidaviserne, siger mediesociolog Ida Willig.

Kriminalstoffet er garant for fascination, og derfor udgør det en større rolle i medierne nu end ved årtusindskiftet. Det skriver mediesociologen Ida Willig i en kommentar i Information i dag.

"Nogle kan lide hårde nyheder, andre kan lide bløde, nogle er mest til politiske historier, og andre er mest til erhvervsnyheder. Men det er svært at frasige sig en næsten biologisk fascination af kriminalhistorier," skriver hun.

Det er undersøgelsen "Hvor kommer nyhederne fra?", som udkommer senere på året, der har vist, at kriminalstoffet har fået et medie-boost gennem det sidste årti. I kommentaren diskuterer Ida Willig, hvorfor kriminalstoffet oplever sådan en fremgang.

"Hvis vi er for mange, der benægter, kan vi jo i fællesskab se på netavisernes lister over mest læste historier. Her taler fascinationen for kriminalhistorierne sit eget sprog."

Ida Willig siger, at tendensen kan have konsekvenser for samfundet. Andre sociologer beskriver allerede nu samfundet som "frygtsamfundet".

"Alt andet lige giver kriminalhistorier ikke et repræsentativt billede af virkeligheden, og de bidrager nok ikke til at skabe større tillid eller tolerance," skriver hun.

Læs hele kommentaren her.

0 Kommentarer