search

Mediernes udvidede tavshedspligt

Må EB's afsløring føre til et opgør med mediernes tavshedspligt om magtmisbrug.

Må EB's afsløring føre til et opgør med mediernes tavshedspligt om magtmisbrug.

Nu hvor medier og politik er fusioneret så glimrende, og BT og Skatteministeriet udveksler notater, personnumre og skattesager til begge parters store tilfredshed, så var det måske på tide lige at gøre status over konsekvenserne af denne nye form for mediekonvergens.

Se Deadline d. 3. december om BT's rolle i skattesagen

Under VK-regeringen har denne særlige form for mediekonvergens udviklet sig via tre spetakulære lækage-sager. NOGEN, meget tæt på ministrene, lækker dybt fortrolige oplysninger, som det skete i Forsvarsministeriet, i Skatteministeriet og måske fra Statsministeriet eller Justitsministeriet i Sass Larsen-sagen. Alle lækager er i sig selv kriminelle handlinger, der havde til formål at gavne den siddende VK-regering og/eller skade regeringens politiske modstandere.

Nogle medier har især nydt godt af hælervarerne fra regeringskontorerne: Berlingske Medier, TV2/NEWS og Jyllands-Posten har qua det nære åndsfællesskab med VK selvfølgelig nydt en lille fordel, når lunserne skulle fordeles.

Andre medier er da også blevet lokket med lidt snavs om VK's politiske modstandere, men her forløb forhandlingerne om vilkår ikke helt tilfredsstillende, må man forstå på chefredaktøren:

http://ekstrabladet.dk/112/article1668752.ece

Hos netop disse medier har der da også efterfølgende været en udtalt ulyst til at gå på jagt efter magtmisbrugerne i selv samme regeringskontorer. De har henvist til kildebeskyttelsen på samme måde som Troels Lund Poulsen henviser til sin tavshedspligt.

Jo nu, når Politiken har fået sagen til at rulle i Skatteministeriet, må de jo stige på. Men af sig selv aktivt at bore i sagerne for at få afdækket magtmisbrugerne. Nej, og hvorfor skulle de også det? De kender dem jo, og desuden er det også vigtigere for samfundsudviklingen i Danmark at få bremset den farlige kommunistiske infiltration, der er i gang i Erhvervsministeriet nu om stunder.

I stedet er deres læsere og seere blevet diverteret med sludder, vrøvl og røgslør. Hvem husker ikke den rørende tak-for-mad-udsendelse på TV2, hvor lækage-mester Søren Gade fik lov at stortude sig gennem en hel udsendelse, da han til sidst måtte trække sig som forsvarsminister? Og tidligere havde TV2 ligefrem sunget med på regeringens falske melodi om, at lækken om udsendelsen af jægersoldaterne til TV2 og JP måtte komme fra Udenrigspolitisk Nævn – selv om man vidste, det var løgn.

Og Sass-Larsen-sagen, hvor BT angiveligt allerede 25. august 2011 – altså inden valget – var orienteret om den manglende sikkerhedsgodkendelse fra PET af Henrik Sass. Heller ikke den lækage har der været nogen større lyst til at få afdækket, slet ikke i Berlingske Medier, hvor chefredaktør Lisbeth Knudsen kvidrer løs med en dagsorden om Helle Thornings manglende tagen ansvar i sagen – i smuk samklang med VK-oppositionen. 

http://lisbethknudsen.blogs.berlingske.dk/2011/11/13/thornings-ansvar-i-sass-sagen/

Både Helle Thorning og Henrik Sass har taget ansvar i denne sag: De har taget konsekvensen af den manglende sikkerhedsgodkendelse af Sass. Så han er ikke blevet minister.

Men opklaringen af de alvorlige lækager også i denne sag? Det er der ikke brugt mange spaltemillimeter på.

Et forsøg på at afdække hvem der stod bag lækagen til BT om Helle Thornings skattesag, har heller ikke fyldt meget fraset i Politiken. Jo da, man refererede pligtskyldigt, om den pligtskyldige farce med politianmeldelse af lækagen, og ellers koncentrerede man sig om kritikløse referater og opfølgning på BT's historie, der var velanbragt til en uge før valget. Og politianmeldelser er jo også bare sådan lidt vinduespynt, der skal vise, at man skam tager det alvorligt. Og det gør man også i politiet, hvor man med alvorlig mine henlægger sagen nogle måneder senere.

Nede på bundlinjen efter tre lovstridige lækager fra VK-regeringen, er en presse, der har lært at spise af hånden hos dem, der fodrer dem med de lækre lækager, hvorefter de vælger en selvpålagt udvidet tavshedspligt i forhold til forbrydelsernes konsekvenser for demokratiet og i stedet synger med på His Masters Voice og hans falske melodi.

Må Ekstra Bladet's lidt forsinkede afsløring i skattesagen føre til selvransagelse i medierne om deres ejendommelige form for udvidet tavshedspligt, der skal dække over magtmisbrug fra regeringskontorerne.

 

Læs også tidligere artikler fra Journalisten.dk om B.T. og mediernes rolle i skattesagen:

 

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen