OSLO . En bombe er sprunget i Oslo – hvem andre end en militant islamistisk terrororganisation kan stå bag?
JP bragte en artikel den 23. juli, Al-Qaeda spøger bag bombeangreb. I artiklen bliver en række terror-eksperter interviewet. Alle har vinklen. Det er højst sandsynligt militant islamisme. Afghanistan, Libyen og Muhammed-tegninger nævnes som mulige motiver. Og Danmark har god grund til frygt – det kunne nemlig lige så godt være sket her.
At tænke terror, islamisme og Muhammed-tegninger er ganske naturligt. Der er nok ikke en eneste sjæl, der kan undsige sig, at det var den første indskydelse, da billederne af en sprængt regeringsbygning ramte nethinden.
Men journalister bør ikke skrive på indskydelser og rygmarvsreaktioner. I den pågældende artikel fra JP havde journalisten dækning for sin vinkel – eksperterne var i den grad linet op. Til gengæld er der ikke et eneste anstrøg af journalistisk selvkritik. Vinklen er ensidig. Ingen aner på daværende tidspunkt, hvem der står bag tragedien. Og JP afventer ikke konkret viden, men kaster sig ud i løse gisninger understøttet af eksperter, der nok er eksperter i terror, men på daværende tidspunkt ikke aner en fløjtende fis om, hvad der konkret er sket i Norge, fordi selv ikke politiet aner det.
Så eksperterne gætter og famler i blinde, og JP viderebringer ukritisk deres gisninger, fordi vinklen passer som fod i hose med det islamistiske "spøgelse", som fik en 32-årig højreekstremist med blondt hår og blå øjne til at likvidere sine medborgere.
Men er JP ikke undskyldt ved, at selv eksperterne tog fejl? Nej. Som man spørger, får man svar. Journalistik er grundet på fakta, og når en så stor tragedie rammer, er man som medie ekstra forpligtet til ikke at viderebringe forkerte informationer – eller bedrive spekulation.
Der var ingen legitim grund til, at JP valgte at bringe den pågældende artikel i den trykte udgave. En deadline for en trykt avis er sårbar over for nye oplysninger – og her må man som medie holde hovedet koldt og ikke følge den første og bedste indskydelse.
JP kan dog trøste sig med, at de ikke var de eneste, der leverede en blind vinkel. Wall Street Journal, The Sun og Washington Post gjorde det samme.
– Ann Lübbers, pressemedarbejder, København
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hej.
Er det muligt at få en kopi af artiklen i JP? Jeg vil nemlig gerne bruge den til en opgave, men den er desværre umulig at finde på internette.
På forhånd tak
Laura Sand