Medierne ramte ved siden af

OVERSET. Dovne sportsjournalister: Danmark var I slutningen af august vært ved EM i dart. En begivenhed, som i sagens natur ikke lå på befolkningens læber, men ikke desto mindre udløste et højst uventet europamesterskab til værtsnationen.Og hjem med skuffende let håndbagage.

OVERSET. Dovne sportsjournalister: Danmark var I slutningen af august vært ved EM i dart. En begivenhed, som i sagens natur ikke lå på befolkningens læber, men ikke desto mindre udløste et højst uventet europamesterskab til værtsnationen.
Og hjem med skuffende let håndbagage.
Her var altså en oplagt mulighed for at svælge i en uventet, dog velsmagende nationalsuppe, men hvad blev det så til? En optælling foretaget i det elektroniske avisarkiv Infomedia viser, at bare to medier omtalte jubelscenerne på Hotel Scandic i København, hvor turneringen blev afviklet. Horsens Folkeblad og Randers Amts Avis. Ingen andre skriftlige danske medier opholdt sig ved guldmedaljerne. Ingen.
Og hvad så, kan man indvende. Er dart ikke blot en marginalsport, reserveret fuldebøtterne på den lokale bodega. Nej, i eksempelvis Storbritannien, som leverede fire deltagernationer, er dart en tv-sport på linje med andre, mere velbeskrevne discipliner som billard og rugby. Alligevel løftede danskerne hen imod arrangementets slutning pokalen – en sejr, som i dartmiljøet anses for en overraskelse på linje med fodboldlandsholdets sejr i 1992.
Hvad er forklaringen på, at de danske medier – ud over TV2 Sport, som sendte live fra finalerne – kun var repræsenteret ved en enkelt udsending fra Ritzau, hvis reportage Randers Amts Avis kunne bringe som solohistorie? Er årsagen, at sportsjournalister kun har øje for de discipliner, som de i forvejen tildeler opmærksomhed? At nysgerrigheden på redaktionen er så lille, at man ikke engang kan mande sig op til at medtage en simpel note i næste dags avis? Eller at de simpelthen er så dovne, at de ikke engang magter at løbe de indkomne telegrammer fra Ritzau igennem?
Hvor er proportionerne, spørger vi. Curling eller kuglestød har – til trods for, at de ligeledes rubricerer under kategorien 'mindre sportsgrene' – oplevet massiv mediedækning på baggrund af, hvad der vel kan betegnes som en middelmådig dansk succeshistorie, men heller ikke mere. Hvordan særligt de større danske medier kan retfærdiggøre overhovedet ikke at omtale guldmedaljerne, giver os grund til dyb undren. /

Klaus Ulrik Mortensen, Frederiksborg Amts Avis,
og Mark Norup, DR P4 København

3 Kommentarer

Jens Yde
21. SEPTEMBER 2008
Re: Ramte ved siden af: Dart og 1. divisions tophold Thisted

Lørdagens dartprogram var i går i Berlingske Tidende placeret over floorball og kegler. Af dartopgørene kan nævnes Hovsa-Holeby, Studsen-Lido, Aabenraa-Esbjerg og Spidserne-Potten, men her i søndagens Berlinger kigger læseren forgæves efter resultaterne, så formentlig var kampene ikke færdigspillet ved redaktionens slutning.

Mange mennesker kan finde huller i væggene i deres barndomshjem, og ved nærmere eftertanke kan de regne ud, at hullerne stammer fra træning af kast med pil. I en del sportsklubber er der en dartskive i cafeteriet, men hvor kan den ædruelige del af pressen ellers finde dart? Jeg selv stiftede først rigtigt bekendtskab med dartspillet, da jeg kom til Århus efter at have fået fast arbejde på en lille tv-station, der var oprettet af forskellige skuffeselskaber, der hørte under det enorme Socialdemokrati, og som var finansieret af danske arbejdere. Betalernes kendskab til tv-mediet stammede dengang udelukkede fra Danmarks Radio, og de havde hørt, at tv er et enormt tungt apparat at arbejde med, og at det koster mange penge at producere tv, fordi udstyret er dyrt, og fordi arbejdet er yderst tidskrævende. Folk havde ingen anelse om, hvor hurtigt og let det kan være at lave et nyhedsindslag til tv, selv om det naturligvis tager længere tid at lave et indslag på tre minutter end et indslag på kun ét minuts længde. Resten af tiden? Jamen, da spillede vi da mest dart, for man kan jo ikke sidde en halv dag og ryge cigaretter, læse aviser, snakke i telefon med familie og venner på Færøerne, hospitalet og andre steder i verden. At glo op på Jelshøj, det højeste punkt i Århus kommune, eller bare stirre ud i luften kan der udmærket gå en del tid med, men der er jo grænser. Jeg lærte derfor de rigtige dartregler at kende og også reglerne for et andet sjovt spil, der hed noget med Fedtmule eller Anders And. En del af spillerne er stadig aktive i journalistik og kommunikation, så jeg skal undlade at nævne deres navne. Pilene fløj om ørerne på ansatte og besøgende, herunder på fredag aftens bingovært Richard Ragnvald, hvis han mødte på arbejdet lidt før programstart. Det skrev Århus Stiftstidende selvfølgelig aldrig om. Derimod var det forsidestof, da radio-tv-stationen ”efter lang tids hetz på lederplads og i journalistiske artikler i Stiften” gik i betalingsstandsning og dømtes konkurs. Den lille arbejdsplads med kun en håndfuld DJ-medlemmer havde været en voldsom torn i øjet på mange i det århusianske mediemiljø.

Jeg undrer mig som dartfolkene af og til over sportspressens prioritering af stoffet. Hvorfor har der f. eks. ikke været noget om ”sensationsholdet Thisted”, der i denne uge har ligget på førstepladsen i fodboldens 1. division? Thisted lå søndag, mandag og tirsdag på førstepladsen foran Viborg, Silkeborg, Lyngby, AB og Herfølge. Thisted slog Køge 4-0 om søndagen, mens Viborg først overtog førstepladsen onsdag efter 3-2 over Køge i en udsat kamp. Har I hørt om det? Jeg har læst en mængde aviser igennem uden at finde noget om sagen bortset fra en enkelt gratisavis, der i en en-spalter omtalte sensationsholdet Thisted, og jeg husker stadig journalistens navn, Hans Gottlieb. Oprykkerne fra Thisted var af eksperter udset til at slutte sidst i 1. division, men lå altså på førstepladsen efter seks kampe og med 16 scorede mål, hvilket ikke blev overgået af nogen i hverken 1. division, Superligaen eller 2. division vest. Var det ikke en omtale værd? Okay, jeg ved da godt, at Thisted mødte de seks nederste hold i de første seks kampe, men så kunne man da vinkle en historie ud fra, at Frem, Næstved, Kolding, Køge og hele Lolland-Falster lå i bunden, fordi de havde fået et chok over at tabe til Thisted. I eftermiddag skal Thisted til Silkeborg, der har fået Tømrer Pedersen tilbage fra England, og som har dynemilliardæren Lars Larsen blandt aktionærerne. Mod en Silkeborg-stab af fuldtidsprofessionelle, der har et budget 10 gange større end Thisteds, må vi nok se i øjnene, at pressens mulighed for at skrive om topholdet Thisted er forpasset.

Realistisk bedømt var det første og eneste gang i historien, at Thisted lå som nummer et i 1. division. Sportsjournalisterne foretrak det sædvanlige, dyre klubber som FCK, AaB og andre fra Champions League. De har endnu ikke opdaget, at den rullende verdenskrise kan komme til at betyde store ændringer ikke kun i medieverdenen, men også i professionel fodbold. Sportsjournalisterne har formentlig ikke engang tænkt, at krisen kan resultere i konkurs og degradering for Manchester United, FCK og andre af sportspressens favoritter

I dag i Berlingske Tidende citeres Don Ø fra FCK for, at ”vi har lavet overskud, lige siden vi blev børsnoteret”. Tænk bare, hvis I kan, om det var sidste gang, han kan komme med den udtalelse?

Klaus Ulrik Mortensen
20. SEPTEMBER 2008
Re: Medierne ramte ved siden af

Desværre er andet afsnit af debatindlægget udsat for uheldig redigering. Her følger indledningen i fuld længde:

Dovne sportsjournalister: Danmark var I slutningen af august vært ved EM I dart. En begivenhed, som i sagens natur ikke lå på befolkningens læber, men ikke desto mindre udløste af højst uventet europamesterskab til værtsnationen.

En succeshistorie i slipstrømmen på OL, hvor Danmark ganske rigtigt indkradsede et tilfredsstillende antal medaljer, men hvor favoritterne – her tænkes på Joachim B. Olsen, Michael Maze og ikke mindst håndboldherrerne - alle drog hjem med skuffende let håndbagage.