Erhvervsjournalisterne må påtage sig sin del af ansvaret for finanskrisen, mener lektor Roger Buch fra Journalisthøjskolen. Dækningen af finansstoffet har mindet for meget om sportsjournalistik.
Der er brug for selvransagelse i medieverdenen. Erhvervsjournalistikkens jublende og ukritiske dækning af aktiekurserne og boligprisernes optur har nemlig været med til at skabe finanskrisen.
Ifølge medierne er det nemlig positivt, når aktiekurserne og boligpriserne bevæger sig opad, og det har været med til at skabe krisen, skriver Roger Buch i kronikken i Berlingske Tidende i dag.
»En god dag i finansverdenen gøres konsekvent lig med en dag med stigende aktiekurser – se blot på de daglige finansindslag på TV2 og TV2 News,« skriver Roger Buch, der mener, at billedet er meget mere nuanceret.
»Stiger aktierne på grundlag af reelt positive udviklinger i virksomhederne, er det positivt, men hvis der intet reelt grundlag er, så kan stigende kurser i virkeligheden være en dårlig nyhed og et tegn på, at en aktieboble er under opbygning.«
Ifølge Roger Buch er det objektivt set positivt, når en virksomhed har stigende overskud. Hvorimod stigende aktie- eller boligpriser kan være problematiske eller negative tegn.
»Men sådan behandles de som regel ikke i mediernes dækning af aktie- og boligmarkederne.«
Han mener, at medierne var alt for dårlige til at stille de kritiske spørgsmål, da det 'gik godt'.
»Hvor var de kritiske spørgsmål til bankerne, politikerne og regeringerne?« spørger Roger Buch.
Han sammenligner dækningen af finansstoffet med sportsjournalistik.
»Medierne forstærker skabelsen af aktie- og boligbobler, fordi der bliver tale om en hype-journalistik, som minder om den ukritiske jublende sportsjournalistik før, under og især efter en god fodboldlandskamp. Der piskes en stemning op, hvor kritisk og selvkritisk sans kastes over bord både fra journalistens og måske også fra læserens, seerens og lytterens side. Hvor dette kan ses som uskyldigt og underholdende i sportsjournalistikken, er det langt mere alvorligt i erhvervs- og finansjournalistikken.«
7