Medierne har høj troværdighed – det har sociale medier ikke

Danske journalister har god grund til at ranke ryggen og være stolte over deres arbejde. Ifølge rapporten 'Danskernes brug af Nyhedsmedier 2018', som udkommer i dag, har mediebrugere i Danmark stor tiltro til nyhedsmedierne – især DR Nyheder
  • Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
    Mens målinger ofte fremstiller journalister som utroværdige, har brugerne stor tillid til de danske nyhedsbrands. Størst tillid er der til DR Nyheder.
14.06.2018 · 08:45

DR Nyheder er det mest troværdige nyhedsbrand i Danmark. På de næste pladser følger Dagbladet Børsen, TV 2 News og Berlingske. Det viser rapporten Danskernes brug af Nyhedsmedier 2018 fra RUC, hvor 2.025 danske mediebrugere er blevet spurgt om deres forbrug af nyhedsmedierne og holdninger til indholdet.

Samlet set er danskerne flittige nyhedsforbrugere, og de er tilfredse med kvaliteten af det, de bliver præsenteret for.

”Vores største nyhedsbrands nyder en stor portion tillid i befolkningen,” siger professor Mark Blach-Ørsten.

Danske nyhedsmedier har høj troværdighed

Rapporten er en del af Reuters Institute Digital News Report, der omfatter 37 lande på fem kontinenter. Læs den danske rapport her og den internationale rapport her.

Ifølge den danske del af rapporten findes der en række danske nyhedsmedier med et stærkt brand og høj troværdighed.

”Jeg tror, medierne skal være stolte og ranke ryggen. Man skal være mere klar til at sælge sig på de forskelle, som mediebrugerne også anerkender – at der er forskel på sociale medier og nyhedsmedier. Man har faktisk et produkt, som folk vælger til,” forklarer Mark Blach-Ørsten.

Større tillid i Danmark

På en skala fra et til 10 ligger de øverste otte mediebrands over syv på skalaen for troværdighed. Det er en del højere end nyhedsmedier i andre lande, forklarer Mark Blach-Ørsten.

I de 37 lande i Reuters Institute Digital News Report har 44 procent af brugerne i gennemsnit tillid til medierne. I Danmark er tallet 56 procent.

Og i Danmark er der ikke sket en polarisering ligesom i for eksempel USA. Her stoler de republikanske vælgere på bestemte medier, for eksempel Fox News, mens de har meget lille tillid til andre medier, for eksempel New York Times. Det samme gælder for demokratiske vælgere – bare med modsat fortegn.

Medier er mere troværdige end journalister

Mark Blach-Ørsten, hvordan hænger den høje tillid sammen med, at der hvert år kommer målinger, som viser, at journalisters troværdighed er på niveau med politikere og brugtvognshandlere?

”Det kommer an på, hvordan man spørger. Når man spørger om journalisters troværdighed, husker man nok i højere grad en dårlig eller tåbelig historie, for eksempel på Se og Hør. Men spørger man til brandet, forholder det sig anderledes.

Public service er et kvalitetsbegreb

Mark Blach-Ørsten henviser til en tidligere mellemrapport fra RUC’s samarbejde med Reuters, hvor folk forklarer, hvorfor de stoler på nyhedsmedierne.

”Det er, fordi de har tillid til journalisters uddannelse, at journalister arbejder etisk forsvarligt, og at medierne gør deres bedste for at vise en sag fra flere sider. De har en tillid til, at den journalistiske produktionsproces finder sted på en ordentlig måde.”

Især public service-medierne som DR og TV 2 News nyder stor tillid i befolkningen

”Public service er et kvalitetsbegreb i hovedet på langt de fleste danskere, og derefter kommer de klassiske morgenaviser,” forklarer Mark Blach-Ørsten.

De færreste stoler på SoMe

Til sammenligning står det sølle til med troværdigheden for de sociale medier, der i disse år løber med en stor del af brugernes tid og annoncekronerne.

62 procent har tillid til nyheder, de selv anvender. Til sammenligning har kun 13 procent tillid til sociale medier.

Mark Blach-Ørsten siger, at sagerne om fake news og misbrug af brugeroplysninger har bidraget til at ændre befolkningens syn på Facebook. Danskerne bruger fortsat meget tid på Facebook.

”Men debatten har fået folk til at tænke, at det måske ikke er dér, de skal have deres nyheder fra.”

De danske resultater bygger på svar i en online-undersøgelse fra YouGov. 2.025 respondenter har svaret fra slut januar 2018 til begyndelsen af februar. Ifølge rapporten er resultaterne behæftet med en usikkerhed på op til +/- 2 procentpoint. Da undersøgelsen er en online-spørgeskemaundersøgelse, inkluderer den ikke de 3 procent af befolkningen, der ikke bruger internettet.

Kommentar

19/06/2018 - 14:56

Lasse Meldgaard Bloch

Jeg kan slet ikke forstå, hvordan den her undersøgelse skulle få journalisterne til generelt at ranke ryggen. Det kan godt være at 62 procent af danskerne udtrykker tillid til de medier, de selv anvender - men det betyder jo samtidig, at 38 procent ikke gør. Det er altså næsten fire ud af ti danskere, som ikke vil angive, at de har tillid til de medier, som de selv vælger at følge.

Det kan også godt være, at nogle medier ligger mellem syv og otte på en skala fra et til ti - men det kunne da bestemt godt være højere. Og samtidig så ligger nogle af landet største medier, BT og Ekstra Bladet, altså under seks. Tilliden til trykte medier generelt ligger på 6,27, hvilket da heller ikke burde få nogen til at knejse med nakken.

Seneste jobopslag

Finansministeriet søger erfaren pressemedarbejder

Finansministeriet
Ansøgningsfrist: 27.08

Video-journalist

Aalborg Stift
Ansøgningsfrist: 03.09

Danmarks Lærerforening søger kommunikations- og analysechef

Danmarks Lærerforening
Ansøgningsfrist: 20.08

Social media and video manager

Egmont Administration
Ansøgningsfrist: 22.08

Pressekonsulent søges til BUPL

BUPL - BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND
Ansøgningsfrist: 20.08

Information søger journalister med undersøgende profil

Information A/S
Ansøgningsfrist: 27.08

Senior Press Officer til mediehåndtering

Ørsted
Ansøgningsfrist: 17.08

Skatteministeriet søger en skarp presserådgiver

Skatteministeriet
Ansøgningsfrist: 17.08

Studiejob i FN Byen

Unicef Danmark
Ansøgningsfrist: 07.10

Online chefredaktør til TV2 Nord

TV 2 Nord (Vi lukker annoncen ned, når vi har den rette ansøger)
Ansøgningsfrist: 31.08

Styrelsen for Patientsikkerhed søger kommunikations- og pressechef

Styrelsen for Patientsikkerhed
Ansøgningsfrist: 27.08

Finansreporter Finwire News

Finwire News
Ansøgningsfrist: 20.08

Kommunikationsmedarbejder til Lederforeningen i DSR

Dansk Sygeplejeråd
Ansøgningsfrist: 21.08

Pressemedarbejder til PlanBørnefonden

PlanBørnefonden
Ansøgningsfrist: 22.08

Enhedsleder til kommunikationsenhed

Socialpædagogerne
Ansøgningsfrist: 19.08

Journalist

ITD
Ansøgningsfrist: 17.08