Medierne gør klar til ny mediestøtte

Helsingør Dagblad genbesætter ikke ledig stilling, fordi avisen taber 700.000 kroner i mediestøtte næste år. Altinget ansætter EU-journalist, selv om mediestøtten ikke er faldet på plads. »Vi ved, at der er en risiko, men sådan er det at drive forretning,« forklarer Rasmus Nielsen

Den kommende omfordeling af mediestøtten får allerede nu medier til at ændre i bemandingen. Helsingør Dagblads redaktion bliver reduceret med en person, mens Altinget opruster med en EU-korrespondent, fordi man forventer at få støtte.

»Det er meget naturligt, at man indstiller sig på de nye forhold, inden de træder i kraft. Vi har en liste over ting, vi gerne vil forbedre. Og det første er ansættelsen af en EU-korrespondent og oprettelsen af en EU-redaktion med kontor i Bruxelles,« forklarer direktør Rasmus Nielsen.

Det er meningen, at netmedier som Altinget fremover får del i mediestøtten. Men det er uafklaret, hvor meget støtte de enkelte netmedier kan forvente.

»Vi ved, at der er en risiko, men sådan er det at drive forretning,« forklarer Rasmus Nielsen.

På Økonomisk Ugebrev er man mere tilbageholdende med investeringer.

»Vi trykker først på knappen og går i gang, når vi har vished for, at vi får støtte,« siger chefredaktør Morten W. Langer.

Hvis støtten falder på plads, vil Morten W. Langer bruge flere penge for dybdeborende journalistik.

»Vi vil forsøge at positionere os med mere dybde og perspektiv. Hvor dagspressen lægger brikkerne, vil vi samle puslespillet,« siger han.

På Sjællandske Medier forventer man at tabe penge på omlægningen, forklarer direktør Torben Dalby Larsen.

»Vi ved alle, at vi står til samlet at miste noget. Men vi afventer, hvad realiteterne bliver, og så handler vi derfra. Der er umuligt at sige, hvad det kommer til at betyde for os. Det handler blandt andet om, hvordan overgangsordningen bliver,« siger Torden Dalby Larsen.

På Helsingør Dagblad har ejerne i North Media besluttet, at stillingen efter en redaktionschef ikke bliver genbesat.
Forklaringen er ifølge chefredaktør Klaus Dalgas, at Helsingør Dagblad mister 700.000 kroner i mediestøtte næste år.

»Det er en direkte konsekvens af, at politikerne har bestemt, at seriøse, lokale dagblade skal have mindre i mediestøtte sammenlignet med de store landsdækkende dagblade og forskellige mere eller mindre tilfældige hjemmesider. Det rammer lige ned i det lokale demokrati,« mener Klaus Dalgas.

Han forklarer, at medarbejderen frivilligt har ønsket at stoppe. Stillingen bliver ikke genbesat, fordi Helsingør Dagblad over de næste tre år mister 1,4 millioner kroner i støtte.

»Det er et beløb, som vi ikke bare kan hente ind på øgede indtægter,« forklarer Klaus Dalgas.

Helsingør Dagblad har sammenlignet med andre lokale dagblade klaret sig godt, når det gælder læsertal og oplag. På to år har avisen kun mistet en procent i oplag, og så giver den overskud.

Overskuddet er bare ikke stort nok, forklarer mediadirektør Arne Ullum i North Media, der ejer Helsingør Dagblad. North Media ønsker ikke, at dagbladet går i minus.

»Derfor er det nødvendigt at gøre noget, når mediestøtten falder,« siger Arne Ullum.

Den nye aftale betyder, at der – indtil et vist loft – er 35 procent i støtte til alle redaktionelle omkostninger.

 

0 Kommentarer