Medierne bør lave politisk karantæneordning

Venstre-politikeren Jan E. Jørgensen ønsker journalistisk stillingtagen til ministre, der ikke ønsker at udtale sig om kritiske sager 

Regeringens ministre ønsker kun at stille op til interviews i sager, hvor det gavner dem selv.

Sådan lyder det fra Folketingsmedlemmet Jan E. Jørgensen (V) på b.dk.

Han ærgrer sig blandt andet over, at justitsminister Morten Bødskov (S) ikke vil udtale sig om den nye offentlighedslov.

”Før valget tordnede Morten Bødskov imod VK-regeringens forslag til offentlighedslov. Nu har han fremsat et praktisk talt identisk lovforslag, hvilket selvsagt giver anledning til spørgsmål fra medierne. Men Bødskov skal ikke nyde noget af kritikken. Han har ikke mulighed for at stille op til interview, lyder det. Jeg ved det, for som Venstres ordfører på forslaget får jeg alle de journalister i røret, der har løbet panden mod en mur i forsøget på at få den ansvarlige minister i tale,” skriver Jørgensen, og henviser til det ærgerlige i, at ministeren stiller op til kommentarer om sager, hvor han kan profilere sig selv.

Jan E. Jørgensen er dog på det rene med, at der kan være gode grunde til ikke at stille op.

”Men det kan ministeren så blot redegøre for over for journalisten og bede mediet bringe som begrundelse. Min anke går på de tilfælde, hvor det helt åbenlyst alene er historiens kritiske karakter, der afholder ministeren fra at stille op til interview. Det kan ingen være tjent med. Og ministre har i kraft af deres forvaltningsansvar en særlig forpligtelse til at stille op. Også – og endda særligt – når spørgsmålene er ubekvemme.”

Jan E. Jørgensen opfordrer medierne til, at være konsekvente over for ministre uden talelyst.

”Konkret kunne man beslutte på den enkelte redaktion, at man ikke vil tage imod historier fra den pågældende minister, før ministeren har stillet op til de kritiske interviews. Så hvis ministerens folk tilbyder en saftig solohistorie dagen efter, at den samme minister sagde nej til et kritisk interview, så kunne det pågældende medie sige nej tak, indtil ministeren har besvaret de kritiske spørgsmål,” skriver Jan E. Jørgensen.

1 Kommentar

Erik Bagge Juul
14. FEBRUAR 2013
Hvor længe tror Jan E. at
Hvor længe tror Jan E. at Anders Fogh ville have siddet i sadlen, hvis hans ide om en karantæneordning havde været aktuel i nullerne? Og hvem ringer til Jan E. og stiller ham det spørgsmål?